NEWS

Nesuglasice zbog gradnje golf-terena u Istri

16.03.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Nesuglasice zbog gradnje golf-terena u Istri
102golf_3.jpg

I dok upravo u ovom trenutku skupine engleskih i francuskih, navodno vrlo ozbiljnih ulagača obilaze potencijalne lokacije, propituju uvjete ulaganja i mogućnosti brzog pripremanja dokumentacije, proteklog vikenda u Motovunu udruge Motovun – eko grad i Eko Kvarner upriličile su međunarodni skup (Hrvatska, Slovenija, Italija) o održivom golfu na osjetljivom kraškom području zaključak kojeg je, uz ostalo, zahtjev za revizijom svih 60-ak predviđenih lokacija u Hrvatskoj za gradnju golfa.

Sudionici motovunskog skupa ocijenili su da je u većini slučajeva gradnja terena za golf paravan za apartmanizaciju najljepših dijelova Hrvatskog teritorija od strane špekulantskog kapitala često i nepoznatog porijekla. Smatraju da bi to mogla biti mnogo veća pljačka hrvatske zemlje od one u privatizaciji poduzeća. Zbog toga smatraju da cijeli posao nije dovoljno transparentan, da se odvija daleko od očiju javnosti, te da se podilazi investitorima na uštrb lokalne zajednice, stvarne potrebe turističke ponude i stanovništva.

S druge strane, Istarska županija prošlog je ljeta putem Istarske razvojne agencije osnovala tvrtku Istra golf designe, koja brine o realizaciji programa golfa, odnosno posreduje između javnog i društvenog sektora u tom projektu, između domaćih i inozemnih investitora, pomaže preskakanju brojnih administrativno-birokratskih barijera, koje se, nažalost, još nalaze na putu gotovo svakog novog projekta pa i ovog. Za direktora tvrtke imenovan je iskusan turistički djelatnik, višegodišnji direktor Turističke zajednice Istarske županije Branko Curić. "Od golfa ne smijemo odustati jer je u svijetu i te kako u trendu i visoku kategoriju turizma teško je postići bez njega. U Istri, jednostavno, trebamo novi turistički brend što bez golfa neće ići. Što se tiče prigovora zelenih, mislim da svaka intenzivna obrada poljoprivrednog zemljišta više zagađuje okoliš i ugrožava vodotoke nego ova djelatnost pa takvi prigovori ne drže vodu.

Što se tiče broja golf-terena, u Istri bi ih po mom osobnom sudu moglo biti i 30, ali na pažljivo odabranim lokacijama. Istra ima Prostorni plan i potencijalni, ozbiljni investitori koji dolaze svakodnevno u sve većem broju spremni su poštovati naše propise, ali svakako nisu spremni u neizvjesnosti godinama čekati nejasne propise. A upravo to nam se u praksi događa. U igri imamo 7-8 terena koje obilaze potencijalni ulagači, s nekima smo već odmaknuli u pregovorima i vjerujem da će uskoro prvi poslovi na terenu ipak početi", kaže direktor Istra golf designea Curić.

Nova studija o utjecaju na okoliš

Napomenimo još da je upravo zbog mnogo kontroverzi i dilema koje permanentno izaziva program golfa u Istri Istarska županija ponovno dala izraditi dtudiju utjecaja tog programa na gospodarstvo uopće, turizam posebno, ali i na okoliš, odnosno uopće na življenje na poluotoku. Hoće li studija pokazati nešto novo u odnosu na već poznato, hoće li smiriti duhove ili ih još više uzburkati, vidjet će se.

Agneza Urošević, poslovni.hr

Print Friendly, PDF & Email