Best of Poreč

Najbolje od europskog karatea u svibnju u Poreču

EKF Karate Porec 2021
30.04.2021. 21:16; ; Početna / Sport i rekreacija / Najbolje od europskog karatea u svibnju u Poreču

Karate elita iz Hrvatske i sa Starog kontinenta okupit će se od 19. do 23. svibnja u Poreču,  gdje  će  u  sportskoj  dvorani  „Žatika“  sudjelovati  na  56.  Europskom seniorskom   prvenstvu.   Iako   je   proces   registracija   još   u   tijeku,   očekuje   se sudjelovanje od oko 750 natjecatelja iz svih europskih država, a paralelno sa seniorskim, održavat će se i prvenstvo u para-karateu za osobe s invaliditetom.

Bez gledatelja i uz epidemiološke mjere

Cjelokupni događaj se odvija kroz poštivanje najviših organizacijskih i epidemioloških standarda, vodeći računa, kako o sportskoj, tako i zdravstvenoj dimenziji natjecanja ovakvog tipa. Odluke o mjerama se tako redovito usklađuju s relevantnim tijelima Republike Hrvatske i Istarske županije, kao i s Europskom (EKF) i Svjetskom (WKF) karate federacijom. Europsko karate prvenstvo će se tako odvijati bez gledatelja, a u dvorani će biti omogućeno kretanje samo akreditiranim osobama, koje će prije dobivanja akreditacije morati predočiti negativan PCR test, dok će se stanje redovito kontrolirati brzim antigenskim i po potrebi PCR testovima.

Velika imena i povijesna godina

Velika je ovo godina za karate, koji je kao sport, po prvi puta u svojoj povijesti dijelom olimpijskog programa i to na Igrama koje se odvijaju u njegovoj domovini Japanu. Upravo  nadolazeće  Europsko  prvenstvo  u  Poreču  zadnji  je  kvalifikacijski  turnir, svojevrsni „posljednji vlak“ sportašima za upisivanje tih toliko željenih bodova koji osiguravaju plasman u Tokio, tako da se ovoga svibnja u dvorani „Žatika“ ispisuje karate povijest.

Tome u prilog govori i činjenica da su se na prvenstvo u Poreču odazvale i najveće europske zvijezde poput Rafaela Aghayeva i Irine Zaretske iz Azerbajdžana, Grkinje Eleni Chatzilladou, Jonathana Horna iz Njemačke, Aktasa Ugurla iz Turske, kao i domaćih uzdanica Ivana i Anđela Kvesića, Lucije Lesjak i Ane Lenard, Enesa Garibovića te brojnih drugih istaknutih imena.

Povjerenje Hrvatskoj

Čak godinu i pol dana karatisti nisu nastupali na glavnoj europskoj smotri. Posljednje izdanje Europskog prvenstva održano je 2019. godine u Guadalajari (Španjolska), natjecanje u Bakuu 2020. otkazano je zbog COVID-19 pandemije, a iz istog razloga domaćinstvo je, samo šest mjeseci prije početka natjecanja, otkazao i švedski grad Götenborg, gdje se ovo, 56. izdanje prvenstva, originalno trebalo održati.

Unatoč vrlo kratkom roku za organiziranje sportskog događaja ovih razmjera u olimpijskoj godini, Europska karate federacija (EKF) dala je krajem prosinca 2020. povjerenje za domaćinstvo Hrvatskom karate savezu, koji je, zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s partnerima, uspješno savladao sve veće organizacijske izazove da bi se ovo, za svjetski karate važno natjecanje, ipak održalo.

Praćenje putem TV ekrana i interneta

Ljubitelji karatea prvenstvo će moći pratiti uživo na Hrvatskoj radioteleviziji, a sve rezultate i informacije moguće je pronaći na društvenim mrežama (@karateporec2021) i službenim stranicama prvenstva  http://karateporec2021.com/.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani