NEWS
HALF MARATON S

Nakon dvije godine održano tradicionalno druženje građana i boraca na Rušnjaku

96790
31.07.2022. 15:16; ; Početna / Slider / Nakon dvije godine održano tradicionalno druženje građana i boraca na Rušnjaku

Nakon dvije godine pauze, danas se veliki broj građana okupio na Rušnjaku kod Baderne kako bi prigodnim programom i tradicionalnim druženjem obilježili 79. obljetnicu prvog većeg organiziranog odlaska partizana iz ovog djela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. Te 1943. godine prva veća grupa dragovoljaca, njih 69 iz ovog dijela Istre, krenula je u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije. Tijekom cijelog NOB-a Rušnjak je bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, mjesto s kojeg su nas vodili i doveli putovi slobode.

Predsjednik porečke udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević rekao je kako Rušnjak za Poreč predstavlja simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji.

– Danas odajemo počast hrabrim istarskim kćerima i sinovima, koji su od ovdje krenuli u borbu za oslobođenje naših krajeva, u borbu protiv najvećeg zla u našoj povijesti, u borbu protiv fašizma i nacizma. Njih 69 je ustalo da bi mi živili u slobodi, demokraciji, konvivenci, otvorenih granica, dela za sve, gospodari na svojoj zemlji., rekao je Matošević, napomenuvši kako se u suradnji s Gradom već radi na revitalizaciji rodne kuće Joakima Rakovca, dok se svake godine izdvajaju sredstva i za redovno održavanje spomenika.

Brojnima okupljenima na Rušnjaku obratio se i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, naglasivši kako ovo druženje šalje sigurnu i snažnu poruku.

– Tradicija Rušnjaka je velika, i on nije samo povijest, vrijednosti koje su tada postojale među tim mladim ljudima, upisane su u naše, istarske vrijednosti. Mi njih živimo svaki dan i ponosimo se time, jer je mali čovik u ključnom trenutku naše povijesti odabrao biti na pravoj strani, zato naše okupljanje na Rušnjaku u ovolikom broju šalje sigurnu i snažnu poruku. Šalje poruku da je tada prva veća grupa Porečana, upravo s ovog legendarnog mjesta krenula u obranu ne samo sebe i svojega, već u obranu antifašizma. Svi ovdje koji smo se okupili ponosimo se našom slavnom antifašističkom tradicijom, tradicijom na kojoj je naposljetku utemeljena i samostalna i suverena Republika Hrvatska., rekao je u svom govoru Peršurić.

Među uzvanicima bio je i Živko Rakovac, sin narodnog heroja Joakima Rakovca, saborski zastupnici Katarina Nemet i Marin Lerotić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Boris Oplanić, te predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – porečkog ogranka Miro Sošić, kao i predsjednik zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije Josip Hrvatin, načelnik Barbana Dalibor Paus te predsjednica županijske skupštine Sandra Čakić Kuhar.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako je Istra rijedak primjer u našoj Hrvatskoj, koji ne samo riječima, već i djelima, pa i proračunskim stavkama, podupire rad udruga i obilježavanje ovakvih manifestacija.

– Ne trebamo se, ma ne sramiti, nego biti ponosni, na svoju povijest, svoju prošlost i svoju sadašnjost. Mi jesmo zadržali našu tradiciju, kulturu i identitet – jer antifašizam čini dio identiteta svakog Istrijana. Naš čovjek nije dopustio da ga se tlači, bio je marljiv, škrban, radišan, skroman, ali je svoje delo uvijek učinija. Zato mi je drago da u Istri držimo antifašizma, a volio bih da tako bude i u ostatku zemlje. Da učimo svoju dicu, svoje unuke, ono što je istina, a istina je da su i Europa i Hrvatska utemeljene na antifašizmu, jer Dan Europe se ne bi obilježavao 9. svibnja na Dan pobjede., zaključio je župan.

Prigodnim su se riječima skupu zatim obratili predstavnici Udruge “J. B. Tito” Josip Hrvatin, predstavnik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Miro Sošić, potpredsjednik SAB-a Boris Oplanić.

Svečanost su svojim nastupima uveličali Limena glazba KUD-a Matko Laginja iz Sv. Lovreča i prelet aviona iz Vrsara u organizaciji Rajka Tomašića, a nakon tradicionalnog polaganja vijenaca i govora, na Rušnjaku je nastavljeno druženje građana, antifašista i simpatizera uz fažo i vino za sve.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email