NEWS
Ljeto u Funtani

Nema bojazni od nestašice vode u Istri

28.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Nema bojazni od nestašice vode u Istri

PULA, 28.06.2005. (Radio Pula) – Izdašnost izvora je dobra, vodoopskrbni sustavi su ispravni, tvrde direktori županijskih vodovoda. Potrošnja je veća, što je uobičajeno za ovo doba godine zbog vrućina i gostiju. Troši se nešto više vode nego lani, ali ima je dovoljno. Vodoopskrba je sustavna: Sveti Ivan – Gradole – umjetna akumulacija Butoniga. Problemi s izdašnošću vode češći su u kasnijim ljetnim mjesecima, kaže direktor "Istarskog vodovoda" u Buzetu Boris Sirotić. I u južnoj Istri opskrba teče normalno. 440 litara u sekundi na razini je prošle godine. Voda se crpi iz Gradola, Rakoneka, Butonige te dvaju bunara – u Jadreškima i Šišanu. Ni investicija, koje su važne za kvalitetnu opskrbu, ne nedostaje, kaže direktor "Vodovoda Pula" Marino Folo. U tijeku su i pripreme za rekonstrukciju cjevovoda Rovinj – Pula, proveden je javni natječaj, a radovi će početi najesen. Vodoopskrbni sustavi iziskuju stalna ulaganja, a svaka je investicija dobrodošla. Što je sustav kvalitetniji i stabilniji, to je problema s vodoopskrbom manje, tvrde direktori istarskih vodovoda.

www.gradpula.com

NAŠ PRILOG TEKSTU:

Mi ćemo dodati samo kratke podatke o padavinama: u proteklih 30 dana u Poreču je kiša padala 5 puta ! (31.5., 5.6., 7.6., 14.6., 26.6.), ali u manjim količinama. U unutrašnjosti Istre su te količine znatno veće a i kiša je češće padala. Sukladno tim podacima pitamo se zbog čega se već sada govori o "dugotrajnoj suši", "velikoj suši" i sli., kada kiša praktički nije padala par dana ? Vjerojatno se radi o osobnom doživljaju koji je potaknut povišenim temperaturama zraka.

A kada je riječ o vodopskrbnim sustavima, bilo bi dobro sjetiti se podatka koji je kružio prošle godine kako samo u Zagrebu u zemlju nestaje čak 40% već obrađene pitke vode direktno iz vodovoda. Pitanje je koliko vode tako odlazi iz naših vodovoda u Istri ?

Print Friendly, PDF & Email