NAKON VIŠEMJESEČNE TRAKAVICE BRANKO CURIĆ ODLAZI S MJESTA ČELNIKA ISTARSKOG TURISTIČKOG UREDA

14.12.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / NAKON VIŠEMJESEČNE TRAKAVICE BRANKO CURIĆ ODLAZI S MJESTA ČELNIKA ISTARSKOG TURISTIČKOG UREDA
868TZIZPopovic.jpg

Vrsaran Tomislav Popović, sin nekadašnjeg ministra turizma, pokojnog Antona Marčela Popovića, izabran je kao najbolji kandidat na ponovljenom javnom natječaju za novog direktora Turističke zajednice Istarske županije. Šest od osam prisutnih članova Turističkog vijeća istarskog TZ-a (nedostajao je Đenio Radić iz Plave lagune) na preksinoćnoj je sjednici glasalo za Popovića, a jučer nismo uspjeli saznati tko su preostala dvojica, kao ni jesu li oni bili suzdržani ili su glasali za drugog kandidata, dosadašnjeg direktora Branka Curića.

Predsjednik Turističkog vijeća Veljko Ostojić, koji nam je dao tu informaciju, naime, nije želio govoriti o potankostima s glasanja, premda nema razloga za tajnovitost, budući da je Turistička zajednica javna organizacija i da građani imaju pravo na cjelovitu informaciju o zbivanjima oko i unutar nje. Upravo zbog te tajnovitosti novinari su sada prisiljeni sami donositi zaključke, pa ćemo – uz ogradu da možda nije bilo baš tako – pretpostaviti da su protiv Popovića glasali Curićevi stranački kolege Valter Drandić i sam Ostojić.

Kako god bilo, Popović i Curić preksinoć su imali na raspolaganju po dvadesetak minuta da predstave svoje programe aktivnosti istarskog TZ-a u predstojećem razdoblju, nakon čega je Vijeće donijelo konačnu odluku. Njih su dvojica, podsjetimo, jedini udovoljili traženim uvjetima od ukupno pet prijavljenih na ponovljeni natječaj. Prvi je natječaj pak raspisan još koncem srpnja, ali je poništen zbog toga što dio direktora istarskih hotelskih kuća, koji čine većinu u Vijeću, nije bio zadovoljan Curićevim rezultatima u dosadašnjem mandatu, a problem je bio u tome što je jedino on na prvom natječaju zadovoljavao uvjete. Želeći postaviti na to mjesto nekoga po njima kvalitetnijeg, direktori su odlučili poništiti natječaj. Kada je to, doduše nemušto i sa smiješnim obrazloženjem, i učinjeno, kolovođe u Vijeću nagovorili su Popovića da se sam kandidira.

Tomislav Popović, koji će na dužnost direktora stupiti 1. siječnja 2006. godine, jučer je kratko komentirao »izbornu pobjedu«.

– Nemam što posebno reći. Predstavio sam Vijeću svoj program i nakon toga dobio šturu informaciju da sam izabran. Ne znam što ću zateći kada preuzmem funkciju direktora, ali nemam iluzija da će se dogoditi neka revolucija kada stupim na dužnost. Moja je intencija najprije snimiti postojeće stanje i potom krenuti osmišljavati program za 2007. godinu, jer su svi strateški dokumenti za 2006. već doneseni, pa su za iduću godinu moguće eventualno neke manje korekcije. Žao mi je što se cijela ova priča odužila i što je na kraju ispala trakavica, kaže Popović.

Iako je u svom prijedlogu nacrta programa aktivnosti istarskog TZ-a naveo da mu je misija uspostaviti i stabilizirati marketinški sustav Istre kao turističke destinacije sukladno strateškim ciljevima i zadacima zacrtanima master planom, Popović je na istom mjestu ustvrdio da će za ostvarenje njegove misije očito biti nužno još jednom izvršiti provjere dosad usvojenih marketinških strategija i ciljeva. Tijekom »tranzicijskog procesa« Popović će, kako navodi, svoju aktivnost prvenstveno fokusirati na analizu Strateškog marketing plana Istre, njegovu novelaciju i ponovnu raspravu sa svim interesnim subjektima, potom na organizacijsko i kadrovsko restrukturiranje ureda te pripremu operativnog marketinškog plana za 2007. godinu. Paralelno s tim, Popović planira intenzivni monitoring i eventualne korekcije usvojenog marketinškog plana za 2006. godinu.

