NEWS

Nastavljaju se istraživanja na rimskim hramovima u starogradskoj jezgri Poreča

Temelj pročeljnog zida hrama
15.03.2024. 10:58; ; Početna / Kultura / Nastavljaju se istraživanja na rimskim hramovima u starogradskoj jezgri Poreča

Nastavak istraživanja na najistaknutijoj točki porečkog poluotoka, kod tzv. rimskog kapitolija, mjesta na kojem su bili izgrađeni hramovi, donosi nova saznanja o porečkoj povijesti. Nakon što su početkom siječnja ove godine počeli istraživanja na ovom području, kustosi Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino nastavljaju s istima.

-Rezultati istraživanja nadovezuju se na prijašnje interpretacije, te ih nadopunjuju, donoseći nova saznanja o životu i građevinskim fazama antičkih građevina, posebice Velikoga hrama. Riječ je o najvećem hramu kolonije Parentium, vrlo kvalitetne gradnje. U tom se hramu štovao zaštitnik grada kojeg zbog manjka elemenata i dalje nije moguće identificirati, kaže kustos Gaetano Benčić iz Zavičajnog muzeja Poreštine, koji je uz voditeljicu istraživanja Klaudiju Bartolić Sirotić svakodnevno na terenu.

-Istraživanjima se utvrdilo postojanje starijeg objekta, nešto manjeg od današnjeg Velikog hrama. Vjerojatno je riječ o prvotnom hramu, izgrađenom krajem 1. st. pr. Kr. odnosno početkom 1. st. posl. Kr. Ustanovljena je i druga gradnja hrama, a kojeg možemo datirati sredinom 1. st., vidljivog samo u temeljima. Sljedeća i završna faza gradnje, koju danas možemo vidjeti, vezana je uz rekonstrukciju Velikog hrama. Ona se sastojala od produženja začelja prema moru i dodatka novih dekorativnih elemenata. Ovu fazu možemo indikativno datirati između druge polovice 1. i početka 2. st. Može se postaviti u vezu s najvažnijim natpisom antičkog Poreča, s arom Tita Abudija Vera, viceadmirala ravenske flote gdje piše, između ostalog, da je dao restaurirati hram, pojašnjava Bartolić Sirotić.

Svi navedeni podaci obogatili su saznanja o antičkim hramovima i području kapitolija, što će omogućiti kvalitetan projekt valorizacije tog područja. Cijeli će se prostor hramova prezentirati posjetiteljima postavljanjem informativnih tabli, uz mogućnost obilaska lokaliteta gdje će se „in situ“ moći iščitati slojevitost arhitekture. Istraživanja se vrše uz financijsku podršku Grada Poreča-Parenzo, koji je u velikom investicijskom ciklusu u starogradsku jezgru. Prošle su godine završeni radovi na pročelju Zavičajnog muzeja Poreštine, pred završetkom su radovi na obnovi Romaničke kuće, na kojoj također radi Zavičajni muzej Poreštine. U tijeku i obnova krstionice u Eufrazijevoj bazilici, a pred završetkom su i građevinski radovi na uređenju Kuće Joakima Rakovca u Rakovcima.

– Osim radova na uređenju spomenika i zgrada koje čine vrijednu baštinu našega grada, radimo i na istraživanjima, kao na Maraforu i sada području antičkih hramova koji nam daju nova otkrića, ali i nove ideje za vrednovanje bogate kulturne baštine našega grada, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email