Najavljen međunarodni poljoprivredni sajam u Pazinu – AgroTerra Istra 2024. od 5. do 7. travnja

25032024_Presica u Pazinu_Najava AgroTerra Istra_Momic_Pinzan_Londero_Jasic_Merlic
25.03.2024. 13:37; ; Početna / Gospodarstvo / Najavljen međunarodni poljoprivredni sajam u Pazinu – AgroTerra Istra 2024. od 5. do 7. travnja

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostoru polivalentne dvorane Školsko-gradske sportske dvorane na adresi Tugomila Ujčića prof. 2. u Pazinu najavljen je treći međunarodni poljoprivredni sajam koji će se od 5. do 7. travnja održati u Pazinu upravo na lokaciji spomenute sportske dvorane.

Predstavnicima medija obratili su se direktor sajma Marko Londero iz tvrtke Mars Eventi d.o.o., zatim gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić i zatim ispred Udruženja obrtnika Pazin Alison Merlić, tajnica Udruženja obrtnika Pazin.

Na samom uvodu u konferenciju Londero je pozdravio nazočne medije, govornike i ostale nazočne partnere te objavio da je sajam u potpunosti popunjen te da mjesta za izlagače više nema: „Kao što je obećano, nastojimo raditi na povećanju kvalitete sajma i njegove ponude iz godine u godinu. Već ovu se fizički širimo dalje, izlagački prostor, kako nam to prostor omogućava te se sajam širi i prema gradu preko šetališta,“ naglasio je Londero. Zahvalio je svim partnerima koji sudjeluju u organizaciji poljoprivrednog sajma: „Podrška i suradnja s našim partnerima vrlo je bitna za daljnji razvoj sajma. Njihova podrška nam je vrlo značajna te zato posebno zahvaljujem Gradu Pazinu, Istarskoj županiji, Obrtničkoj komori Istarske županije i Cehu za poljodjelstvo kao i Udruženju obrtnika Pazin. Zahvaljujem se i domaćinima iz Pazin sporta d.o.o. koji su nam već treću godinu partneri te se u njihovim prostorima Školsko-gradske sportske dvorane ovaj sajam i održava. Pozivam sve posjetitelje da obiđu lokacije i izlagače kako u dvorani tako i na površinama oko dvorane te ove godine i na šetalištu.“

O ostalim aktivnostima u gradu tijekom sajma dodatno je izvijestila gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić: „Veliko mi je zadovoljstvo ponovno najaviti ovaj sada već tradicionalnan sajam. Vrlo je jasno da je ideja organizatora pala na plodno tlo te su izlagači ali i posjetitelji rado prihvatili ovu manifestaciju. Sajam je organiziran uz dobru suradnju Grada Pazina i organizatora tvrtke Mars Eventi.“ Gradonačelnica je pozvala na strpljenje sve posjetitelje radi nove regulacije prometa u Pazinu te da se informiraju i prate najave o prometu i parkinzima koje će moći pronaći na mrežnim stranicama organizatora i društvenim mrežama. Bit će osigurano dovoljno parkirnih mjesta koja će možda biti samo par minuta šetnje udaljena od lokacije održavanja sajma. Svakako je pozvala sve poslovne subjekte da se uključe u pružanju usluga tijekom tri dana sajma, kao što su brojni ugostitelji i trgovine. 

Podrška Istarske županije je prisutna od prvog dana nastanka ideje o sajmu te se medijima obratio pročelnik UO za poljoprivredu Ezio Pinzan: „Polako ali sigurno, približavamo se maloj obljetnici ovog sajma koji dobija sve veći značaj kako u Istri tako i u široj regiji. Zahvaljujem se svma koji su uključeni u organizaciju te na bilo koji način daju podršku organizatoru. Ovo je sajam koji je nedostajao Istarskoj županiji te se svake godine posvečuje nekoj temi iz područja poljoprivrede. Ovogodišnji sajam naglasak daje na temu stočarstva. Stočarstvo je iznimno bitno za našu županiju te je važno pronaći dačin da se što više mladih uključi u stočarstvo kako bi zadržali kvalitetu raznih proizvoda koji proizlaze iz tog segmenta, a što se trenutno nude na tržištu. Sajam AgroTerra potiče plasman i povećava potražnju.“ Pinzan je još dodao da se zahvaljuje organizatoru što nastavlja razvijati sajam te se nada da će ove godine postići još bolji rezultat u broju zadovoljnih izlagača i posjetitelja.

