NEWS
Pentola Porec S2 102020

Na najavljeno ukidanje Policijske postaje Buzet i postaje Buje župan Radin poslao dopis ministru Božinoviću

17.09.2020. 13:58; Učitavanja: 164; Početna / Obavijesti / Na najavljeno ukidanje Policijske postaje Buzet i postaje Buje župan Radin poslao dopis ministru Božinoviću
policija_grb

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin uputio je danas dopis potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, kojim je reagirao na najavu ukidanja Policijske postaje Buzet i Policijske postaje Buje, čiji sadržaj donosimo u cijelosti:        

            Poštovani potpredsjedniče Vlade RH i ministre, 

            prema informacijama koje sam primio namjera Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske je ukidanje Policijske postaje Buzet i Policijske postaje Buje, te stavljanje njihovih nadležnosti pod Policijskom postajom Pazin, odnosno Policijskom postajom Umag. Ukidanje navedenih policijskih postaja potkrijepljeno je željom MUP-a i Ravnateljstva policije za racionalnijim načinom rada, a kojim se uvelike dovodi u pitanje dosadašnja operativnost policije u Istarskoj županiji. Naime, želim podsjetiti kako policijske postaje Buzet i Buje pokrivaju cijelu kopnenu državnu granicu u Istarskoj županiji te njihovim ukidanjem dovodi se u pitanje sigurnost ne samo navedenih jedinica lokalne samouprave, već čitave Istarske županije! Budući da je Istarska županija turistički najjača regija u Hrvatskoj, ovakav potez može potencijalno značajno ugroziti i sigurnost brojnih gostiju koji borave na našem području, posebice kad se uzme u obzir i činjenica da je navedeno granično područje ruta kojom se ilegalno kreću migranti. 

            Policijske postaje u Buzetu i Bujama svoj posao obavljaju na visokoj profesionalnoj razini te su njihovi djelatnici aktivno uključeni u sva društvena događanja u zajednici, bilo da govorimo o radu u gradskim Stožerima civilne zaštite, Vijećima za komunalnu prevenciju, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova ili suradnju s raznim ustanovama, udrugama ili gospodarskim subjektima. Stoga, njihovim gašenjem i ta će plodonosna suradnja biti u budućnosti uvelike otežana.     

Nadalje, Buzet i Buje su sigurne i mirne sredine, s relativno malim brojem slučajeva kriminalnih djela, prometnih nesreća te ostalih zakonski nedozvoljenih radnji, čemu su nesumnjivo svoj doprinos svojim predanim i kvalitetnim radom dale policijske postaje, kao i prisutnost policijskih službenika na terenu.  

            Zbog svega navedenog, Istarska županija se oštro protivi prijedlogu o ukidanju Policijskih postaja Buzet i Buje, podsjećajući i kako su spomenuta dva istarska grada već pretrpjela znatnu štetu ukidanjem Općinskog suda Buzet i Općinskog suda Buje, koji su nakon pripojenja s Općinskim sudom u Pazinu pretvoreni u Stalnu službu, a nakon godinu-dvije i u potpunosti ugašeni. 

Razumljiva je Vaša želja za racionalizacijom poslovanja, osobito u ovim danas izuzetno nepovoljnih vremenima, no isto ne bi trebalo biti nauštrb naših gradova i Županije, a pogotovo ne nauštrb i sigurnosti građana Istarske županije i naših gostiju. 

U nadi da ćete još jednom razmotriti navedeni prijedlog te isti odbaciti, srdačno Vas pozdravljam.        

            S poštovanjem,                                               

ZAMJENIK ŽUPANA KOJI OBNAŠA DUŽNOST ŽUPANA         

FURIO RADIN

Print Friendly, PDF & Email