NEWS

Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
14.06.2021. 13:57; Učitavanja: 67; Početna / Obavijesti / Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kino

četvrtak, 17. 6., petak, 18. 6. i subota, 19. 6. u 18.30

Luka – sinkronizirano
izvorno ime: Luca
redatelj: Enrico Casarosa 
uloge: Bartol Rajčić, Marko Ožbolt, Lola Juran, Marko Petrić, Mirela Brekalo Popović
žanr: animirani
trajanje: 95 minuta 

sadržaj: Mladi dečko Luka doživljava nezaboravno ljeto na talijanskoj rivijeri ispunjeno hrpom sladoleda, ukusne mediteranske hrane i beskrajnom vožnjom skutera uz more. Luka ove pustolovine dijeli sa svojim novootkrivenim najboljim prijateljem, ali njihovoj beskrajnoj zabavi prijeti duboko čuvana tajna: radi se zapravo o pravim morskim čudovištima iz drugog svijeta, iz dubine oceana.

četvrtak, 17. 6., petak, 18. 6. i subota, 19. 6. u 20.30

Čuvaj me s leđa 2 – kategorija 12
izvorno ime: Hitman’s Wife’s Bodyguard
redatelj: Patrick Hughes 
uloge: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman, Antonio Banderas, Tom Hopper, Frank Grillo, Richard E. Grant
žanr: akcija, komedija
trajanje: 116 minuta

sadržaj: Drugi dio akcijske komedije nastavlja se četiri godine nakon događaja iz prvog dijela. Nakon što su plaćeni ubojica Darius Kincaid i tjelohranitelj Michael Bryce, koji su i najveći protivnici, morali surađivati, tjelohranitelj sada mora napraviti prisilnu pauzu zbog stresa i noćnih mora. Kad se napokon navikne na ideju da više neće biti tjelohranitelj i koristiti oružje, prije atentata spašava ga supruga ubojice, Sonia Kincaid, koja ga je tražila kako bi joj pomogao spasiti njezina supruga. Budući da Bryceu nije dopušteno koristiti vatreno ili bilo koje drugo oružje, morat će spasiti Dariusa svojom duhovitošću i inteligencijom. 

Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je na blagajni Učilišta ili preko internetskog rezervacijskog sustava: www.rezervacije-poup.hr.

Likovna djelatnost 

četvrtak, 17. 6. u 20.00

Cvjećarica
otvorenje samostalne izložbe slika Dee Curić
Mala galerija, Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 3. 7. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanima
ulaz slobodan

Izložba Cvjećarica nastaje iz potrebe autorice da, nakon petnaest godina života u brzom gradu, primijeti i cijeni trenutke, osvijesti ljepotu i uživa u njoj sve do njenog završetka. Poput cvijeta koji se rastvara. Netko crta cvijeće jer je ono lijepo, a autorica ga, u tehnici akrila na platnu i na laticama cvijeća, crta kako bi pomoću njega osvijestila i bolje pojmila ljepote vlastite svakodnevice. Ona to čini pomoću vizualizacije podataka u kojoj svaki oblik i boja pričaju priču, s njima stvara slike cvijeća i tako postaje Cvjećarica svog života.

Dea Curić, rođena u Poreču 1986. godine, 2005. odlazi u Milano u Italiji, gdje studira vizualne umjetnosti i specijalizira se u grafičkom dizajnu u smjeru izdavaštva, a potom i radi u struci.  Milano joj daje izvrsne poslovne prilike i životna iskustva u svijetu mode uz velike talijanske dizajnere. Godine 2015. osnuiva svoj nezavisni časopis o modi, umjetnosti i dizajnu te postaje umjetničkom voditeljicom. Bavi se i digitalnim marketingom i upoznaje se s vizualizacijom podataka. 2020. godine vraća se u svoj rodni grad, odakle i dalje surađuje s Italijom, nastavlja raditi na svom časopisu i otvara agenciju za digitalni marketing s pogledom na more.  

U galeriji Zuccato otvorena je izložba slika Tre gridi autora One Dollar Bill (Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Tol).

trajanje izložbe: do 26. 6. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 22.00, osim blagdanom i zatvoreno
ulaz slobodan

Zakoračiti u galeriju Zuccato ovih dana znači u potpunosti uroniti u svijet umjetnosti, slikarsko-skulpturalno-auditivni ambijent – izdvojeni mikrokozmos s prepoznatljivim formama i motivima iz naše predmetne stvarnosti, ali koji su alterirani i izmješteni u dojmljive oniričke prostore. Stvoritelji tog svijeta su Bojan Šumonja, Marko Jakše i Pierre Tol, čije je zajedničko djelovanje objedinjeno pod nazivom One Dollar Bill. Svijet koji je ova neformalna skupina / zajednički koncept stvorila prožima izložbeni prostor i čini multimedijalnu galerijsku stvarnost u cijelosti: Bojan Šumonja i Marko Jakše autori su impozantnih i fantazmagoričnih slikarskih djela, skulpturalni objekti djelo su Bojana Šumonje i Pierrea Tola, a Tol je autor sveprožimajuće zvučne instalacije. Riječ je o svojevrsnom totalnom umjetničkom djelu, ali, još važnije, o potpuno osmišljenom nadrealnom umjetničkom ambijentu koji nam dopušta da zakoračimo u svijet prikazan na slikama umjetnika. Ono što povezuje sve radove, ali i zajedničko djelovanje umjetnika, kao što to i sami ističu, povratak je i reinvencija postulata modernizma – čiste umjetnosti i afirmacije individualnosti (ako je to u današnjem okruženju uopće moguće). Ova velika ideja, veliki narativ, u likovnoj se umjetnosti gotovo u potpunosti izgubio do kraja 1970-ih godina. Težnja k individualizmu kao preduvjetu umjetničkog izražavanja povezuje ih s umjetnicima ekspresionizma, nadrealizma, apstraktnog ekspresionizma i ekspresivne figuracije, pa do svih inačica neoekspresionizma (transavangarde i drugih). Povezuje ih i s prethodnicima te misli – s Hieronymusom Boschom, Giuseppeom Arcimboldom, Pieterom Brueghelom mlađim, Franciscom Goyom, Johannom Heinrichom Füsslijem, Williamom Blakeom i drugima.

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29. listopada 1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli i likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Od 1987. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao na preko 200 skupnih i 90-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Marko Jakše rođen je 1959. u Ljubljani. Jedan je od najznačajnijih slovenskih slikara. Diplomirao je 1987. na ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom Metke Krašovec. Dobitnik je najznačajnije umjetničke nagrade Prešernovega sklada 2015.

Pierre Tol rođen je 1970. u Amsterdamu u Nizozemskoj. Živi i radi u Puli od 2016.

Print Friendly, PDF & Email