NEWS
Max 180920 S

Na području Tara-Vabrige milijunto noćenje ostvareno dva dana ranije nego lani

34088652_1744908798934671_8099978045860872192_o
01.08.2019. 08:30; Učitavanja: 170; Početna / Gospodarstvo / Na području Tara-Vabrige milijunto noćenje ostvareno dva dana ranije nego lani

Davor Šišović, Glas Istre

Na području općine Tar-Vabriga 25. srpnja ostvareno je milijunto turističko noćenje, a to se ove godine zbilo dva dana ranije nego lani. U općinskoj Turističkoj zajednici se čak nadaju, ako se vremenske prilike do kraja kolovoza i u rujnu ne pokvare, da bi se do kraja godine prvi puta mogla prijeći granica od dva milijuna noćenja, budući da je lani ostvareno 1,92 milijuna na području ove općine, kaže direktor TZ-a Denis Žužić.

Prema podacima e-Visitora, broj noćenja od početka godine do 26. srpnja veći je za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tradicionalno najbrojniji gosti su Nijemci, a slijede ih Austrijanci, Slovenci, Talijani te gosti iz Nizozemske, Poljske, Danske i Hrvatske.

Većina, odnosno oko 75 posto, turističkih kapaciteta na području ove općine nalazi se u kampovima na Lanterni, gdje je porast broja noćenja zamjetan, dok se u privatnom smještaju, na koji otpada oko 10 posto ukupnih smještajnih kapaciteta općine, bilježi pad broja noćenja za nešto više od 6 posto.

Trenutačnim turističkim rezultatima ova mala općina, koja na oko dvije tisuće stanovnika ima u špici sezone i do 21.000 turista (oko 1.300 u komercijalnom privatnom smještaju, a većinu u kampovima) može biti zadovoljna, smatra direktor TZ-a Denis Žužić.

Iako zbog udjela u ukupnim pokazateljima taj pad ne smatra zabrinjavajućim, direktor TZ-a Tar-Vabriga Denis Žužić tumači da je za slabije rezultate privatnog smještaja zaslužan nagli porast kapaciteta (broj “privatnih” kreveta je u zadnjih pet godina povećan tri do četiri puta), koji nije uklopljen u odgovarajuće standardizacije i kategorizacije te je često neskladan u omjeru cijene i kvalitete ponude. Zato se teže pune manje kvalitetni objekti, što nije samo lokalni problem, već zahvaća cijelu hrvatsku obalu.

U svakom slučaju, trenutačnim turističkim rezultatima ova mala općina, koja na oko dvije tisuće stanovnika u špici sezone ugošćuje i do 21.000 turista (oko 1.300 u komercijalnom privatnom smještaju, a većinu u kampovima) može biti zadovoljna, smatra Denis Žužić, tim više što se u Hrvatskoj ove sezone bilježi slabije punjenje kampova. Kampovi na području ove općine, Valamarovi Lanterna i Solaris, te lani otvoreni mali butik kamp Santa Marina koji jedini u ovoj općini ima pet zvjezdica, izvrsno su opremljeni i svi su visoke kategorije pa ne čudi njihova izvrsna popunjenost.

Davor Šišović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email