NEWS
VALFRESCO S-170422

Našem je organizmu za jedan obrok potrebno onoliko hrane koliko stane u naše dvije šake!

100_7715
26.05.2015. 08:34; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Našem je organizmu za jedan obrok potrebno onoliko hrane koliko stane u naše dvije šake!

Povodom Dana zdravih gradova te Europskog dana borbe protiv pretilosti  u Zdravom gradu Poreč je 25. svibnja gostovala dr. Daniela Beaković sa zanimljivim nutricionističkim predavanjem.

U prepunom prostoru Zdravog grada dr. Beaković je započela predavanje s tezom da se hrana odnosi na sve tvari koje unošenjem u organizam doprinose očuvanju zdravlja. Razmislimo o toj definiciji kad budemo drugi put birali hranu koju unosimo u organizam!

Doznali smo da se svakih 7 godina sve stanice u tijelu izmijene pa je veoma motivirajuća i ohrabrujuća misao da zdravim načinom prehrane možemo uvelike unaprijediti naš tijek života i obnoviti naš organizam te da nikad nije kasno za promjenu svojih navika.

Dr. Beaković je istaknula važnost uravnotežene i izbalansirane prehrane. Uravnotežena prehrana podrazumijeva primjenu znanja iz oblasti prehrane koja imaju znanstvenu podlogu, dugoročnu primjenu, postepeno poboljšava zdravstveno stanje te uključuje fizičku aktivnost. Količina hrane dovoljna za jedan obrok se odnosi na onu količinu hrane koja stane u naše dvije šake. Nužno je imati 5 obroka dnevno od toga 3 glavna obroka i 2 međuobroka, koristiti cjelovite žitarice zbog bitnih vlakana, voće i povrće zbog antioksidativnog, protuupalnog i zaštitno antikancerogenog učinka te meso i ribu zbog esencijalnih aminokiselina koje trebaju našem tijelu iz namirnica. Vlakna iz kore voća, cjelovitih žitarica i povrća imaju višestruku ulogu – daju osjećaj sitosti i čiste crijevne resice te im tako omogućuju bolju apsorpiciju hrane koja za nas ima nutritivnu vrijednost. Izuzetno je značajna redovitost obroka. Preskakanje obroka ne doprinosi uravnoteženoj prehrani niti reguliranju tjelesne težine. Više dnevnih obroka, pravilno raspoređenih, u organizmu dovodi do bitno drugačijih procesa od onih koji nastaju kada se obroci preskaču. Kada preskačemo obroke, organizam to prepoznaje kao svojevrsnu opasnost i počinje stvarati zalihe koje se onda „lijepe“ na mnoga mjesta na kojima nam to uopće ne odgovora. Kada organizmu dajemo manje i češće obroke naš se organizam osjeća sigurno i ne stvara nepotrebne zalihe. Stoga je pogrešna pretpostavka da ćemo preskakanjem obroka skinuti suvišne kilograme. Izbor zdrave hrane je značajan, naglasila je liječnica, i zato što utječe na imunitet našeg organizma.

Najbitniji obrok je zajutrak koji bi trebao sadržavati mliječne proizvode, cjelovite žitarice i voće. Nužno je unositi dnevno 1.5 litru vode te u svim prilikama vodu nuditi i djeci umjesto slatkih sokova i gaziranih pića.

Na kraju je bilo puno zanimljivih pitanja i zanimljivih odgovora, što samo govori o zainteresiranosti naših građana za ovu temu.

Veselimo se nastavku razgovora na temu kojeg je obećala doktorica Beaković!

MARIJANA RAJEČVIĆ KAZALAC, psihologinja Zdravog grada Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email