NEWS
Ljekarna

Nađena invazivna alga Caulerpa racemosa (grozdasta kaulerpa) u porečkom podmorju

21.07.2013. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Nađena invazivna alga Caulerpa racemosa (grozdasta kaulerpa) u porečkom podmorju
708Dno-kaulerpa.jpg

Zelena alga Caulerpa racemosa porijeklom iz tropskih i umjereno toplih mora jedna je od najpoznatijih stranih morskih vrsta u Sredozemlju i vrlo je invazivna. Uvrštena je među najopasnije strane invazivne vrste u Sredozemlju jer širenjem može izazvati promjene u sastavu bentoskih zajednica određenog područja istiskujući autohtone vrste, a utječe i na fizikalne i kemijske uvjete morskog okoliša. U Sredozemnom moru prvi je put zabilježena ranih 90-ih godina uzduž libijske obale, vjerojatno je došla iz Crvenog mora. Nakon toga započelo je njezino brzo širenje Sredozemljem, a u Jadranu je prvi put zabilježena 2000. godine u Dalmaciji. U Istri je dosad nađena na nekoliko lokaliteta: Medulin, Brijuni i Vrsar koji je dosad bio najsjevernija zabilježena točka.
Biologinja Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, dr.sc. Barbara Sladonja pronašla je Caulerpu racemosu u porečkom podmorju, u Zelenoj laguni i uvali Porto busola na dubini od 2-4 metra. Nalaz su potvrdili i stručnjaci Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković iz Rovinja (dr.sc. Ljiljana Iveša).
Zbog toksičnih metabolita koje proizvodi u Sredozemlju nema mnogo predatora osim dvije vrste puževa (Lobiger serradifalci i Oxynoe olivacea). Nažalost, ti puževi ne postižu brojnu populaciju, pa ne mogu utjecati na tijek širenja invazivne alge. Razmnožava se samo vegetativno, a od spolnih stanica zabilježene su jedino ženske gamete. U desetak godina proširila se cijelim Jadranom tvoreći, ovisno o lokalitetu, veća ili manja naselja. Uklanjanje te alge iznimno je zahtjevno, a uspješnost mala, posebice većih naselja. Uzrok su teško uočljive jedinke te slučajno otkidanje fragmenata alge prilikom uklanjanja jer se iz tih djelića vrlo brzo razvija novo naselje. Dosad je u Jadranu provedeno nekoliko akcija uklanjanja, koje nisu bile posve uspješne, kao i drugdje u Sredozemlju.
Pronalazak novih lokaliteta s naseljem grozdaste kaulerpe u Jadranu, nažalost, vrlo je vjerojatan. Brzom širenju pridonosi i prijenos sidrima, a povećan rizik posebice postoji ljeti zbog velikog broja turista i plovila te nekontroliranog sidrenja.

S ciljem provođenja monitoringa i praćenja širenja mole se da svi koji uoče algu u našem podmorju nalaz prijave u Centar za istraživanje mora u Rovinju (dr.sc. Iveša) ili Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču (dr.sc. Sladonja).

B.S.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email