Nesuđeni graditelji vodovoda u Poreču tužit će se i OLAF-u (poslovni.hr)

porec-starigrad
10.10.2014. 18:39; ; Početna / Politika / Nesuđeni graditelji vodovoda u Poreču tužit će se i OLAF-u (poslovni.hr)

Najvrednije radove dobio je Kamgrad, a među nezadovoljnicima su Tehnika, GP KRK, Strabag…

Devet pritužbi što si ih nezadovoljni sudionici natječaja za izvedbu “EU projekta Poreč” dostavili Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) otvara dvojbu o netransparentnosti pri izboru izvođača radova. Riječ je gradnji sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uz rekonstrukciju postojeće kanalizacijske mreže za područje grada Poreča i još 28 naselja u okruženju, investiciji čija je vrijednost oko 500 milijuna kuna. Od tog iznosa čak 76 posto su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije, iz blagajne u Bruxellesu stiže 49,7 milijuna eura.

‘Nestručno povjerenstvo’
Grad Poreč i lokalna tvrtka Odvodnja koja će upravljati projektom kad bude u funkciji u srpnju ove godine najavili su ambiciozan cilj, radovi kreću u rujnu, a završetak je do kraja 2016. Međutim, upitno je održanje tog roka jer je DKOM za sada dvije pritužbe prihvatio i poništio izbor izvođača te naložio Odvodnji da konzorcijima tvrtki koje su uložile žalbu plati troškove, po 100 tisuća kuna. Dvije žalbe su odbačene, ostalih pet još čeka ocjenu DKOM-a.

Kako je u igri velik novac, a investicija kronično manjka, razvidan je interes ponuđača, među kojima su domaće velike tvrtke poput zagrebačke Tehnike, Colasa iz Varaždina i GP-a Krk, ali i strane kao što su austrijski Strabag, njemački Wassertechnik, francuski Degremont te belgijska Waterleau Group.   Velik broj prigovora na postupak odabira izvođača sugerira da možda u provedbi sve baš i nije bilo ako ne zakonito, onda transparentno. Uz zahtjev za jamstvo anonimnosti, jer žalbeni postupak kod DKOM-a još traje, jedan od ponuđača iznosi neke sporne detalje i najavljuje kako su pripravni zaštitu tražiti i kod Europskoga ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Naš sugovornik predstavnik je konzorcija u kojemu su kroz zajedničku ponudu tehničke kapacitete i financijski interes udružile hrvatske i tvrtke iz nekih članica EU. Imaju, kaže, brojne reference o uspješno odrađenim projektima na mnogim tržištima, a za suizvođače su, iznosi, namjeravali uključiti i lokalne istarske poduzetnike i obrtnike. No, tvrdi, nestručno povjerenstvo kojim je predsjedao gradonačelnik Edi Štifanić posao vrijedan 250 milijuna kuna dodijelilo je Kamgradu, tvrtki specijaliziranoj za gradnju stambenih i poslovnih prostora.  Uvjeren je, ističe, da je izboru zapravo kumovala ne struka već političko lobiranje i bliskost s vodstvom istarskog IDS-a….

Božica Babić, poslovni.hr

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE NA poslovni.hr portalu

Print Friendly, PDF & Email