NEWS
HALF MARATON S

Najveća novost mali festival smijeha »Zlatni zub«

08.02.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Najveća novost mali festival smijeha »Zlatni zub«
828GO246082.jpg

Od ovog mjeseca u porečkom Pučkom otvorenom učilištu počinju se održavati predstave, izložbe i koncerti, a Učilište, glavni epicentar kulturnih događanja u gradu, i ove se godine pobrinulo da ljubitelji umjetnosti dođu na svoje, doznajemo od Irides Zović, ravnateljice Učilišta.
– Jedna od novina je mali festival smijeha »Zlatni zub« koji će se održati od 17. do 22. ožujka, na što smo se odlučili nakon što su prošle godine predstave u sklopu Internacionalnog festivala smijeha u Poreču bile vrlo dobro posjećene. Ulaznice za festival i ove će se godine prodavati po popularnim cijenama od 25 kuna, dodaje Zović.
Festival je nastao u produkciji i organizaciji POUP-a i Grada Poreča, a u ulozi izbornika naći će se priznati hrvatski stand up komičar Željko Pervan. U tjedan dana »humora i smijeha« održavat će se predstave te cjelodnevni zabavni i edukativni programi za mlađu i stariju populaciju s jednim jedinim zadatkom – da nasmiju. Posljednjeg dana festivala predviđena je i dodjela nagrada – Zlatnog, Srebrnog i Pokvarenog zuba, a vrijednost i kvaliteta predstava ocjenjivat će se dužinom i jačinom pljeska tzv. pljeskometrom.
Inače, na daskama porečkog kazališta očekuje se i komična opera u jednom činu »Rita«, koja je lani ispunila pulski INK, predstava Teatra Exit »Kako misliš mene nema?« te »Prva supruga, druga supruga« Marije Kohn i monodrama »Točka« Vilima Matule.
Kao i dosad, četvrtak navečer rezerviran je za predstave i koncerte. Za ljubitelje sedme umjetnosti u pripremi su i dvije tematske revije filmova »Charming« u travnju i rujnu. Osim koncerata i predstava, u kinu POU-a svakim se danom osim ponedjeljka prikazuju filmovi, a matineje su namijenjene vrtićima i školama.
Drugu ovogodišnju novinu predstavlja niz koncerata popularne glazbe, prvi je predviđen za Valentinovo, kada će zaljubljenima pjevati Tedi Spalato uz klape Fortunal i Cinquina. Koncerti će se održavati tijekom cijeloga proljeća, a neka od najavljenih imena su Neno Belan, Ibrica Jusić zajedno s Amirom Kazićem i Vedranom Malakar te mnogi drugi.
– U ljetnoj sezoni, prema već utvrđenom programu, održat će se 36. susret pjevačkih zborova »Naš kanat je lip«, koji prati i tiskanje devete istoimene zbirke. Od srpnja počinje 47. koncertna sezona u Eufrazijevoj bazilici. Ove smo godine išli u jednu veću investiciju, nabavu klavira Stainway, što će sigurno pridonijeti kvaliteti koncerata. U ljetnoj sezoni ljubitelji jazza moći će uživati u 13. sezoni »Jazz in Lap«. Početak kolovoza predviđen je za 8. Street art festival, a kraj listopada ugostit će kazališni kongres Aerowaves. Riječ je o europskoj mreži producenata i prezentera koji se jednom godišnje sastaju ne bi li između tristotinjak prijavljenih plesnih koreografija izabrali deset finalista koji će biti prezentirani sljedeće godine u prestižnom The Place Theatre u Londonu u sklopu manifestacije poznate pod imenom Resolution! Tijekom sastanka stranim će producentima biti predstavljena i domaća plesna scena, kaže Zović.
U sklopu likovne djelatnosti predviđen je niz značajnih izložbi. Tri porečke galerije, Zuccato, Istarska sabornica i Mala galerija, uvrštene su u popis priznatih galerija i izložbenih prostora u Hrvatskoj. U veljači će se održati izložba radova Rivierine likovne kolonije, uskoro će biti raspisan natječaj za Pro Futuru – selektiranu skupnu izložbu amatera koja je prošle godine doživjela veliki uspjeh. Planira se i tradicionalno 48. Annale u kolovozu, najavljene su izložbe umjetnika Milene Lah, Elvisa Bertona, Gorana Škofića i mnogih drugih. Rujan je već tradicionalno mjesec poznat po međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker u sklopu koje mladi umjetnici izrađuju kamene skulpture za ukrašavanje Vrsara. Osim kulturnih djelatnosti, tu su i razni sadržaji za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u sklopu obrazovne djelatnosti.
– Dogradnjom na zgradi Učilišta dobit ćemo još šest novih učionica i lift, a tako ćemo omogućiti pohađanje tečajeva svim građanima. Prostor će imati poseban ulaz, a u upotrebi će biti početkom sljedeće školske godine, ako bude potrebe i prije, rekla je Zović.

V.Habereiter

U planu osnivanje srednje glazbene škole
Pri porečkom POU-u djeluje i Osnovna glazbena škola »Slavko Zlatić« čiji su učenici česti gosti raznih nacionalnih i internacionalnih natjecanja na kojima postižu zapažene rezultate.
– Proširenjem zgrade POU-a širi se i prostor glazbene škole, što nam je dobro došlo s obzirom na to da radimo na osnivanju srednje glazbene škole. Time bismo dobili zaokruženo glazbeno obrazovanje, a naša je škola vrlo uspješna pa to i zaslužuje. U ovoj školskoj godini održat će se oko 70 koncerata, a vrlo dobro funkcionira i podružnica u Vrsaru, kaže Zović. Također ističe da škola panira i 7. međunarodno violončelističko natjecanje »Antonio Janigro« u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb. To je jedino natjecanje koje je priznala Europska udruga za natjecanja mladih, koja daje i specijalnu nagradu – koncert u sjedištu udruge u Münchenu.

Za kulturni program 2,6 milijuna kuna
Za financiranje bogatog kulturnog programa u ovoj godini Pučko otvoreno učilište Poreč izdvojit će 2,6 milijuna kuna, a taj budžet istovjetan je onome u prošloj godini, doznajemo od Irides Zović. Najvećim dijelom sredstva osigurava Grad Poreč, a manjim Istarska županija, Ministarstvo kulture i porečka Turistička zajednica. Za organizaciju Internacionalnog festivala smijeha na županijskoj razini Grad Poreč je u ovoj godini osigurao 90 tisuća kuna, ali budući da je odlučeno da se festival održava bijenalno, ova će sredstva biti utrošena za porečki Mali festival smijeha u ožujku.

Uskoro do ulaznica jednim klikom
Jedna od novosti je i online ticketing, program za prodaju ulaznica putem interneta. Tijekom veljače planiramo edukaciju djelatnika te bismo s online prodajom ulaznica počeli uskoro. Ova će usluga biti od koristi našoj publici, pogotovo onima koji nisu iz Poreča, a putem interneta bit će moguće kupiti ulaznice za kino i sve druge predstave, ističe Zović.

Print Friendly, PDF & Email