NEWS

Nastavljaju se susreti novinara s gradonačelnikom

08.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Nastavljaju se susreti novinara s gradonačelnikom
734117.jpg

Tako je Glorija Jelovac 8. travnja 2008. godine po prvi puta sjedila uz gradonačelnika, a prije toga kao kolegica sa Nezavisne Istarske televizije sa novinarima, na drugoj strani ovalnog stola.
Gradonačelnik je već uobičajeno u uvodu uz kavu napravio kratki pregled gradskih investicija u realizaciji.

" – Nastojimo dovršiti novo parkiralište kod gradskog groblja do 30. aprila – Dana Grada, a parkiralište će imati odmorište za kampere, čime će Poreč postati prvi grad u Hrvatskoj koji ga ima. Ovo odmorište će ući u sve Kamping vodiče kroz Hrvatsku.
– Radovi na izgradnji sportske dvorane u Poreču su još uvijek ispred rokova, a prije 14 dana imali smo sastanak u Vladi RH, gdje je ministrica Dropulić izvjestila nakon obilaska svih gradilišta dvorana da radovi teku u redu. Nama je preostalo još izvršiti odabir najpovoljnijeg ponuđača za sportsku opremu dvorane ( parketi, stolice, semafor i ozvučenje ). Projektanti su nam obećali da će ovih dana dostaviti i projekt uređenja okoliša.
– Otpočeli su radovi na sjevernom dijelu porečke obilaznice, od stancije Portun ka Elektromaterijalu iza Vranića.
– Mogli ste vidjeti i iskope kanala za polaganje kanalizacije i elektronaponskih kablova od Poreča ka Žbandaju.
– Odlagalište otpada na Košambri ima novu plohu za prihvat otpada spremnu, slijedi sanacija starog dijela deponije.
– Prije 7 dana sa Fondom za energetsku učinkovitost u Zagrebu smo potpisali Ugovor o sufinanciranju, njihova je obveza osigurati 40 % sredstava od oko 21 milijuna kuna kolika je vrijednost radova.
– Za novu osnovnu školu i dvoranu na Finidi uskoro raspisujemo natječaj za izvođenje radova, no kao svaka odgovorna uprava, tek kada se proda parcela na Facinki ( osigura novac ). Nužno je prodati 20.000 kvadratnih metara zemljišta, sada je vani 3. natječaj u kojem smo snizili cijenu sa 330 na 300 Eura za metar kvadratni površine.
– Bili smo i u Ministarstvu obrane RH i saznali da zgrada ex Teritorijalne obrane nije na popisu objekata potrebnih MORH-u, te očekujemo povrat posjeda".
Uslijedila su novinarska pitanja.
Na pitanje novinara Radio Centra Poreč, što je sa starim nogometnim igralištem, gradonačelnik Poreča, Edi Štifanić je rekao:
" Trenutačno je u proceduri ishodovanje suglasnosti od Ministarstva prostornog planiranja na Detaljni plan uređenja tog područja, te kada ona stigne Gradsko vijeće će usvojiti DPU, a nakon toga će se projekt prodati, kako bi se tim novcem financirala izgradnja bazena na Žatiki ".

Na pitanje Poreštine.info : " Što je realizirano iz Ugovora o projektiranju sportskog parka Žatika ( dvorana, bazen, nogometni stadion ), rokovi istekli u 2007. godini, što je od projekata isporučeno i koliko je do sada plaćeno " ? , gradonačelnik je predložio da nam dostavi pismeni odgovor tjekom dana, što smo prihvatili.
Drugo pitanje Poreštine.info : " Pošto je projekt obnove i popločenja u starogradskoj jezgri prebačen za jesen, zbog potrebnih arheoloških istraživanja, pošto se odustalo od zahvata uređenja otkrivenog mosta ispred Dekumanove zbog neriješenih vlasničkih odnosa sa FINA-om, da li će se barem do sezone urediti sjeverni dio Marafora, arheološko nalazište prema Neptunovom hramu " ?
Gradonačelnik je rekao: " Moram se sastati sa konzervatorima, gospodinom Matejčićem i pogledat ćemo što se može učiniti ".

Na pitanje novinara da li postoji ideja u koju namjenu bi se koristila imovina ex Teritorijalne obrane, nakon povrata, gradonačelnik je rekao: " Postoje ideje da se tamo smjeste Prekršajni sud, gradski sud, Komunalno prometno redarstvo ( mogućnost deponiranja automobila koje ukloni "pauk" – u dvorištu )".

Poreština.info je pitala: " Poreč je jedan od 5 gradova u svijetu koji su domaćini Svjetskog kupa u streličarstvu, to se zbiva drugi tjedan, a novinari nemaju još niti jednu informaciju – iako bi takva manifestacija trebala biti promocija za Grad Poreč " ?
Gradonačelnik je rekao: " Manifestacija se odvija od utorka 15.-20. travnja 2008. godine, najavljeno je učešće streličara iz 52 zemlje sa oko 500 sudionika. Natjecanje će se odvijati na nogometnom igralištu u Zelenoj laguni do finala, a finalno natjecanje će biti na porečkoj gradskoj rivi. Konferencija za medije bit će održana dan prije početka Kupa, a imamo najavu da će na otvaranje doći i podpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić. Hrvatska radio televizija će izvještavati sa ove manifestacije. Grad Poreč sudjeluje sa 20.000 kuna u sufinanciranju".

Novinare je interesiralo što je i s drugim manifestacijama u travnju, tako da je gradonačelnik izvjestio i o :
" Auto show-u na Gradskom parkiralištu 19. travnja 2008. godine, na kojem će nastupiti svi istarski prodavači vozila, održat će se karting takmičenje, takmičenje u spretnosti vožnje i edukacija za mlade vozače – za sigurnu vožnju ".

Poreština.info je pitala: " Tko će kompenzirati naplatu parkiranja za taj dan na parkiralištu – subota" ?
Gradonačelnik je odgovorio: " Tog dana neće biti parkiranja na parkiralištu" ?

Koncem travnja održat će se i Konjički kup sa 300 sudionika u Zelenoj laguni u organizaciji "Furie", a grad Poreč će pomoći organizaciju sa 26.000 kuna za osiguravanje boksova za konje.
Krenuo je 7. travnja 2008. godine i besplatni javni prijevoz za stanovnike Červar Porta, mini busevima i kombijem. Taj prijevoz vrši "Autotrans" , a vozi se 4 puta za Červar i 4 iz Červara dnevno. " Za te potrebe izdvajamo 18.000 kuna mjesečno" , rekao je Štifanić.

Na ponovno pitanje novinara što je sa "Coloniom" i "Tequilom" – beach barovima, gradonačelnik je rekao da će "Tequila" raditi i ove sezone, a da je "Colonia" zatvorena zbog negodovanja građana i gostiju hotela na otoku Sveti Nikola.

R.V.Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email