Suradnja organizatora i Obrtničke komore Istarske županije također je vrlo važna podrška od prvog sajma. Ona je kreirana u smjeru omogućavanja popusta za izlagače od 25% koju daje Mars Eventi d.o.o. i drugih 25% koje participira Obrtnička komora Istarske županije svim obrtnicima članovima OK-a koji se žele prijaviti i izlagati na ovom poljoprivrednom sajmu. „U ime Obrtničke komore Istarske županije nastavljamo suradnju s poljoprivrednim sajmom u Pazinu. Osvrnuo bi se na važnost ovog sajma i kada spominjemo neke brojke na području naše županije. U Istri djeluje oko 5.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), oko petstotinjak poljoprivrednih obrta, a onih koji se bave isključivo poljoprivredom kao osnovnom djelatnosti je oko 150. Zato moramo surađivati i našim poljoprivrednicima omogućiti sudjelovanje na ovom sajmu,“ naglasio je Momić.

Ispred Udruženja obrtnika Pazin predstavnicima medija obratila se Alison Merlić, tajnica Udruženja obrtnika Pazin: „Sajam Agroterru  prate i trgovine u centru Pazina koje će i ove godine za vrijeme sajma nuditi popuste od 20% i više na dio ili cjelokupni asortiman.  Sudjeluju: trgovina AMDS by AMADEUS jeans,  Amica,  Antica kolači i torte, trgovina Aksea i  Lulu & Lolita, krojačko – trgovački obrt Maja, Metraža Štefi, TO Nika, trgovina cipela Niki shoes i Niki fashion corner ( 3 trgovine u gradu), trgovina CLOVER,  trgovina kućanskih potrepština Tony te gift shop Poklončić (prirodna kozmetika 10%, ručno rađeni nakit 10%).“

Merlić je istaknula da će u ponudi navedenih trgovina biti širok asortiman muške, ženske i dječje odjeće i obuće, igračaka i modnih dodataka, školskog i uredskog pribora, suvenira, zavjesa i metražne robe, posuđa te kućnih potrepština i kolača.

Na sajmu poljoprivrede će se moći pronaći: proizvodi s raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pčelara, maslinara, vinara, pršutara, proizvođača sireva i ostalih mliječnih proizvoda, proizvođača eko prehrambenih proizvoda, moći će se vidjeti i kupiti proizvode destilerija i proizvođača pive te proizvođača raznih drugih prerađevina na bazi povrća, voća, morskih plodova, proizvođače ili zastupnike za veliku i malu poljoprivrednu mehanizaciju, agrarije, rasadnike te sve ostale koji su povezani s poljoprivredom. Karakteristika ovog sajma je izvrsna posjećenost i zbog bogate ponude proizvoda kako za male, hobi poljoprivrednike, tako i za velike poljoprivredne proizvođače. Unutarnji izložbeni prostor prostire se na cca. 1.200 kvadrata, a vanjski na 6.000 kvadrata.

Otvorenje sajma je u petak, 5. travnja u 11 sati i bit će otvoren do 19 sati. U subotu su vrata sajma otvorenja od 10 do 19, dok je u nedjelju sajam otvoren od 10 do 17 sati.

Ulaz na sajam za sve posjetitelje je besplatan!

Sajam će se održati u Pazinu u prostoru Školsko-gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta.

 https://www.agroterraistra.com/

Print Friendly, PDF & Email