Nautički turizam u porečkoj luci sve bliže odličnim rezultatima iz 2019.

jahtne i jedrilice u porečkoj luci
08.07.2021. 10:50; ; Početna / Gospodarstvo / Nautički turizam u porečkoj luci sve bliže odličnim rezultatima iz 2019.

S približavanjem špice turističke sezone u porečkoj luci sve je više jahti i jedrilica, a slike s rive sve više podsjećaju na godine prije pandemije. Kako kažu u Lučkoj upravi Poreč, od početka ove godine do kraja lipnja, što se noćenja nautičara tiče, na obali bilježe porast od 28 posto, dok je na sidrištu čak 135 posto više noćenja u odnosu na isti period 2020. godine. Iako je 2020. bila vrlo izazovna u odnosu na vrlo dobru 2019., već sada su rezultati obećavajući, te se u tekućoj godini bilježi porast noćenja u luci Poreč na tranzitnim vezovima, osobito na sidrištima. Pritom valja istaknuti da se najveći broj noćenja i dolaska plovila realizira tokom srpnja i kolovoza.

U brojkama, tako je ove godine u odnosu na 2019 u prvih šest mjeseci ostvareno 65,21 posto noćenja na obali i 50,18 na sidrištu.

Zastave Italije, Njemačke i Austrije tokom posljednje tri godine konstantno su najčešće u porečkoj luci, uz charter plovila hrvatske zastave. Prosječan broj noćenja uzimajući u obzir i sidrište i vez na obali iznosi 1,25. Na sidrištima se u pravilu vezuju jedrilice, u gotovo 90 posto slučajeva, dok je na obali taj odnos tek 10 posto veći u korist motornih plovila.

  • Obzirom da je epidemija pogodila sve grane turizma, pa tako i nautiku protekla je godina bila neizvjesna za sve učesnike. Smatramo vrlo važnim naglasiti da se ove godine uspostavila vrlo dobra organizacija institucija u vidu pružanja mogućnosti testiranja posada i gostiju na plovilima. Radi same naravi ovakvog vida turizma, ove godine postoje naznake da bi se broj noćenja, odnosno plovila koja borave na tranzitnim vezovima u luci Poreč mogao gotovo približiti brojkama iz 2019. godine. Informacije koje crpimo su vrlo pozitivne, a odnose se na minicruisere i velike jahte koje se očekuju tokom sezone, kaže ravnatelj Lučke uprave Poreč, Branko Curić.

Također, valja istaknuti i da se ove godine, nakon lanjskog izostanka, vratila jedna od najznačajnije i najprepoznatljivije ponude luke Poreč  – međunarodna linija Poreč-Venecija.

Print Friendly, PDF & Email