NEWS

Najbolje vino Franca Armana

24.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Najbolje vino Franca Armana

Mlado i staro vino te tradicionalna istarska jela poput maneštre, fuža, njoka, ombola, kobasica i pršuta dočekali su protekli vikend u Svetvinčentu brojne posjetitelje na Fešti mladega vina. Da dobrog raspoloženja nije nedostajalo, dokaz je bio krcati šator na savičentskoj placi te zadovoljni vlasnici okolnih oštarija i organizatori manifestacije iz lokalne Turističke zajednice.

Vino se naveliko kušalo punih pet sati, a brojni se degustatori nisu mogli odvojiti od bačava vinara iz cijele Istre. Posjetitelji su zaključili da je među 24 izlagača najbolje vino Franca Armana, dok su drugo mjesto podijelili Ivica Matošević, Duvilio Zigante i Eliđo Pilato. Jedan od organizatora Darko Pekica pri proglašenju pobjednika u šaljivom je tonu kritizirao degustatore zbog velikog broja nevažećih listića. Neki su posjetitelji pak spomenuli da su mogli, za razliku od drugih godina, više puta ocjenjivati vino jer su dobili više glasačkih listića. Osim vinara, nagrađena je posjetiteljica Nataša Poropat, koja je za uspomenu na Savičentu na lutriji dobila bukaletu.

Uz vinske pare i druženja pod šatorom, aktivni su bili i iznajmljivači. Vlasnici »Stancije 1904.« iz Smoljanci i kuće za odmor »Kod Milke« iz Foli pod ložom su častili vinare i posjetitelje maneštrom s lazanjama, pršutom i povrćem, kolačima te bezalkoholnom okrjepom. Domaća se hrana poput ombola, pršuta, kobasica, njoka, fuža, pljukanaca i kupusa mogla kušati i na obližnjem štandu konobe Astarea iz Brtonigle.

Dnevni je dio programa bio pak rezerviran za streličarstvo i već uobičajenu biciklijadu. Umijeće gađanja lukom i strijelom gledateljima su prezentirali članovi Hrvatskog streličarskog saveza a u baratanju lukom i strijelom mogli su se okušati i posjetitelji.

Veselica se nakon degustacije nastavila uz koncert Tamare Obrovac i ansambla Transhistria pod vinskim šatorom te u okolnim ugostiteljskim objektima.

B. Ban, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email