NEWS

Najava događanja iz POUP-a za ovaj tjedan

poup-zgrada2
19.04.2021. 15:07; ; Početna / Kultura / Najava događanja iz POUP-a za ovaj tjedan

srijeda, 21. travnja u 20.00

prevoditelj i književnik Mate Maras predstavlja novi prijevod Danteove Božanstvene komedije

kazališna dvorana Poreč

U povodu Svjetskoga dana knjige (23.  travnja) i 700. obljetnice smrti Dantea Alighierija Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Gradskom knjižnicom Poreč organizira predstavljanje novoga prijevoda Danteove Božanstvene komedije (La Divina commedia) prevoditelja i književnika Mate Marasa.

Iako je gospodin Maras izgradio iznimno uspješnu i svestranu karijeru u diplomatskim i prevoditeljskim vodama, mnogi ga se Porečani sjećaju iz doba dok je bio naš sugrađanin i profesor matematike pri srednjoj školi. Utoliko nas više raduje što imamo priliku ponovno čuti izvrsnog znalca i govornika u našem gradu. 

Mate Maras rođen je u Studencima kod Imotskog 1939. U Zagrebu je završio Petu gimnaziju i diplomirao matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je kao srednjoškolski profesor, urednik u nakladničkim kućama i na Hrvatskome radiju te je bio tajnikom središnjice Matice hrvatske. Sedam godina proveo je u diplomaciji kao kulturni ataše u Parizu i Washingtonu.
Prevodi ponajviše s engleskog, talijanskog i francuskog jezika; za prijevod Rabelaisa dobio je Veliku nagradu Francuske akademije; za prijevode Shakespearea dobio je nagrade Iso Velikanović, Kiklop i Nagradu Grada Zagreba; za ukupan doprinos kulturi dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Sastavio je Rimarij hrvatskoga jezika i objavio knjigu pjesama Kasna berba te roman Pisma od smrti. Napisao je i komediju Vesele žene imotske i filmski scenarij Grgur Ninski.

Najvažniji prijevodi (od dvije stotine naslova):

  • William Shakespeare: Sabrana djela
  • Dante Alighieri: Božanstvena komedija
  • Giovanni Boccaccio: Dekameron (s Jerkom Belan)
  • François Rabelais: Gargantua i Pantagruel
  • John Milton: Izgubljeni raj

Srednjovjekovni epovi: Beowulf (staroengleski), Pjesma o Rolandu (starofrancuski) i Pjesma o Cidu (starošpanjolski).

Ulaz na predstavljanje knjige besplatan je. Zbog ograničenog broja posjetitelja molimo vas da unaprijed rezervirate svoja mjesta na www.rezervacije-poup.hr.

 

Kino

četvrtak, 22. 4., petak, 23. 4. i subota, 24. 4. u 18.00

Raya i posljednji zmaj – sinkronizirano na hrvatski
izvorno ime: Raya and the Last Dragon
redatelj: Don Hall, Carlos López Estrada
žanr: animirani
uloge: Tara Thaller, Krešimir Mikić, Noa Zelenko, Petra Svrtan, Barbara Nola
trajanje: 115 minuta

sadržaj: Davno, u čarobnom gradu Kumandra, ljudi i zmajevi živjeli su zajedno u slozi. Kada su zle sile, poznate kao Druuni, postale prijetnja za sve, zmajevi su, žrtvujući sebe, spasili čovječanstvo. Sada, 500 godina kasnije, ta ista su se čudovišta vratila i na ratnici Rayi je da pronađe posljednjeg zmaja kako bi zauvijek zaustavili Druune. Tijekom svog putovanja Raya će naučiti da će joj za spas svijeta trebati ipak nešto više od zmajeve magije – povjerenje i timski duh.

 

četvrtak, 22. 4., petak, 23. 4. i subota, 24. 4. u 20.00

Silk Road – kategorija 15
izvorno ime: Silk Road
redatelj: Tiller Russell
žanr: triler
uloge: Jason Clarke, Nick Robinson, Jennifer Yun, Jimmi Simpson
trajanje: 112 minuta

sadržaj: Tajna mreža ilegalne trgovine u mračnim kutovima dark weba, prijetnje, iznude i naručivanje ubojstava… Osnivač zloglasnog Silk Roada u samo dvije je godine od zanesenog idealista postao šef najveće digitalne narkotržnice koji naručuje ubojstva suradnika, a na kraju je zbog nepažnje završio u doživotnom zatvoru.

