NEWS

Na Materadi postavljen Park prijateljstva Poreča i Praga 6

Park prijateljstva (1)
06.05.2023. 18:16; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Na Materadi postavljen Park prijateljstva Poreča i Praga 6

Povodom Dana Grada, obilježenog proteklog vikenda, danas je na Materadi otvoren Park prijateljstva Poreča i Praga 6, najveće četvrti u češkom glavnom gradu sa 100.000 stanovnika. Ove se godine obilježava 11 godina prijateljstva s ovim gradom, jer Prag od 2012. godine s Gradom Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva i to na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva. U tom je razdoblju održano više službenih posjeta i prezentacija, na kojima su se dijelila znanja i iskustva po pitanju povlačenje EU sredstava, prostornog planiranja, digitalizacije rada gradske uprave, ulaganja u obrazovanje, sport, organizaciju manifestacija.

Poreč se u glavnom gradu Češke predstavio kao turistička destinacija u više navrata i to kroz suradnju s Pragom 6, te Veleposlanstvom Republike Hrvatske i uredom Hrvatske turističke zajednice u Češkoj. Iako je Jadran oduvijek Pražanima tradicionalna destinacija, mijenjaju se njihovi afiniteti po pitanju smještaja, gastronomije i sadržaja, zbog čega kao svoju destinaciju biraju Istru. Tako su u proteklih 10 godina Česi ušli u top 5 gostiju koji posjećuju Poreč.

U parku su posađene lipe, po želji čeških predstavnika,  jer je to stablo koje predstavlja njihov grad, uređen je prostor za roštilj i klupe sa stolom, koji je izradila lokalna firma Evoluta, a cijeli se prostor uklopio u već postojeće zelenilo i okoliš.

Gradonačelnik Loris Peršurić je zahvalio predstavnicima mjesnog odbora i Gradskog vijeća, te izvođačima i odboru za međunarodnu suradnju na dolasku, posebno delegaciji Praga 6, predvođenoj zamjenikom gradonačelnika Zdeněkom Hlinským, podsjetivši kako je već ranije, također na Materadi otvoren Park prijateljstva između Poreča i bavarskog Poinga, te je taj piknik-point ubrzo postao veoma popularan te da vjeruje kako će i ovaj park vrlo brzo postati popularan među domaćim ljudima i gostima.

Ovom je prigodom dogovoren i nastup učenika Umjetničke škole Poreč na prestižnom festivalu u češkoj prijestolnici krajem ovoga mjeseca.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email