NATJEČAJ ZA IZLAGANJE NA 9. PHOTODISTORZIJI

photodistorzija
30.07.2019. 18:07; ; Početna / Obavijesti / Natječaji / NATJEČAJ ZA IZLAGANJE NA 9. PHOTODISTORZIJI

Photodistorzija IX / multimedijalna bijenalna izložba fotografija / 2019.

organizator: Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1, 52440 Poreč, tel. 052/887-217

[email protected]

www.poup.hr

termin: 14. 11. – 30. 11. 2019.
mjesto: Poreč

Kamera nas uvodi u optički nesvjesno (das Optisch-Unbewusste) kao i psihoanaliza u nesvjesne nagone (Walter Benjamin, 1969.)

Photodistorzija je projekt koji svojim konceptualnim pristupom želi predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim galerijskim prostorima. U skladu sa zakonitostima likovne umjetnosti, gdje fotografija ima svoje likovno i umjetničko mjesto, Photodistorzija predstavlja različite konceptualne radove unutar više galerijskih prostora.

OVOGODIŠNJI NATJEČAJ OTVOREN JE I ZA KRATKE FILMOVE I VIDEOURATKE.

Ovogodišnja je tema festivala: RAJ JE MJESTO NA ZEMLJI / IZMEĐU UTOPIJE I STVARNOSTI

U pristupu temi navodimo okvirne natuknice s naglaskom da nas zanimaju različiti načini fotografskog bilježenja; od umjetničkog, eksperimentalnog do dokumentarnog izričaja.

Raj je idealizirano, eksternalizirano ili internalizirano mjesto u kolektivnom ili individualnom sjećanju. Možemo ga promatrati kao fizički prostor ili metaforu. Raj može biti utopistički, filozofski ili religijski konstrukt ili stvarna datost prostornog i vremenskog konteksta. Postoje li rajska mjesta? U aktualnoj izbjegličkoj krizi često se čuje fraza migranata u Europu da su iz pakla stigli u raj. Je li svatko stvaratelj vlastitoga raja? Sliče li mjesta na kojima obitavamo na raj ili su njegova suprotnost, jesu li blizu ili daleko od raja? Je li raj stanje svijesti koje se može ostvariti i za čovjekova ovozemaljskog života?

Photodistorzija osigurava ravnopravan pristup svim autorima iz Hrvatske i inozemstva, koji rade u različitim područjima i tehnikama fotografije. Može se prijaviti serija fotografija (min. 3 fotografije iz serije, max. 15). Uz radove je poželjno priložiti kratak opis, tj. koncept rada / projekta (do 250 riječi).

Format radova za izlaganje ograničen je na 100 cm (najduža stranica). Broj radova za izlaganje dogovara se s organizatorom po završetku natječaja. Organizator ima pravo odbiti rad ukoliko opremljenost ili tehnička kvaliteta printa/ispisa izabranog i pristiglog rada ne zadovoljava galerijske standarde izlaganja. Najvažniji je uvjet Photodistorzije da fotografije / instalacije budu autorsko djelo. Sudjelovati mogu svi, bez obzira na iskustvo, godine ili struku. Ovogodišnji natječaj otvoren je i za kratke filmove i videouratke.

Poziv za sudjelovanje raspisan je putem javnog natječaja, a stručni žiri u sastavu:

  1. predsjednik žirija – Maša Bajc, MFA; mr. fotografije;
  2. član žirija – sc. Sebastijan Vojvoda, ak. slikar;
  3. član žirija – Andi Bančić, prof. lik. kulture.

izvršit će izbor najboljih fotografija koje će biti izložene u okviru skupnih i samostalnih izložbi na lokacijama Male galerije i Istarske sabornice. Osim toga će dodatno odabrati rad onog autora koji prema stručnom mišljenju zaslužuje nagradu u obliku realizacije samostalne izložbe u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč 2021. godine (Učilište pri organizaciji izložbe pokriva putne troškove, smještaj, tehničku podršku pri postavljanju izložbe, tisak plakata i brošure te čuvanje izložbe).

Ime dobitnika nagrade bit će proglašeno na samome otvaranju izložbe.

Prihvaćat će se prijave pristigle najkasnije do 13. 10. 2019., a trebaju sadržavati sljedeće podatke:

  • ispunjen obrazac za prijavu (dostupan na stranici 4);
  • kratku biografiju;
  • radove u jpg-formatu(molimo slati jpg širine max 2000 px i 100 dpi – pojedinačna e-poruka ne smije prekoračiti 5 Mb);
  • radove i ispunjenu prijavnicu može se slati na adresu e-pošte: [email protected].

Rezultati natječaja bit će dostupni do 20. 10. 2019. godine.

Odabrani radovi moraju biti dostavljeni organizatorima najkasnije do 31. 10. 2019. osobno ili poštom na adresu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Radovi moraju biti opremljeni okvirom i pripremljeni za izlaganje. Troškove slanja i povratka radova sami snose sudionici izložbe.

Više je informacija dostupno na internetskim stranicama Učilišta – www. poup.hr, gdje se može i pogledati prethodna izdanja bijenala. 

POSEBNE NAPOMENE:

Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Radovi moraju biti prijavljeni do datuma određenog natječajem.

Organizator ne snosi troškove ispisa fotografija, prijevoza radova ni njihova povrata.

Prijavitelji radova obvezuju se da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti organizatoru za potrebe promidžbe festivala bez naknade. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email