NEWS

Najava dana otvorenih vinskih podruma Istre

19.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Najava dana otvorenih vinskih podruma Istre
74sl_051607184051.jpg

Turističke agencije godinama nude gostima izlet "Vinska proba", priredjuju se izložbe vina, a zalihe vina u vinarijama rastu. Jedni optužuju nezainteresiranost trgovina, drugi uvoznike inozemnih vina, a treći visoke cijene. No, zaboravljamo da nas sa plakata po zidovima trgovina, kafića, sa fasada, autobusa, sa mega panoa, sa stranica tiska i iz naziva nogometnih i košarkaškig liga zasipaju pivom, domaćim i stranim. Sloboda tržišta i oglašavanja je poželjna, no u toj tržišnoj utakmici vinogradari i vinari kao da ne učestvuju. Ukoliko su računali na vinsku tradiciju i vinsku kulturu nešto su loše procjenili. Cijeli Mediteran sadi nove vinograde, sadi ih i Istra pripremajući se za prijem u EU. Ulaže se u istraživanje tržišta, vode se kampanje oglašavanja, stvara vinska kultura novih generacija mladih, a mi ?

U Španjolskoj na svakom stolu u restoranu hotela goste dočeka boca ( 1 l ) besplatnog vina, diljem Europe održavaju se prodajne izložbe i sajmovi vina, u turističkoj sezoni ili prilikom značajnih sportskih, kulturnih, znanstvenih medjunarodnih dogadjanja. Na tim sajmovima značajan faktor je naravno i cijena ( jeftinije – popusti – akcijska prodaja ). Isto važi i za cijene specijaliziranih izleta, cijena treba biti niža ukoliko želimo stvoriti ili povećati tržište odredjenog proizvoda, poticajna cijena potiče i veću potrošnju ( i izleta i vina ). Oni koji duže prate rad institucija EU prisjetit će se pravih "poljoprivrednih ratova", pa i "vinskih bitki" oko kvota za sadnju, proizvodnju ili plasman.

Otvoriti vrata još uvijek ne znači da će gost doći, jer mi često zaboravimo goste i pozvati u posjet.

Otvoriti vrata još uvijek ne znači da si osigurao plasman vina, a od vinarstva nam valja i živjeti.

Jedan dan je jedan dan, za istarsko vino: premalo.

21 hrvatska županija – 21 dan, koliko turističkih, poljoprivrednih sajmova – toliko dana, koliko kongresa – toliko dana itd. Organizirano i kontinuirano treba otvarati vrata i na taj način ne dozvoliti da nam netko ili nešto zalupi vrata tržišta pred nosom.

Vino i riba na Mediteranu idu skupa, ribe prvo plivaju u moru, a zatim u vinu. Vino je i dio zdrave prehrane.

Gdje se na porečkoj rivi može kupiti vino ? Pizzu možete kupiti na svakim trećim vratima, zlatni i srebrni nakit na svakim trećim vratima, kvazi slike, nakit i suvenire na svakim trećim vratima, a vino nema kuću i nema vrata ( ulika i smrikva – bilo i črno ). Vinoteke su za znalce, oni traže vrata, a tko nudi vino ? Nitko !

Vijest će biti kada nas pozovu i najave da će za Dan vina na pulski aerodrom sletjeti 3 aviona gostiju koji su došli zbog vina ili Dana otvorenih vinskih podruma Istre.

R.V.Aleksić

Print Friendly, PDF & Email