NEWS

Nakon svake tragedije, prodaja pit-bulla procvate :(

05.05.2008. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Nakon svake tragedije, prodaja pit-bulla procvate :(
694normal_pit_bull.jpg

Američki pit-bull terijer vrsta je koja se mora kastrirati, koja nema rodovnicu i čiji vlasnik mora imati dokaz o nekažnjavaju. Jednako kao uzgoj, strogo je zabranjen uvoz, reklamiranje i trgovanje tom pasminom. Međutim, unatoč vrlo jasnom pravilniku i strogim zabranama, razni oglasnici svakodnevno su prepuni oglasa u kojima se štenci pit-bulla koji se mogu kupiti vrlo jeftino, dakako bez ikakvih papira. Navodno se takvi opasni mješanci mogu dobiti i za 200 kuna.

– U Hrvatskoj cvate nekontrolirani uzgoj, pit-bullovi se križaju se sa svim i svačim, više ni Bog ne zna što se prodaje po oglasnicima. Kad ih vide na ulici, većina ljudi uopće ne razlikuje pit-bulla od američkog stafordskog terijera, dopuštene i priznate pasmine koju se zadnjih 20 godina stalno neopravdano napada iako su to obiteljski i sportski psi koji u svojoj naravi nisu agresivni, niti napadaju. Problem je pit-bull, a rješenje je jednostavno. Da se zakon provodi kako treba, pit- bullovi bi izumrli – kaže Mladen Ercegović, voditelj projekta socijalizacije pasa u Hrvatskom kinološkom savezu, inače uzgajivač američkog stafordskog terijera koji je sudjelovao u izradi pravilnika o opasnim psima.

Pit-bullovi se ilegalno uzgajaju ili uvoze najčešće za borbe pasa koje su u Hrvatskoj javna tajna. Vlasnik samo na jednoj borbi može zaraditi od 20 do 30 tisuća eura, i to bez oklada. Kako nam je jučer ispričao jedan uzgajivač američkog stafordskog terijera, najžalosnije u cijeloj priči je činjenica da nakon ovakvih tragedija potražnja za takozvanim opasnim psima naglo poraste. – Nakon što čuju da je pas nekoga napao ili ugrizao, nabrijani tipovi zovu jer sebi hitno žele nabaviti štenca. To je žalosno – kaže uzgajivač iz Zagreba, piše Slobodna Dalmacija.

Print Friendly, PDF & Email