NEWS

Neodrživo stanje u event industriji u Istri

Amira_Medunjanin_na_Kaštelu_(3)
foto: Regional express
08.05.2021. 09:13; Učitavanja: 92; Početna / Gospodarstvo / Neodrživo stanje u event industriji u Istri

Sekcija organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti HGK – Županijske komore Pula upozorava na neodrživo stanje u event industriji u Istri, koja je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ugrožena. Predsjednik Sekcije Dragan Balaban ističe kako je pandemija COVID-19 najteže pogodila upravo ovaj sektor, kojem je u potpunosti ukinuto pravo na rad već više od godinu dana.

U ovakvim uvjetima, nemoguće je bilo što planirati ističe Balaban, naglašavajući kako su dionici u event industriji već razradili konkretne mjere pomoći ovoj djelatnosti. Na lokalnoj razini potrebno je ostvariti redovnu i direktnu koordinaciju Stožera civilne zaštite Istarske županije i predstavnika event industrije kako bi se mogli definirati planovi rada i tempo održavanja manifestacija. Ujedno bi se definirali uvjeti rada uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i postepeno povećavanje broja sudionika manifestacija.

Svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, trebalo bi omogućiti pokrivanje fiksnih troškova. Stoga se s velikim iščekivanjem prate najave Vlade posljednjih dana o mjerama pomoći za event industriju. Pritom se treba ugledati i na praksu drugih zemalja Europske unije koje su osigurale financijska sredstva kroz fond oporavka za industriju događanja i usvojile zaštitne programe koji organizatorima omogućuju da započnu s planiranjem događanja.

Organizatori sajmova i evenata čine važan segment gospodarskih aktivnosti u Istarskoj županiji, a okupljaju više od 200 mikro, malih i srednjih poduzeća te obrta u Istri. Procjenjuje se da je u industriju manifestacija i pratećih događanja u Istarskoj županiji prije pandemije bilo uključeno više od 1.500 zaposlenih. Pritom poslovni subjekti u ovom segmentu surađuju s predstavnicima niza drugih djelatnosti kao što su: usluge opremanja prostora i najma opreme, catering usluge, fotografi, cvjećari, dekorateri, animatori i mnogi drugi, a kojima je zbog nemogućnosti održavanja evenata također ugroženo poslovanje.

Industrija događanja doprinosi razvoju velikog broja gospodarskih grana, posebice turizma, pa se jako bitno da se manifestacije odvijaju, i da Istra ostane prepoznatljiva kao event destinacija, poručuje Sekcija organizatora manifestacija i pratećih djelatnosti HGK – ŽK Pula.

Print Friendly, PDF & Email