NEWS

Nakon deset godina krize sve bolje posluju nudistički kampovi

10.07.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Nakon deset godina krize sve bolje posluju nudistički kampovi

Njihov broj precizno ćemo znati za dan-dva kad statističari obave svoj dio posla. Međutim, zna se da je 220 hrvatskih kampova kapaciteta 185.000 osoba u prvom polugodištu ostvarilo 2,5 milijuna noćenja, što je za 2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Od toga je u Istri, koja nosi pola hrvatskog kamping turizma, ostvareno 1,230.000 noćenja, što je također povećanje za 2 posto.

ADAC-ove nagrade

Kako ovaj segment turističkog gospodarstva 80 posto prometa ostvari u dva ljetna mjeseca, ovi rezultati zasigurno će se u usporedbi s prošlogodišnjima bitno poboljšati, a u Kamping udruzi Hrvatske u Poreču optimisti računaju s povećanjem od 4 posto noćenja i nekoliko postotaka više u financijskim rezultatima. Zanimljiva je činjenica da je Istra ove godine u poboljšanje kamping ponude uložila 20 milijuna eura od ukupno 50 milijuna hrvatskih ulaganja u kamping, da su ovdašnji kampovi pokupili sve vrijedne ADAC-ove nagrade za kvalitetu i mnogi su već svrstani ili kandidiraju za četiri zvijezdice, pa trenutni rezultati ne odgovaraju takvoj poziciji na tržištu. Dalmacija, čini se, sustiže Istru koja je dosadašnjih godina prednjačila i u ovom dijelu turizma. "I kamping se repozicionira, konkurencija raste, otkrivaju se nove, atraktivne destzinacije, a naše cijene nisu u srazmjeru s kvalitetom ponude. U kategoriji triju zvjezdica četvrta smo destinacija po skupoći u Europi, što, uz prisutnu recesiju, okreće dio gostiju od nas. Istra je neoprezno dizala cijene lani i preklani, a i ove godine za 4 posto. Dalmacija s druge strane bilježi u prvom polugodištu nešto bolje rezultate i više gostiju nego lani, i oni sve više ulažu u kamping, osobito Zadarsko područje. Kamp Nin u Zatonu najviše je investirao i jedan je od najkvalitetnijih naših kampova. Cijene u kampovima opreznije podižu, došla je i autocesta, ali razlog što Dalmacija postiže sve bolje rezultate je u činjenici da su od devedesetih godina do sada kamperi uglavnom dolazili na istarski poluotok i pomalo su se, bez obzira na sve kvalitetniju ponudu, zasitili. Tamo je krenuo i veliki broj žitelja BiH koji se pomalo oporavljaju od ratnih nevolja i željni su mora i odmora. I još jedna činjenica: u Istri se smanjuje broj susjeda Slovenaca (manje ih je i u Hrvatskoj, jer ulaskom u EU otvorile su im se velike mogućnosti jeftinijeg odmora u drugim destinacijama) i oni se sve više spuštaju prema Dalmaciji", komentira za Poslovni dnevnik trenutno stanje u hrvatskom kamping turizmu, tajnik Hrvatske kamping udruge Jerko Sladoljev.

Zvjezdice

Hrvatska će sigurno uhvatiti i premašiti prošlogodišnji broj dolazaka i noćenja kampera, Istra nešto teže iako će imati znatno bolje financijske rezultate kao posjedicu viših cijena proizašlih iz velikih pomaka u kvaliteti. Podsjetimo, Istraturist je svih svojih pet kampova podigao na četiri zvijezdice, mnogo su učinili Maistra i Plava laguna, Bi Village, Valalta. Porečka Riviera se ove godine posvetila ekologiji – i svi oni pretendiraju na nove zvjezdice, jer nova je kategorizacija produžena za dvije godine. A što je s novim trendovima u potražnji modernih nomada, kampera?

Nakon deset godina suše prošle i ove godine, bolje od tekstilnih kampova, pune se nudistički. Od 12 u Hrvatskoj u Istri je čak 11 naturističkih kampova. Nudizam je ponovo u modi, osobito u Njemačkoj otkud nam dolazi 50 posto naturista. Dosta je Nizozemaca, Austrijanaca, Talijana, pa i Slovenaca… Maistra, na primjer, osjetivši tu promjenu, ove je godine u največi nudistički kamp u Hrvatskoj i među najprestižnijima u Europi, Koversadu, u obnovu 119 apartmana i opće renoviranje kampa, uložila pedesetak milijuna kuna i podigla njegovu kategoriju na četiri zvjezdice.

Kamp Koversada

Naturistički park, ustvari grad – Koversada kod Vrsara, koji ove godine obilježava 45 obljetnicu organiziranog turizma i svrstava se među najstarije i najveće naturističke parkove u Europi, smješten je na prostoru od 80 hektara, u okrilju netaknute prirode nadomak Limskom kanala, okružen morem s tri strane i obalom dugom 5000 metara. Može primiti 5500 osoba u apartmanima, vilama, kampu, kojima su uz svu potrebnu infrastrukturu na raspolaganju prodavaonice robe široke potrošnje, sportske opreme, novina, suvenirnica, ambulanti, bogati sportsko – rekreacijski sadržaji, dnevna i večernja animacija za djecu i odrasle, raznovrsna ugostiteljska ponuda. Prošle godine Koversadu su posjetile 43.000 gostiju, koji su ostvarili 433.000 noćenja, s prosječnim boravkom od deset dana. Ovog vikenda Koversada je imala 16 posto više gostiju nego istog vikenda prošle godine, što potvrđuje i Sladoljevu tezu da turisti ponovo otkrivaju nudizam.

Podizanja kvalitete kampova u Istri

U prvom polugodištu ove godine istarski kampovi kapaciteta 92.000 osoba ostvarili su 2 posto noćenja više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Međutim većina kampova imala je podbačaj, ali su boljem ukupnom rezultatu doprinijeli novi kamp talijanskog vlasnika kod Valbandona, Bi Village ostvarivši 10 posto više noćenja, te 5 Istraturistovih kampova, koji nose 20 posto istarskog kampinga, koji su ostvarili čak 31 posto noćenja više nego prošle godine! Očito rezultat je to podizanja kvalitete svih kampova na četiri zvjezdice, brojnih inozemnih priznanja i ADAC-ove žute tablice kao svojevrsnog putokaza kamo treba krenuti na kampiranje.

Agneza Uroševi, poslovni.hr

Print Friendly, PDF & Email