NEWS
Max 180920 S

Nelegalna sjenica otvorila pitanje urbanih vrtova koji do sada nikome nisu smetali

spinciceva
foto: Google
09.01.2018. 13:32; Učitavanja: 1.508; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Nelegalna sjenica otvorila pitanje urbanih vrtova koji do sada nikome nisu smetali

Molim vas pomognite, jer ja više ne znam kako pronaći rješenje. Komunalni odjel Grada Poreča po anonimnoj prijavi pokrenuo je postupak. protiv mene radi uzurpacije gradskoga zemljišta i sada ako ne postupim prema njihovom naputku pokrenut će se obvezni prekršajni nalog, obratila nam se Tamara Pribetić, vlasnica stana u zgradi smještenoj u Ulici Vjekoslava Spinčića 7 (nadomak. Uvale Peškera) koja kaže da je kriva samo zato što je u okolišu zgrade podigla jednu običnu sjenicu. Gotovo suznih očiju ispričala nam što se to zapravo desilo.

Umjetna živica zbog lakseg održavanja

– Uz prethodnu suglasnost sustanara, a smatrajući da za to imam, kao i svi drugi, apsolutno pravo, htjela sam neposredno do stambene zgrade urediti jedan kutak za sebe na površini koju je moj otac, kao i svi ostali, koristio kao vrt. Naime, u okolišu zgrade još su 70-ih godina mnogi stanari počeli saditi raznoliko voće i povrće, uređivati okoliš, ograđivati te iste male parcele, podizati klupice i sjenice, iako su znali da se radi o gradskoj površini. Nitko ih nije upozoravao da to ne smiju činiti, pa se ta praksa nastavila do današnjih dana, kaže stanarka Pribetić.

– No, kad sam postavila sjenicu i zaokružila je umjetnom živicom zbog lakšeg održavanja, jer nemam vremena za bavljenje vrtlarstvom, netko me anonimno prijavio i nastali su problemi, ispričala nam je Pribetić koja se u slobodno vrijeme volonterski bavi zaštitom životinja, prvenstveno napuštenih gradskih maca. U nekoliko je navrata od Grada zatražila da postave hranilišta za te životinje, a i sama ih je povremeno hranila u svojoj ulici, priznaje kratkotrajno i u spornoj sjenici, stoga pretpostavlja da je netko posumnjao da će sjenicu koristiti za hranjenje maca; kako je u prijavi naglašeno. No, Pribetić veli da sjenicu nije podigla radi životinja, već kako bi ona i  susjedi u ljetne mjesece, poput svih ostalih koji su ih podigli u neposrednoj blizini, mogli uživati u druženju, nekom rođendanu ili jednostavnim rječnikom provoditi vrijeme u hladovini.

Pribetić nije jasno zašto sjenicu mora maknuti samo ona, a isti objekti ostalih stanara mogu ostati. Veli da je već u nekoliko navrata zatražila odgovor od strane Grada, ali da su oni ostali pri svojoj odluci. Ogorčeno kaže da ako se već nju tereti, neka se onda uklone i svi ostali vrtovi, sjenice, klupice stanara, te povade posađena stabla voćaka. Naime, na zelenoj površini u toj ulici nalazi se desetak vrtova na gradskom zemljištu. Također, tu je i pitanje garaža koje mnogi koriste, a nisu u njihovom, već u gradskom vlasništvu. Štoviše, na istoj će se parceli graditi pristupni put za jednu garažu stanara, zaključuje Pribetić.

– Svaka javna površina namijenjena je javnom korištenju pod jednakim uvjetima, kaže viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol Grada Poreča Ajna Temimović dodajući da je početkom prosinca utvrđeno da su na dijelu javne površine (u naravi parku) u Spinčićevoj ulici utvrđeni neovlašteno postavljeni predmeti odnosno privremeni objekti. Budući da odredbama Odluke o komunalnom redu na javnoj površini nije dopušteno postavljati predmete, naprave ili slično bez odobrenja gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno gospodarstvo komunalno redarstvo je u redovitom postupanju izvršilo uvid na terenu i izreklo mjeru uklanjanja.

Čeka se mišljenje MO-a o hranilištu

Utvrđeno je da se radi o dijelu javne površine koja je ograđena umjetnom živicom, a postavljena je i vrtna sjenica s kućicama za mačke. Iz Grada kažu da im se Pribetić svojedobno obratila molbom za pomoć oko uređenja hranilišta za napuštene životinje. S obzirom da se radi o interesu šire zajednice zatraženo je mišljenje i prijedlog lokacije od Mjesnog odbora Mate Balota o čemu se tek treba donijeti odluka.

Na pitanje što je s pristupnim putom do garaže jednog od stanara iz Grada potvrđuju da su s ciljem osiguravanja pristupnog puta do privatne garaže naložili uklanjanje svih stvari s javne površine i izradu pristupnog puta, i to na inicijativu vlasnice, ali i mjesnog odbora. Ostale površine koje građani koriste za sadnju povrća ili cvijeća ostat će takve do privođenja istih drugačijoj namjeni, kao što je to bio slučaj i s ostalim gradskim vrtovima, a sve u suglasju s mjesnim odborom. Za postojeće garaže zatraženo je mišljenje mjesnog odbora koji se složio da se one prodaju trenutnim korisnicima. Natječajna je dokumentacija u pripremi i uskoro će uslijediti raspisivanje natječaja.

Ni tijekom jučerašnjeg dana Pribetićkina sjenica nije bila uklonjena, a prema nekim naznakama čini se da će Grad odustati od njenog uklanjanja s uvjetom da ne postane nelegalno sklonište za životinje.

Što na sve to kažu susjedi?

Neki od njih vele da nije u redu da se samo njoj ukloni sjenica koja nikome ne smeta, a ostale se poštedi, Drugi pak smatraju da bi obzirom na njen volonterski rad tamo moglo biti okupljalište za životinje što im jako smeta. Neki kažu da se sve to zemljište treba prenamijeniti i izgraditi dječje igralište obzirom da ono u blizini i ne postoji. Mnogi se sugovornici nisu željeli niti izjasniti, jer ih vele, o tome nije niti briga, a svima je zajedničko bilo, nikako im spominjati imena ili ih ne daj bože fotografirati, jer valja ostati u dobrosusjedskim odnosima.

I.Grgat, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email