Marketinške aktivnosti u 2006. godini izvodit će se prema definiranom operativnom planu, za koji Popović najavljuje jasan sustav monitoringa i evaluaciju njegove uspješnosti po svim dogovorenim aktivnostima. Istarski TZ će se, navodi, orijentirati na pripremu značajnih iskoraka u marketingu istarskih turističkih proizvoda i uspostave novog sustava upravljanja marketingom, rezultate čega Popović očekuje u trećoj i četvrtoj godini svog mandata.

– Pretpostavljam također da će u prve dvije godine doći do potpune harmonizacije interesa i uloga u sistemu istarskog turističkog marketinga nakon čega bi se u iduće dvije godine mogle postići sve potrebne sinergije koje će generirati javno-privatno partnerstvo u ovoj oblasti, zaključuje Popović u svom prijedlogu aktivnosti TZ-a.

Dražen DOBRILA

Tko je Tomislav Popović?

Tomislav Popović rođen je 7. srpnja 1970. godine u Zagrebu, otac je desetogodišnjeg djeteta i razveden je. Maturirao je 1989. godine na smjeru hotelijerstvo i turizam u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču, diplomirao 1996. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer turizam i ugostiteljstvo, a 1998. godine upisao je poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer međunarodni turizam u nacionalnoj ekonomiji. Do svršetka poslijediplomskog studija preostao mu je završni rad.

Poslovnu karijeru započeo je 1985. godine u tadašnjem vrsarskom hotelijeru Anita, radeći dugi niz turističkih sezona najprije kao portir-nosač i telefonist, pa kao pomoćni recepcionar te na koncu kao recepcionar. Tijekom 1995. i 1996. u zagrebačkom je hotelu »Sheraton« bio zaposlen kao blagajnik na recepciji i šef smjene, a od 1996. do 2000. radio je kao znanstveni novak na Institutu za turizam u Zagrebu, gdje je kao suradnik sudjelovao u brojnim projektima.

Popović 2000. godine postaje direktorom hotela »Kristal« u Umagu, a kao značajnije rezultate u svom poslovanju navodi povećanje broja noćenja 2000. godine u odnosu na 1999. za 162 posto, te 2001. u odnosu na 2000. godinu za 65 posto, kao i povećanje ukupnih prihoda za 127, odnosno za 40 posto u navedenim razdobljima. Nakon toga, 2002. godine, Popović prelazi u porečki Riviera Holding, gdje radi na mjestu zamjenika direktora operacija te potom kao pomoćnik direktora operacija u RHR-u, kasnije nazvanom Valamar, do studenog 2004. godine.

Od tada je zaposlen u Valamaru kao izvršni direktor operacija za regiju Poreč, da bi u lipnju 2005. godine postao izvršni direktor u zagrebačkoj tvrtci za hotelski menadžment Win-Win.

Branko Curić: Uvjeren sam da ovaj posao znam i hoću raditi

Dosadašnjeg direktora Turističke zajednice Istarske županije Branka Curića, kojemu jest istekao mandat, ali koji je de facto »maknut«, zamolili smo za komentar ovakvog ishoda višemjesečnog izbora novog direktora.

– Nemam nikakav poseban komentar. Vijeće je donijelo odluku o izboru novog direktora i želim mu zbilja puno uspjeha u daljnjem radu, rekao je kratko Curić. Na pitanje kako je doživio poništenje prvog natječaja, na kojem je jedini udovoljavao uvjetima, Curić odgovara da je o svemu tome saznao iz medija te da mu nije bilo nimalo svejedno što se zbiva. »Javio sam se i tada i sada jer sam uvjeren da ovaj posao znam i hoću raditi. Glavni razlog zbog kojeg sam se javio su moji dosadašnji rezultati, ali i vrlo ambiciozan marketinški plan Istre za 2006. godinu, koji će biti predstavljen i na skupštini TZ-a u ponedjeljak«, veli Curić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email