NEWS
Ljekarna

Smrtno je stradao štinjanski ribar Danijel Grbac

28.08.2013. 14:32; ; Početna / Crna kronika / Smrtno je stradao štinjanski ribar Danijel Grbac

Grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom jutros je zahvatilo zapad i jug Istre što je za posljedicu imalo i jedan tragičan slučaj – u uzburkanom moru kod otočja Brijuni smrtno je stradao štinjanski ribar Danijel Grbac (37).

Kako je izvijestilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Grbac je zajedno sa svojim kolegom M. K. (58) iz Pule na devetmetarskoj pasari isplovio u ribolov jučer oko 5 sati ujutro iz pulske ACI marine.

Pomorska nesreća dogodila se oko 10 sati kod otočja Brijuni, točnije otočića Supinić kada se uslijed jakih naleta vjetra njihov brod počeo opasno naginjati, a na koncu se i potopio. U tom se trenutku nesretni Grbac nalazio u kabini plovila. Njegov kolega uspio se spasiti i doplivao je do obale koja je od mjesta havarije bila udaljena oko 200 metara.

Djelatnici Lučke kapetanije i nadzorne službe otočja Brijuni su odmah krenuli u potragu za nestalim Grpcem te su njegovo beživotno tijelo na koncu i pronašli oko 500 metara južnije od potonule brodice.

Tijelo preminulog Grpca jučer je oko 14.30 sati plovilom nadzorne službe nacionalnog parka Brijuni dovezeno na Riječki gat u Pulu, gdje je ga je pregledao mrtvozornik. Drugi ribar je u Pulu dovezen brodicom Lučke kapetanije, i prema prvim informacija nije ozlijeđen.

Lučki kapetan Lucio Toffetti rekao je da je teško odrediti točne uzroke ove tragične nesreće, te da će sve biti jasnije nakon istrage.

– Zadnjih nekoliko dana bilo je upozorenja na mogućnost ovih jakih lokalnih neverina koji znaju imati jako veliku snagu. Radi toga smo jutros dali priopćenje i na Radio Puli i preporuku svima da se drže kraja i ne isplovljavaju, no očito netko to nije slušao i desilo se ono što se nije trebalo desiti. Došlo je do velikog neverina u jutarnjim satima koji je uzrokovao valove koji nisu bili očekivani, i prema našim dosadašnjim saznanjima, došlo je do pomicanja tereta na palubi ove brodice, što je uzrokovalo prevrtanje brodice u kojem je, nažalost, smrtno stradao jedan naš ribar, kazao je Toffetti.

Lokalni ribari koje smo  zatekli u pulskoj luci čuli su samo da je poginuo Danijel Grbac, a da je preživjeli njegov radnik, no ni jednog ni drugog, vele, nisu dobro poznavali.

– Ne mogu vjerovati da bi bilo tko isplovljavao ujutro, kada se već na obzoru vidjelo kakvo nevrijeme se sprema, a i danima je prognoza bila loša. Ako si ribar, čak i sportski, moraš poznavati vremenske prilike i pratiti prognoze, zato jednostavno ne mogu shvatiti zašto bi netko išao na more u to vrijeme. Kakva to silna nevolja mora biti da te natjera da ideš direktno u neverin, ne razumijem, rekao nam je jedan od ribara koji je želio ostati anoniman.

Zašto je posada ove ribarske brodice ipak isplovila unatoč upozorenjima na vremenske neprilike, što je inače vrijedilo još od ponoći za sada nije poznato. Naime, Hidrometeorološki zavod je u ponoć u srijedu izdao upozorenja za grmljavinsko nevrijeme na području sjevernog Jadrana koje je vrijedilo do popodnevnih sati u srijedu, a već su u jutarnjim satima zabilježene brojne pijavice od Buja do Rovinja, obilna kiša u Puli te manje količine tuče u Poreču.

(Mateo SARDELIN i Patricija SOFTIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email