Najava iz Biskupije Porečko Pulske: Svetkovina Tijelova, Blagdan sv. Antuna, Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Tijelovo-Poreč
09.06.2020. 18:08; ; Početna / Obavijesti / Najava iz Biskupije Porečko Pulske: Svetkovina Tijelova, Blagdan sv. Antuna, Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Svetkovina Tijelova u Poreču i Puli

Poreč: Svečano misno slavlje o svetkovini Tijelova u porečkoj katedrali, u četvrtak, 11. lipnja 2020., s početkom u 11 sati, predvodit će porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša.

Pula: Pulske će župe svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 11. lipnja 2020. godine, proslaviti svečanim misnim slavljem u pulskoj katedrali u 18 sati.

Pula: Otvorenje izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Otvorenje izložbe sakralne umjetnosti „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u Kapitularnoj dvorani pulskog Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog održat će se u petak, 12. lipnja 2020. godine, s početkom u 18 sati. O izložbi će govoriti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić, gvardijan samostana sv. Franje Asiškog o. Đuro Hontić, rektor karlovačkog Svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente, te autori, Ivan Ivica Mareković i Kristina Mareković. Program će glazbeno uzveličati pulska Grupa Oton.

 Proslava blagdana sv. Antuna Padovanskog u Puli

Nakon održane pobožnosti 13. utoraka sv. Antunu župa i samostan sv. Antuna Padovanskog u Puli i ove će godine blagdan svog naslovnika proslaviti trodnevnicom te brojnim misnim slavljima na sam blagdan. Trodnevnicu, od srijede, 10. do petka, 12. lipnja, predvode gvardijan o. Leopold Mičić  i župnik o. Gabrijel Škibola.

Na sam blagdan, u subotu, 13. lipnja 2020. godine, mise će biti u 7, 8, 9, 10.30, 17 te u 19 sati. Misu u 10.30 predvodi vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe. Misu s blagoslovom djece i cvijeća u 17 sati predvodi o. Nikola Rožanković, župni vikar župe sv. Ivana Krstitelja u Puli, a svečano koncelebrirano večernje misno slavlje u 19 sati predvodi porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.  

Ližnjan: Hodočašće Majci Božjoj od Kuj

U nedjelju, 14. lipnja 2020., u mjestu Ližnjan u Pulskom dekanatu, održat će se tradicionalno hodočašće Majci Božjoj od Kuj, u drevnoj poljskoj crkvici nadomak uvale Kuje. Misno slavlje s početkom u 18.30 predvodit će porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Pobožna legenda kaže da je u kamenici u uvalu Kuje doplovila mlada žena s djetetom. Obratila se pastiru te ga poslala u selo „Poteci i reci da Majka Božja u Kuje je došla.“ No povjerovali su mu tek kada su crkvena zvona sama počela zvoniti. Tada su došli u Uvalu Kuje, pronašli kip Majke Božje s djetetom, te njoj u čast podigli crkvicu. Od tada je slave kao zaštitnicu svoga sela, mora i ribara.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email