Internetska kupnja ulaznica na www.rezervacije-poup.hr.

Likovna djelatnost

U Istarskoj sabornici otvorena je 14. Profutura, skupna izložba amaterskog likovnog stvaralaštva.

autori: Aliče Pištan, Anđelko Brkiić. Ann Marie Jelena Golden, Darko Trojanović, Drago Filić, Đeni Armuš, Enis Žužić, Ermano Bančić, Irena Greblo, Ivan Blašković, Jasenka Korlević, Jelena Vojinović, Klaudio Katunar, Kristijan Ivančić, Kristinka Klarić, Loredana Bradaschia, Monika Stažić, Neda Morović Dugina, Nevia Cvitko, Radoslav Putnik, Sandra Žužić, Silvija Knežević, Slavica Ezgeta, Srđan Popović, Verica Malnar, Vesna Kovačević, Višnja Đukić, Zdenka Starčević, Željka Podobnik

Matka Laginje 6

trajanje izložbe: do 30. 4. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Ulaz slobodan.

Ocjenjivački sud, u sastavu Tine Širec Džodan, Sebastijana Vojvode i Andija Bančića, odabrao je 29 izlagača za 14. Profuturu, skupnu izložbu amaterskog stvaralaštva. Autor najboljeg rada bit će nagrađen samostalnom izložbom u Maloj galeriji tijekom travnja 2022. godine.

U Maloj galeriji otvorena je samostalna kiparska izložba Manuela Kozlovića Percepcija paradoksa.

Narodni trg 1

trajanje izložbe: do 24. 4. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Samostalna izložba pobjednika 13. Profuture, samoukog kipara Manuela Kozlovića, nastoji prikazati skulpture iz drugog kuta gledišta, predstavljene u lebdećem obliku. Za izradu radova Kozlović bira isključivo kamen iz prirode (nikako već obrađene kamene blokove), zato što od takvog kamena, kako kaže, uspijeva izvući ono najbolje. U ovoj izložbi svaka skulptura ima dvosmisleno značenje, koje će netko prepoznati, a netko ne, ovisno o percepciji gledanja na svijet pojedinca. Poanta izloženih  djela je da ništa nije nemoguće, ništa nije neostvarivo i ništa nije onako kako se čini.

Ulaz slobodan.

*Obavezno je nošenje zaštitne maske te održavanje potrebnog razmaka. Ulazak u galeriju dopušten je za najviše pet osoba istovremeno. Molimo da se pridržavate epidemioloških mjera. 

U galeriji Zuccato otvorena je skupna izložba Slovenski grafičari iz Italije u suradnji s Međunarodnim grafičkim centrom iz Ljubljane i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj.

autori: Avgust Černigoj, Bogdan Grom, Matjaž Hmeljak, Zora Koren Skerk, Marjan Kravos, Anton Zoran Mušič, Klavdij Palčič, Claudia Raza, Jan Sedmak, Lojze Spacal, Franco Vecchiet, Edvard Zajec, Ivan Žerjal

kustos: Denis Volk

Decumanus 34

trajanje izložbe: do 30. 4. 2021.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Izložba slovenskih grafičara u Italiji pregled je grafičkog stvaranja umjetnica i umjetnika koji izviru iz talijanskog prostora ili su u njemu stvarali. Djela prikazana na izložbi vremenski sežu unazad sve do razdoblja između dvaju ratova.

Izložba također predstavlja grafičarke i grafičare koji su surađivali s Međunarodnim grafičkim likovnim centrom iz Ljubljane (MGLC), kao sudjelovatelji i pobjednici Međunarodnog grafičkog bijenala, koji MGLC organizira još od 1955. godine, a u svijetu slovi kao jedan od najvažnijih i najuglednijih grafičkih bijenala. Neki od izloženih umjetnika uvršteni su u grafičke zbirke MGLC-a, neki su stvarali u njegovim grafičkim ateljeima, stoga mnogo izloženih radova dolazi iz te ustanove. Izbor umjetnika iz Italije, koji je sužen samo na one slovenske narodnosti, dopunjen je još s nekim mlađim umjetnicima koji su važni grafički stvaraoci tog prostora.

Izložbu su podržali: MGLC – Međunarodni grafički likovni centar, Ljubljana; Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Zagreb; Ministarstvo kulture Republike Slovenije; Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu; Kulturno društvo za umjetnost KON.

Ulaz slobodan.

Print Friendly, PDF & Email