NEWS
LUTRIJA T

Nafta iz Poa neće do naše obale

25.02.2010. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Nafta iz Poa neće do naše obale
481110987.jpg

Situacija u rijeci Po, zagađenoj naftom, ipak nije alarmantna, niti je rizična za naš dio Jadrana, kažu u rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta «Ruđer Bošković», iz kojeg pažljivo prate zbivanja o izlijevanju nafte u pritoku Poa Lambri kod Monze. CIM je stalnom kontaktu s Institutom za biologiju mora iz Cesenatica, južno od delte rijeke Po.

Danas su se pojavile spekulacije da bi ta nafta mogla zagaditi i sjeverni Jadran. "Prema saznanjima naših kolega iz Cesenatica, situacija nije alarmantna. Ponajprije, utvrđeno je da u rijeku Po nije dospjelo 2.500 već 800 kubika naftnih derivata – ponajviše diesel goriva", kaže dr. Danilo Degobbis, koji u CIM-u proučava neobične pojave u Jadranu.

"Uz postavljene brane, na mjestu događaja su brodovi sa pročistačima koji čiste onečišćenja. Ako ipak neka količina derivata dospije do rijeke Po treba joj dva do tri dana dok dođe do mora, pa će se i putem čistiti mrlje koje će se eventualno pojaviti na površini vode. Protok rijeke Po je jači od uobičajenog, oko tri tisuća kubika u sekundi, pa će u slučaju dotoka mrlje raspršiti, a kako se gorivo isparava nema velikih opasnosti za Jadran. U najgorem slučaju, mrlje bi nošene morskom strujom, koja je u ovo doba snažna i kreće se uz talijansku obalu sa sjevera prema jugu, površinski otplovile prema južnom dijelu talijanske obale", dodaje Degobbis.

Znanstvenici CIM-a će i narednih dana biti u kontaktu s kolegama iz Cesenatica i pratiti razvoj situacije.

(A. P. Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email