NEWS

NAGRADE LAURUS NOBILIS POREČKE GRADSKE KNJIŽNICE

09.05.2010. 00:00; ; Početna / Kultura / NAGRADE LAURUS NOBILIS POREČKE GRADSKE KNJIŽNICE
850nobilis-nagrade.jpg

Dunja Kureljak, Aleksandra Tuneski i Alen Perčić  ovogodišnji su dobitnici književne nagrade Laurus nobilis, koju dodjeljuje Gradska knjižnica za prozno stvaralaštvo na hrvatskom i talijanskom jeziku učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima.
Još deset radova je pohvaljeno, a nagrade i priznanja uručila dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš u petak na svečanosti u Istarskoj sabornici, u prisutnosti roditelja, učenika te kulturnih i gradskih dužnosnika. Na natječaj Gradske knjižnice, 14. po redu,  ovog su puta stigla 33 rada te su ih pod šiframa vrednovale profesorice Blaženka Đermadi,
Branka Temimović, Ivana Benčić Hatman, Nevenka Mandić i Gordana Poropat Alihodžić,
iznijevši i stručni osvrt na dostignuća mladih literata. Učenica šestog razreda tarske osnovne škole Dunja Kureljak je, po njihovom sudu, radom "Vrata glasova" pozvala na empatiju prema osobama kojima su već na početku života zatvorena mnoga vrata. Sedmašica Aleksandra Tuneski iz porečkog "Bernarda Parentina", najbolja među đacima koji su pisali na talijanskom jeziku, uratkom "Un bambino nell´ anima" bogato je izrazila unutarnji svijet mlade osobe jednog uzrasta.
Učenik prvog razreda porečke gimnazije Alen Perčić, najbolji među srednjoškolcima, u radu "Fotosinteza sreće" među ostalim progovorio je o oslobađanju od zamki samoće. U kategoriji srednjoškolskih radova na talijanskom jeziku Laurus nobilis ove godine nije dodijeljen.
Među osnovcima pohvaljeni su Toni Kukurin (Višnjan), Jana Kos, Emili Černeka i Andela Dejanović (sve Poreč) te Teodora Zdeličan, Carlotta Šegon i Endy Staraj (talijanska škola "Bernardo Parentin"). Među srednjoškolcima pohvale su dobili Marck Čorić iz porečkog "Antona Štifanića" te porečke gimnazijalke Leona Bokulić i Nina Čuš.
Ove je godine stiglo dvostruko manje radova nego lani te je ponovno zapažen nedostatak literarnog izražavanja na zavičajnom jeziku. Ipak, đaci su pokazali sklonost raznolikim temama, pristupima i proznim oblicima, a radovi im se odlikuju sadržajnim i jezičnim bogatstvom, navele su članice žirija. Prvonagrađeni su, uz digitalne okvire za slike i pakete
knjiga, osvojili putovanje u Zabok na Dane Ksavera Šandora Gjalskog ovog listopada, a radovi će im biti tiskani u zbirci Pozica, zajedničkoj publikaciji Poreča, Zaboka i Crikvenice. Svečani ugođaj svojim su nastupima upotpunili Dora Karamatić na harmonici te Luka Šugar i Stjepan Mostahinić na gitarama.

Napisala i snimila M. DODIĆ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email