NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

NA ŽUPANIJSKOM SUDU U PULI POČELO SUĐENJE POREČANU MLADENU ĐURANECU (30) ZA RAZBOJSTVO

11.12.2010. 00:00; ; Početna / Crna kronika / NA ŽUPANIJSKOM SUDU U PULI POČELO SUĐENJE POREČANU MLADENU ĐURANECU (30) ZA RAZBOJSTVO

"Ne osjećam se krivim", rekao je prekjučer na Županijskom sudu u Puli Mladen Đuranec (30) iz Poreča, kojeg optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva tereti da je 6. kolovoza ove godine oko 22.30 sati u predjelu zvanom Pical u Poreču opljačkao 18- godišnju djelatnicu na štandu. Đuranec je optužen da je s nožem u ruci i kapuljačom na glavi prišao 18-godišnjakinji koja je radila na štandu obrta Antonela te joj jednu ruku stavio na usta, dok joj je drugom pokušavao skinuti okopojasnu torbicu. Osamnaestogodišnjakinja se pritom opirala, a Đuranec ju je, po optužnici, bacio na tlo i nožem joj zadao oguljotine po boku. Na koncu je uzeo okopojasnu torbicu u kojoj se nalazilo oko 920 kuna i pobjegao.
Jučer je svoj iskaz sudskom vijeću, kojem predsjeda sudac Svetislav Vujić, dao Slobodan Krivošija, suprug vlasnice štanda. On je svjedočio o tome da ga je napadnuta nazvala tempore criminis te da je bila uplakana. Iskazivao je i o tome da štand nije bio osiguran te da štetu nisu na taj način mogli naplatiti. No, na upit optuženog Đuraneca Krivošija je potvrdio da je štetu naplatio od njegove majke.
-Točno je da sam išao kod majke optuženika i tražio novac. Isplatila mi je 1.200 kuna. On je oteo oko 900 kuna, a ja sam tražio više, za izgubljeno vrijeme i troškove, rekao je Krivošija.
Napadnuta osamnaestogodišnjakinja, inače učenica četvrtog razreda srednje škole u Poreču, ispričala je da je optuženi Đuranec s djevojkom došao na štand dva dana prije pljačke te da su joj oboje već tada bili sumnjivi. Nije sigurna čime ju je Đuranec ozlijedio, odnosno je li to bio njegov nokat ili neki drugi oštar predmet. Da je njezina ozljeda nastala od noža, rekla je sudskom vijeću, saznala je tek kada je pročitala nalaz liječnika hitne medicinske pomoći. Sud je jučer izuzeo njezin remen, koji je, po njezinim riječima, oštetio Đuranec nekim oštrim predmetom. O tome hoće li se na njemu provesti vještačenje sudsko vijeće naknadno će odlučiti.
Jučer su svoje iskaze dali i vještaci psihijatrijske, odnosno sudsko-medicinske struke. Psihijatrica dr. Vesna Jovin rekla je da je u vrijeme počinjenja djela Đuranec bio smanjeno ubrojiv, ali ne u znatnoj mjeri. Uz ostalo, rekla je da je riječ o psihičkom i fizičkom ovisniku o opojnim drogama te je preporučila ambulantno liječenje.
Sudsko-medicinski vještak dr. Ilija Kučinar iskazivao je o lakšim ozljedama koje je zadobila 18-godišnja djelatnica štanda. Među ostalim je, odgovarajući na pitanja sudskog vijeća, obrane i optužbe, rekao da su ozljede mogle nastati od pada, od djelovanja graničnika izmedu oštrice i drške noža ili sličnog sredstva, ali i da nije isključeno da su ozljede nastale od kopče okopojasne torbice ili pak remena. Na upit suca Vujića rekao je da se ne može isključiti i da su ozljede nastale djelovanjem hrpta sječiva, odnosno noža.

Srećko PERŠIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email