NEWS

Nakon 60 godina obnovljena je gradska vijećnica u zgradi gradske uprave, sagrađene 1910. godine

Obnovljena vijećnica2 za vjenčanja i druge prigode
foto: Andi Bančić
11.08.2023. 23:14; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Nakon 60 godina obnovljena je gradska vijećnica u zgradi gradske uprave, sagrađene 1910. godine

Velika gradska vijećnica, najveća prostorija u porečkoj zgradi gradske uprave, odnedavno ima potpuno novi izgled. Prvi put nakon 60 godina, prije nekoliko mjeseci krenulo se u potpunu obnovu gradske vijećnice koja je dobila novi izgled, ali i zadržala svoju originalnu funkciju koju je uvijek imala. Osnovni motiv za obnovu velike vijećnice bila je želja da se brojnim sugrađanima i gostima iz cijelog svijeta, koji odluče svoje sudbonosno DA izreći upravo pred matičarem u Poreču, omogući da to učine u uređenoj i elegantnoj prostoriji, prikladnoj za tako svečane životne prigode. U velikoj vijećnici održavaju se i sjednice Gradskog vijeća, ali i okrugli stolovi, predstavljanje projekata i prostornih planova zainteresiranoj javnosti, primanja zaslužnih građana i gostiju, kao i brojne druge društvene aktivnosti.

U sklopu radova u potpunosti je obnovljena stolarija, parket, izvršeni elektorenergetski radovi, te nabavljena nova oprema i multimedija. Pritom je u potpunosti sačuvana originalna drvena loža za posjetitelje u vijećnici sa grbovima istarskih gradova, kao i prepoznatljiva vanjska vizura, sve u skladu s povijesnim značajem ove zgrade, izgrađene 1910. godine po projektu tršćanskog arhitekta Arduina Berlama.

Inače, i ova obnova gradske palače dio je najvećeg ulaganja u starogradsku jezgru u više od proteklih 20 godina, nakon nedavno predstavljenog obnovljenog pročelja palače Sinčić, te prije nekoliko godina izvršene obnove gradske rive, zvonika Eufrazijeve bazilike, kroz suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom i Ministarstvom kulture i medija.
U tijeku su radovi na krstionici u sklopu kompleksa Eufrazijane, te pripreme za obnovu Romaničke kuće nakon ove sezone, kao i priprema za obnovu antičkog trga Marafor, te u dogovoru s porečkom župom pripremama za obnovu crkve Gospe od Anđela, sve u sklopu velikog investicijskog ciklusa u kulturnu baštinu grada.

Grad Poreč

foto: Andi Bančić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email