NEWS
Valfresco TOP 12

Nacionalni stožer: od subote u ponoć nove mjere do 15. prosinca

IMG_20201120_131010
20.11.2020. 13:38; ; Početna / Obavijesti / Nacionalni stožer: od subote u ponoć nove mjere do 15. prosinca

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. prosinca, najavio je voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako je iz svih podataka vidljivo da nismo ostvarili pad broja zaraženih, koji je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav.

Nije došlo do pada broja zaraženih, dogovorene nove mjere

“Desetak dana najavljujemo – ako se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo, da će Stožer razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene”, kazao je Božinović. 

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine, a obveza je svih trgovina i trgovačkih centara da u vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja i predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat. 

Božinović je izvijestio da je Nacionalni stožer odobrio strože mjere na prijedlog županijskih stožera za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

Strože mjere za Varaždinsku županiju

U Varaždinskoj županiji to je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojem je prisutno više od 20 osoba, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima, privremena obustava rada ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, obustava umjetničkih programa i sličnih manifestacija, privremena obustava sportskih natjecanja i treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Odluke stupaju na snagu danas, rekao je Božinović.

Što se tiče financijske naknade ugostiteljima koji zbog novih mjera neće moći raditi, Božinović je rekao kako takva naknada već postoji će se o svemu razgovarati na Vladi. To je stvar drugih resora koji su o svemu upoznati i sigurno će pronaći način da se u razgovor s predstavnicima tih djelatnosti nađe održivo rješenje, kazao je.

U Nacionalnom stožeru prate što se događa u drugim zemljama koje su provele potpuno zatvaranje, a imaju različita iskustva jer su neke krenule s najstrožim mjerama pa ipak nije došlo do smanjenja broja novozaraženih.

Božinović je komentirao mimohod Torcide za Vukovar bez poštivanja epidemioloških mjera rekavši kako to nije bilo prijavljeno, a policija u svakoj takvoj situaciji procjenjuje koja vrsta reakcije bi bila produktivna, a koja bi bila kontraproduktivna.

“Pitanje je uvijek za policijskog čelnika na terenu da procjeni u datom trenutku što je najpametnije raditi. Treba uključiti mogućnost preventivnog rada, ali i rada svih, ne samo policije, već i političkih struktura, lokalnih i županijskih stožera, koji se moraju i sami uključiti i komunicirati sve što je dobro i što uočavaju na svom terenu”, poručio je Božinović.

Bakljada Torcide nije utjecala na porast broja zaraženih u Splitu

Ustvrdio je i kako prethodno veliko okupljanje i bakljada Torcide prije nekoliko tjedana nisu utjecali na porast broja zaraženih u Splitu. 

“Čuo sam predstavnike vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i liječnike koji kažu da nemaju konkretnih indikacija da je događaj od prije nekoliko tjedana doveo do povećanog broja novozaraženih. Policija će procjenjivati s drugim službama što je najbolji odgovor na takve situacije i preventivno djelovati i razgovarati”, kazao je.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2958 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 57 osoba, najviše dosad u jednom danu.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi 18.193, među njima su 1992 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata.

Do danas ukupno je zabilježeno 96.837 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 1257 preminulo. Ukupno se oporavilo 77.387 osoba, od toga 2522 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 43.265 osoba. Do danas je ukupno testirano 657.872 osoba, od toga 8321 u posljednja 24 sata.

Hrvatska na 22. mjestu u EU-u

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je da se Hrvatska po broju novozaraženih zadržava na visokim brojevima, ali na približno istima, tako da ipak nema povećanja.

Trenutno je 14-dnevna stopa incidencije 837,7, po čemu je Hrvatska na 22. mjestu u EU-u. Udio pozitivnih testova među ukupno testiranima je 29,7 posto, dok je stopa mortaliteta 282,4 na milijun stanovnika.

Među županijama najviša incidencija je i dalje u Međimurskoj i Varaždinskoj, a najmanja u Istarskoj županiji. U sjevernim županijama incidencija je dvostruka viša nego što je prosjek za Hrvatsku, rekao je Capak. 

Naveo je kako je prosječna dob novozaraženih trenutno  43,4 godine, a hospitaliziranih 62 godine, dok je prosječna dob umrlih 76 godina.

(Hina)


Odluka o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga

Ovom Odlukom privremeno se, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, uređuje rad i ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga. 

Ugostiteljski objekti kojima nije odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obustavljen rad mogu raditi od 6,00 do 22,00 sata.
 
Navedeno radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja.
 
Navedeno radno vrijeme ne odnosi se na ugostiteljske objekte iz skupina “Hoteli”, “Kampovi” i “Ostali ugostiteljski objekti za smještaj”, osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu.
 
Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti.
 
Kontrolu provedbe ove Odluke provodit će inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i pripadnici civilne zaštite.
 
Ova Odluka primjenjuje se od 22. studenoga 2020.  


Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obavezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom. 

Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu su:

 • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
 • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
 • na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
 • na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba;
 • obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca;
 • obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca ( sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera;
 • obustava rada ugostiteljskih objekata vrste noćni klub, noćni bar i disco bar;
 • obustava rada casina i automat klubova;  
 • obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja gostiju;
 • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi natjecatelji i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera;
 • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata;
 • zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22,00 sata do 6,00 sati;
 • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar.


Protuepidemijske mjere ne odnose se na:

Na okupljanjima i obredima broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m2 neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu o objekt u kojem se okupljanje ili obred održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.
 
Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ili obredu ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
Epidemiološka mjera iz točke III. iznimno se ne primjenjuje na okupljanja koja se organiziraju radi obilježavanja blagdana i neradnih dana sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.  

Poslodavci su obvezni:

 • zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah;
 • smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće;
 • uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla;
 • uvesti klizno radno vrijeme gdje je to moguće;
 • organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama gdje je to moguće;
 • smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru;
 • redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Odluka stupa na snagu 22. studenoga te se primjenjuje do 15. prosinca 2020.

Print Friendly, PDF & Email
BUS-S