NEWS
Best of Poreč

Nejasni odnosi Grada i austrijskog partnera u Adriaplusu

16.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Nejasni odnosi Grada i austrijskog partnera u Adriaplusu

POREČ –

Pred kraj prošlog tjedna održane su sjednice nadzornih odbora Adriaplusa i Usluge. Na čelu oba tijela gradonačelnik je Edi Štifanić, kojeg smo pitali o čemu su raspravljali, odnosno kakve su zaključke usvojili o radu ta dva značajna gradska komunalna poduzeća, u kojima se spremaju promjene i velike investicije.

– Usvojili smo financijski plan Usluge za ovu godinu, prema kojem bi to poduzeće moglo godinu završiti sa stotinjak tisuća kuna u plusu. Naglasio sam da je nedopustivo taj plan za tekuću godinu donositi u kolovozu, ali činjenica je da se bivši NO nije sastao od ožujka, a ovo je bila prva sjednica novoimenovanog. Zaključili smo da se ubuduće financijski plan mora donijeti u studenome, kada i gradski proračun, s kojim mora biti usuglašen, kaže Štifanić.

Sjednica NO-a Adriaplusa nije protekla tako glatko i trajala je nekoliko sati, a također se zasjedalo prvi put u novom sastavu nakon lokalnih izbora.

– Založit ću se najprije za promjenu društvenih ugovora obaju poduzeća, tj. da članove nadzornih odbora imenuje gradsko, odnosno općinska vijeća. Na prvom sastanku nismo donijeli nikakve značajnije odluke, odnosno niz točaka dnevnog reda prihvatili smo kao informacije, pa ćemo nakon konzultiranja ostalih općina moći donijeti i zaključke. Jedino smo mogli dati suglasnost za premještanje dalekovoda na odlagalištu Košambra jer se deponirani otpad opasno približio žicama. Prihvatili smo i informaciju o tome koje bi strojeve trebalo kupiti za saniranje deponija i za daljnji proces deponiranja uz suvremeniju tehnologiju. Moramo sanirati i dograditi Košambru jer su količine deponiranog materijala ogromne. Nisu, međutim, jasni odnosi među suvlasnicima, odnosno između Grada i austrijskog partnera, a u financijskom planu za ovu pojavili su se troškovi iz prethodnih godina. Nisam siguran čija je obaveza podmiriti ih, kazao je gradonačelnik.

On je za ovaj tjedan sazvao tematski sastanak o Adriaplusu s članovima Uprave, načelnicima okolnih općina i neovisnim stručnjacima da bi se razjasnilo sve prije nego što Adriaplus 1. rujna preuzme upravljanje Košambrom i počne investiciju vrjedniju od 60 milijuna kuna, u kojoj bi Grad Poreč trebao sudjelovati sa 60 posto. Pet okolnih općina potpisalo je ugovor o Košambri s Uslugom, koja je do sada gospodarila odlagalištem.

Dakle, da bi Adriaplus mogao preuzeti upravljanje, općine se moraju s tim složiti, a i sudjelovati u investiciji. Da bi mogle donijeti takvu odluku, one moraju imati točne informacije, koje će dobiti tek uoči najavljenog sastanka.

S. M., Glas Istre, 16.8.2005.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani