NEWS

Najveći hrvatski hotelijeri za Index otkrili kako idu rezervacije za ovu sezonu

hotel-turisti
foto: index.hr
13.05.2020. 21:24; ; Početna / Gospodarstvo / Najveći hrvatski hotelijeri za Index otkrili kako idu rezervacije za ovu sezonu

Hrvatske granice su otvorene i turisti mogu ulaziti u Hrvatsku, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše Martina Pauček Šljivak, index.hr

Turisti pri ulasku u Hrvatsku jedino trebaju pokazati rezervaciju hotelskog smještaja ili pak dokazati da su vlasnici nekretnine ili plovila u Hrvatskoj. S najvećim hotelskim kompanijama u zemlji provjerili smo kako ide buking, primaju li rezervacije i kakva su im očekivanja od ove sezone.

Valamar Riviera: Još nemamo informacije o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta

Tvrtka Valamar Riviera jedna je od najvećih hotelskih kompanija u Hrvatskoj i upravlja s 36 hotela i ljetovališta i 15 kamping-ljetovališta.

U tijeku su pripreme za ponovno otvaranje Valamarovih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja, međutim otvaranje turističkih objekata nije izvjesno, kažu nam u Valamaru.

“To prvenstveno ovisi o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju, o čemu još uvijek nemamo potrebne informacije”, odgovorili su Indexu iz Valamara.

Do kraja mjeseca u Valamaru očekuju operativni gubitak do 120 milijuna kuna

Prema objavljenim poslovnim rezultatima, u prvom kvartalu 2020. godine Valamar Riviera je, navode, ostvarila ukupne prihode od 49 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 5% u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine.

Od ukupnih prihoda, 41 milijun kuna se odnosi na prihode od prodaje, čiji je pad posljedica zatvaranja turističkih objekata slijedom općih mjera prevencije izdanih od strane nadležnih tijela zbog epidemije covida-19.

“U prvom kvartalu 2020. godine ostvareni operativni gubitak iznosi 104 milijuna kuna te je manji u odnosu na isti period prošle godine uslijed poduzetih mjera štednje na svim razinama poslovanja. Uslijed krize izazvane pojavom Covid-19 i zatvaranja objekata od 15.3., procjenjuje se da će zbog prekida poslovanja operativni gubitak do kraja svibnja 2020. godine iznositi 110 do 120 milijuna kuna”, kažu u Valamaru.

Planirali uložiti više od 800 milijuna kuna pa odgodili radove

U pripremu ovogodišnje turističke sezone planirali su uložiti preko 800 milijuna kuna, no radovi na započetim projektima su radi zaštite zdravlja i sigurnosti te u skladu s mjerama prevencije zaustavljeni 25. ožujka. Nastavak radova planiran je u svibnju s ciljem da se jedan dio investicija završi do ljeta, a ostali dio investicija odgodi za jesen 2020., odnosno 2021. godinu.

“Valamar je nakon eskalacije krizne situacije u ožujku pauzirao poslovanje te pokrenuo strateške akcijske planove prvenstveno s ciljem očuvanja likvidnosti i radnih mjesta. Paralelno, u proteklih 60 dana, intenzivno se radilo na planiranju i pripremi restarta poslovanja. Početkom ožujka Valamar je osnovao Odbor za upravljanje rizicima koji je pravovremeno definirao nove politike prodaje,nabave, plaćanja i ostale mjere zaštite likvidnosti, objavio program Pauza, restart za očuvanje radnih mjesta te privremeno obustavio radove na investicijskim projektima. Uz suglasnost Nadzornog odbora, opozvan je prijedlog odluke o isplati dividende iz 2019. godine, a menadžment prima plaću umanjenu do 30% dok se svi djelatnici koji su na čekanju ne vrate na posao”, ističu u Valamaru.

Do kraja svibnja će, ističu, finalizirati politiku oko covida-19 i planove za 2020. godinu, koji trebaju omogućiti brz restart poslovanja kada se za to steknu uvjeti, ali i predvidjeti očuvanje likvidnosti i poslovnog sustava do 2021. godine, kada se očekuje puna normalizacija poslovanja.       

Na kraju navode kako Hrvatska ima prednost jer je za njihova emitivna tržišta dostupna kao autodestinacija.

Bluesun hoteli: Rezervacije su stale krajem ožujka

Još jedna velika hotelska grupacija je Bluesun, koja ima 13 hotela, četiri wellness resorta i jedan kamp. Uskoro planira otvaranje hotela, a prije toga kreće s otvaranjem kampa u Starigradu Paklenici krajem ovog mjeseca. Navode kako će ovu sezonu, s obzirom na cjelokupnu situaciju, obilježiti last-minute rezervacije.

Početkom lipnja planiraju otvoriti hotele u Tučepima, Brelima i u Bolu.

“Do početka ožujka stanje rezervacija za sezonu bilo je jednako onome iz istog perioda 2019., do sredine mjeseca su se vidljivo usporavale, da bi krajem ožujka, kad su nastupile mjere ograničenja putovanja, odnosno zatvaranja granica i karantene, stale. Od kraja travnja ponovno se aktivirao buking za srpanj, kolovoz i rujan, raste sa svakim tjednom, no manji je nego u redovnim uvjetima, što je, s obzirom na zatvorene granice, logično”, rekao je za Index Stjepko Šošić, direktor upravljanja prihodima Bluesun hotela.

Zasad su, navode, prve rezervacije diktirane situacijom u avioprometu. No sad im u većem broju stižu rezervacije s tržišta s kojih gosti mogu doći osobnim automobilom, a to su prvenstveno gosti iz Slovenije, Češke, Slovačke, Austrije, Poljske, Mađarske i, naravno, Hrvatske.

“Priljev rezervacija s tradicionalnih tržišta – Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke – očekujemo nakon kraja lipnja, nakon stabilizacije avioprometa”, istaknuo je Leo Urlić, direktor prodaje i marketinga Bluesuna.

Navodi kako će ova sezona biti kraća i s jakim trendom last-minute rezervacija, što je i očekivano jer iako gosti žele rezervirati, ipak čekaju stabilizaciju situacije, odnosno otvaranje granica.

“U hotelskim restoranima i ćemo organizirati dva tzv. sittinga za svaki obrok”

“Dodatno smo olakšali uvjete rezervacija, izmjene postojećih rezervacija te otkazivanja – sve kako bismo maksimalno izišli u susret gostima koji, naravno, prate stanje sigurnosti destinacija na kojima planiraju provesti odmor. Hrvatska je prepoznata kao jedna od zemalja koja je najbolje reagirala u pandemiji, a samim time i kao jedna od najsigurnijih europskih destinacija”, kazao je Leo Urlić.

Ivana Kralj, voditeljica kontrole kvalitete Sektora hotelskih operacija u Bluesunu, navodi kako će njihovi hoteli što se rada restorana i vanjskih objekata hotela poštovati sve mjere koje je propisao nastavni ZJZ.

“Postupat će se po svim točkama koje su naveli, bez obzira je li riječ o mjerama ili preporukama. Za sve zaposlenike i goste osigurat ćemo zaštitna sredstva i opremu. Prilagodit ćemo način serviranja obroka, kako bismo poštivali broj gostiju koji, s obzirom na nove mjere, smije boraviti istovremeno u hotelskim restoranima i to tako što ćemo organizirati dva tzv. sittinga za svaki obrok. Između njih provodit će se obavezno dezinficiranje prostora i inventara. Što se pripreme i serviranja hrane tiče, ona se i dosad pripremala prema strogim mjerama koje propisuje HACCP, a u kuhinje i prostore gdje se hrana skladišti uveli smo i dodatne mjere dezinfekcije”, istaknula je Kralj.

Maistra: Nezahvalno je sada govoriti o očekivanjima od sezone, još je puno nepoznanica 

Tvrtka Maistra, koja je dio koncerna Adris Grupe te upravlja s 19 hotela, 11 turističkih naselja i šest kampova, također je jedna od vodećih hotelijerskih kompanija u Hrvatskoj. U Maistri navode da u ovom trenutku bilježe upite i rezervacije gostiju za drugu polovicu godine i to najviše s nama najbližih tržišta, dok su eventi zakazani za jesen.

“Nezahvalno je u ovom trenutku govoriti o samim očekivanjima od ove sezone s obzirom da je još uvijek velik broj nepoznanica pred nama, kao što su, primjerice, oporavak aviokompanija i uspostava regularnih letova, hoće li gosti putovati unutar granica vlastite zemlje ili će smjeti odnosno moći putovati u inozemstvo i sl. U Maistri imamo razrađenih nekoliko mogućih scenarija ovisno o daljnjem razvoju situacije te ćemo prema njima postupati”, rekli su za Index u Maistri.

Što se tiče poslovanja njihovih objekata, po otvorenju granica s radom će, navode, započeti kampovi u Rovinju i Vrsaru, nakon čega će uslijediti i postepeno otvaranje preostalog dijela njihovih hotela i resorta na svim destinacijama.

U ovom trenutku Maistra ima otvorene hotele The Westin u Zagrebu, Adriatic u Rovinju te Hilton u Dubrovniku.

“Kao i do sada, u svakodnevnom poslovanju naših objekata slijedit ćemo preporučene postupke i protokole koje izda Hrvatski zavod za javno zdravstvo”, stoji u odgovoru Maistre za Index.

Aminess: Ovo je velik udarac, brzi restart turizma nije moguć

Tvrtka Aminess u Hrvatskoj ima četiri hotela i dva resorta, od kojih je jedan kamp-naselje, a drugi naselje s mobilnim kućicama. Oni ističu kako je iza njih vrlo izazovan period u kojem su se u vrlo kratkom roku morali prilagoditi epidemiološkoj situaciji u zemlji i zatvoriti sve svoje objekte. Nemaju dobra očekivanja za ovu sezonu i očekuju tek 30 posto prošlogodišnjih rezultata.

“To je, naravno, veliki udarac na naše poslovanje, ali se zaista nadamo da će s relaksacijom mjera doći i do normalizacije poslovanja u realnim okvirima. Iako se nadamo pozitivnim pomacima, očekivanja za ovu sezonu nažalost nisu dobra. Smatramo da brzi restart turizma nije moguć, ali ćemo kao i druge kompanije dati sve od sebe i s naše strane učiniti sve što je moguće da se normalizacija što prije i dogodi”, kažu nam u Aminessu.

“Sezona pred nama je neizvjesna”

No navode kako nam brojna svjetska istraživanja idu u korist jer smatraju Hrvatsku sigurnom destinacijom za ljetovanje, tako da im je, kažu, primarno u fokusu da gostima koji dođu osiguraju kvalitetan i siguran odmor.

“Aktivno radimo na pripremi za otvaranja pri čemu se vodimo našim Aminess Clean and Safe Stay programom koji se temelji na najboljim praksama održavanja čistoće i higijenske sigurnosti koje su dodatno osnažene elementima i preporukama HZJZ-a te stožera civilne zaštite Istarske županije”, ističu.

Aminessovi hoteli i kampovi zadržali su određen broj rezervacija, ali očekuju da će i tu doći do promjena.

“To najviše ovisi o otvorenju granica jer o tome primarno ovisi početak sezone, ali i otvaranje naših smještajnih objekata. Sezona pred nama je neizvjesna, očekujemo da ćemo ostvariti oko 30 posto rezultata na nivou prošle godine te se nadamo da će nam to biti dovoljno za pokrivanje dijela troškova poslovanja do početka sljedeće sezone. Nastojimo očuvati sva radna mjesta i u toj borbi očekujemo daljnju potporu države”, kazali su nam u Aminessu.

Jadranski luksuzni hoteli: Još uvijek nam stižu rezervacije, u skromnom obimu

Hotelska grupacija Jadranski luksuzni hoteli, koja upravlja sa sedam hotela i pet vila na području Dubrovnika, Mljeta i Cavtata, također se nalazi u neizvjesnoj situaciji.

“Iako su u svibnju zamjetni pomaci u broju rezervacija za nadolazeće mjesece, iste još uvijek dolaze u skromnom obimu te su brojevi neusporedivi, kako u odnosu na prošlu godinu tako i na planove za 2020. Isto je i očekivano obzirom da Dubrovnik kao destinacija ovisi o avio-gostima, a značajnije promjene u broju rezervacija možemo očekivati tek po najavi uspostavljanja međunarodnih zračnih linija. Trenutno se može primijetiti nešto veća zastupljenost europskog tržišta, u odnosu na daleka tržišta koja su tradicionalno naklonjena Dubrovniku poput SAD-a i Dalekog istoka, što je također uzrokovano gore navedenim okolnostima”, odgovorili su nam u Jadranskim luksuznim hotelima.

Zbog još uvijek velike neizvjesnosti oko cjelokupne situacije, različitih mjera kretanja ovisno o zemljama iz kojih gosti dolaze, trenutnog volumena bukinga kao i spomenutog pitanja uspostavljanja međunarodnog zračnog prometa u ovom trenutku još ne mogu predvidjeti tijek ovogodišnje turističke sezone.

“Kako bismo osigurali maksimalne mjere zaštite za svoje zaposlenike i goste ALH hotela, u suradnji s međunarodnom tvrtkom specijaliziranom za uspostavljanje standarda u tijeku je finalna prilagodba operativnih procedura kako bi se ispoštovale sve propisane mjere i posljednje preporuke za rad hotela tijekom epidemije COVID-19 dostavljene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, odgovorili su nam.

piše Martina Pauček Šljivak, index.hr

Print Friendly, PDF & Email