NEWS
valfresco

Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

poup-logo-v
13.07.2020. 14:53; Učitavanja: 93; Početna / Obavijesti / Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Svi se događaji odvijaju sukladno preporučenim mjerama opreza Stožera civilne zaštite.
Na događajima u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine broj posjetitelja ograničen je na 100 te se, uz dezinfekciju ruku, pri ulazu preporučuje ostavljanje osobnih podataka.
Na događaje koji se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje zaštitnih maski.

  1. Jazz u lapidariju

srijeda, 15. 7. 2020. u 21.00
Soundpainting performance (HRV)
lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine
Alen Sinkauz – bas gitara, elektronika / bass guitar, electronics, fx
Alex Brajković – bubnjevi, elektronika / drums, electronics, fx
Nenad Sinkauz – električna gitara, elektronika / electric guitar, electronics, fx
Neven Radaković – sintisajzeri, elektronika / synthesizers, electronics, fx

Domaća skupina glazbenika izvodi Soundpainting performance, koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe uz mnogo elektronike. Koncertni performans koji propituje odnos improvizacije i kompozicije, spajajući elemente glazbe, glazbenog teatra i performansa, nastavlja niz koncerata 25. jazza u lapidariju.

Ulaz besplatan.

Kino

četvrtak, 16. 7. u 20.00

Otok fantazija – kategorija 15
izvorno ime: Fantasy Island
redatelj: Jeff Wadlow
žanr: triler
uloge: Maggie Q, Michael Pena, Lucy Hale
trajanje: 109 minuta

sadržaj: Na udaljenom, intrigantnom otoku zagonetni gospodin Roarke ostvaruje tajne snove svojih gostiju u luksuznom tropskom odmaralištu. Kad se te maštarije pretvore u noćne more, gosti će morati riješiti misteriju otoka kako bi spasili svoje živote.

petak, 17. 7. i subota, 18. 7. u 19.00

Angry Birds Film 2 – sinkronizirano
izvorno ime: The Angry Birds Movie 2
redatelj: Thurop Van Orman
žanr: animirani
uloge: Luka Bulić, Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec

trajanje: 97 minuta

sadržaj: Neprijateljstvo između ptica i svinja mijenja iz temelja. Zbog nove prijetnje koja dovodi u opasnost i ptice i svinje, naši poznati likovi moraju oformiti svima neugodan savez. Crveni, Žuti, Bomba i Veli Orao regrutiraju Sonju i formiraju savez sa svinjama Leonardom, njegovom pomoćnicom Nives i svinjom-hakerom Gojkom kako bi uspostavili krhko primirje i formirali supertim koji će spasiti njihove domove.

Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je i na internetskom rezervacijskom sustavu: rezervacije-poup.hr.

Kazalište

četvrtak, 16. 7. u 21.30

Caccia lontana / Daleki lov
lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine
opera
Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula
skladatelj: Antonio Smareglia
autor teksta / libreto: Giovanni Ponza
redatelj: Ozren Prohić
dirigent i glazbena pratnja: Stjepan Vuger
uloge: Jelena Štefanić / sopran, Sofija Cingula / mezzosopran

Pod zvjezdanim nebom porečkog lapidarija dva će moćna glasa ispričati prekrasnu ljubavnu priču. Tijekom 13. stoljeća, u dvorani grofovskoga dvora Madonna Bella sjedi pored balkona, a blizu nje je paž Fiordaliso. Plemenita dama shvaća da je paž tužan zbog ljubavi te traži da joj se ispovijeda. On joj veli da je zaljubljen u veliku damu čiji je paž te da zna kako to nema smisla jer nije nje dostojan. Potom, on se okreće, te vidi damu iza sebe, shvaćajući da je to ljubav koju su jedan i drugi čekali.

Ulaz slobodan.

Rezervacija mjesta na internetskoj poveznici: rezervacije-poup.hr.

Likovna djelatnost

U galeriji Zuccato otvorena je izložba radova Bogdanke Poznanović (1930. – 2013.) iz Kolekcije Marinko Sudac Instituta za istraživanje avangarde.

Decumanus 34
trajanje izložbe: do 29. 8. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 22.00. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Bogdanka Poznanović (Begeč, 1930. – Novi Sad, 2013.) umjetnica je koja je kroz svoju umjetničku praksu i društvenu aktivnost pokazala veliku inovativnost. Bavila se afirmacijom intermedijalne umjetnosti i uvodila nove medije u svoj rad, surađujući istovremeno s nekim od najvažnijih umjetnika, kustosa i kritičara svjetske umjetničke scene. Izložba radova Bogdanke Poznanović iz Kolekcije Marinko Sudac pokazat će radove jedne od prvih umjetnica koja se u ovoj regiji bavila akcijama u javnom prostoru, mail-artom, knjigama umjetnika, instalacijama i videoumjetnošću.

Ulaz slobodan.

U Maloj galeriji otvorena je izložba plakata i kataloga Ususret 60. Annalu: Povratak u prošlost.

Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 18. 7. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00, nedjeljom i blagdanima zatvoreno

Po kontinuitetu održavanja porečki Annale spada u jedinstvenu likovnu manifestaciju s institucionalnim statusom – jedina te vrste u Hrvatskoj može se pohvaliti s 60 godina održavanja. U tom su vremenskom razdoblju na Annalu izlagali najreprezentativniji predstavnici nekadašnje jugoslavenske, a potom i hrvatske likovne scene, uz velik broj gostovanja inozemnih umjetnika. U sam organizacijski i umjetnički odbor Annala bila su uključena mnoga eminentna imena, od predstavnika umjetnika, likovnih kritičara, muzealaca, kustosa, sve do ljudi na raznim rukovodećim položajima u gradu Poreču. Selektori i likovni kritičari koji su radili na organizaciji izložbe Annala od njegovog početka pa do danas bili su uglavnom vrhunski stručnjaci, a suradnja s raznim institucijama poput MSU-a Zagreba, MMSU-a Rijeke i MSU-a Istre očuvala se do danas.

Povodom obilježavanja velike obljetnice jedne od najdugovječnijih i najprestižnijih gradskih kulturnih manifestacija, namjera je uvodnom izložbom odati priznanje stvaraocima koji su kroz minula desetljeća kreirali ovu izložbu – na prvom mjestu umjetnicima-izlagačima, kustosima kao nositeljima koncepta i tematskih platforma, dizajnerima grafičkih rješenja plakata i kataloga.

Naglasak izložbe je na grafičkim rješenjima plakata i kataloga, dok je pregled koncentriran na posljednjih desetak godina. Tada grafičko oblikovanje dobiva veću važnost u prezentaciji Annala, povezujući se oblikovno s tematskom platformom izložbe, i prevladavaju najoriginalnija grafička rješenja različitih autora.

 

  1. Koncerti u Eufrazijani

Gotovo šest desetljeća Eufrazijeva bazilika otvara svoja vrata renomiranim domaćim i svjetskim glazbenicima klasične glazbe. Kao jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, Koncerti u Eufrazijani ugledan su i prepoznatljiv glazbeni događaj. Dragocjen ambijent UNESCO-om zaštićene Eufrazijeve bazilike i ovoga ljeta obuzima svevremenska glazba uz najljepše koncerte.

petak, 17. 7. 2020. u 21.00 

Radojka Šverko, vokal
Vladimir Babin, glasovir

Nakon izvrsnog adventskog koncerta u porečkom kazalištu uz najveće hitove, hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko uz pijanista Vladimira Babina osvaja i ljubitelje klasične glazbe svojim sakralnim repertoarom.

Ulaznice (50 kn) prodaju se od 20 sati na ulazu u Eufrazijevu baziliku.

 

Obrazovna djelatnost

Besplatna online nastava
U sklopu projekta EU-a Start in Kamp započinjemo izvođenjem nastave na daljinu (online). Kroz programe osposobljavanja uključivanje u besplatnu online nastavu namijenjeno je prvenstveno nezaposlenim osobama, mlađim od 25 ili starijim od 54 godine.

Zainteresirani mogu upisati besplatne tečajeve stranih jezika specijaliziranih za turizam, tečaj poslovne komunikacije i bontona te tečaj osnova turizma i kampinga.

Nastava je prikladna za osobe kojima je u radu potrebna komunikacija sa stranim gostima, posebno u smještajnim objektima kao što su kampovi ili kuće za odmor. Odlična je prilika da kroz predavanja i praktične vježbe nauče kako se snaći u različitim situacijama (narudžbe, reklamacije, naplate i sl.).

Uključivanje u online tečajeve vrlo je jednostavno – potrebno je ispuniti online upisnicu i poslati potrebne dokumente e-poštom.

Nastava je zamišljena u tri modula kao spoj raznovrsnih metoda poučavanja – online predavanja, samostalan rad, individualne vježbe i savjetovanja s predavačem, a sve dostupno polazniku na mjestu i u vremenu koje sam odredi, odnosno kad i gdje njemu najviše odgovara. Nastavni materijal polaznici dobivaju putem e-pošte, predavanja se snimaju pa se mogu i više puta pregledati te tako bolje i lakše usvojiti gradivo.   

Polaznici mogu izabrati jedan od tri strana jezika: talijanski, engleski ili njemački, kao i početno znanje stranog jezika. Neke od tema koje se obrađuju su: pravilan izgovor, upoznavanje, brojevi, vremenski izrazi, uobičajena pitanja i odgovori te specifične fraze i termini vezani uz komunikaciju s gostima.

Kroz tečajeve poslovne komunikacije polaznici imaju priliku usvojiti ponašanja usmjerena na zadovoljstvo gostiju. Simulacije i predavanja omogućuju učenje osnova pravilne i uspješne komunikacije u ugostiteljstvu, ispravne tehnike svladavanja i rješavanja pritužbi gosta te pravila uljudnog ponašanja u kontaktu s gostom (poslovni bonton).

Treći modul u koji se polaznici mogu uključiti odnosi se na upoznavanje s osnovnim pojmovima u turizmu. Teme koje se obrađuju utječu na usvajanje ispravnih i pozitivnih stavova o turizmu, a odnose se na upoznavanje glavnih čimbenika te elemente i važnost promocije. 

Upisi su u tijeku. Možete nam se obratiti osobno, putem e-pošte [email protected] i [email protected]  ili telefonom na broj 091 4322648.

Vidimo se u virtualnim učionicama! Dobrodošli!

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S