NEWS

Na Košambri otvorena prva pretovarna stanica u Hrvatskoj

01.12.2014. 13:59; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Na Košambri otvorena prva pretovarna stanica u Hrvatskoj
10649687_750789208333574_2465800352208330240_n

Podizanjem kliznih vrata hangara za komunalna vozila koje je daljinskim upravljačem pokrenuo istarski župan Valter Flego danas je na porečkom odlagalištu komunalnog otpada Košambra otvorena prva pretovarna stanica u državi koja će služiti novom sustavu prikupljanja i gospodarenja otpadom.

Objekt “izdrži” i špicu sezone

– Danas započinjemo novi ciklus gospodarenja otpadom na području našeg grada i okolnih općina, kazao je direktor Usluge Poreč Milan Laković naglasivši da su dosad otpad odlagali, a sada će početi njime gospodariti. Na deponiju Košambra još od 1977. godine odlagao se sav porečki komunalni otpad, podsjetio je Laković, a u tom je razdoblju na Košambri deponirano više od 800 tisuća tona. Zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prije nekoliko godina uspješno je završena sanacija starog odlagališta te uređena nova ploha gdje se trenutno, dok ne profunkcionira odlagalište Kaštijun kraj Pule, odlaže otpad. Laković je najavio skoru gradnju reciklažnog dvorišta, kao i sortirnicu, čime će se iz komunalnog otpada započeti izdvajati korisne sirovine: papir, plastika, metal, drvo… Pretovarna stanica koštala je 6,8 milijuna kuna, pri čemu je Fond financirao 80 posto iznosa, dok je 20 posto sufinancirala Usluga Poreč. Zajedno s pristupnom cestom koja je trenutno u fazi rekonstrukcije investicija je ukupno stajala devet milijuna kuna. Objekt je projektiran za vršno opterećenje do 110 tona otpada na dan, što se može očekivati tijekom ljeta kada uz 33 tisuće stanovnika na području Poreštine boravi dnevno i više od 80 tisuća turista.

Otvaranje Kaštijuna u lipnju

Otpad je vrijedna sirovina koja otvara mogućnost razvoja poduzetništva i novih radnih mjesta, kazao je direktor Fonda Sven Muller dodavši da gospodarenje otpadom omogućava čišći okoliš, smanjenje eksploatacije novih sirovina, reciklažu postojećih što omogućava cirkularnu ekonomiju.

– Galebovi koji raznose vrećice po deponijima nisu više slika koja se mora vezivati za gospodarenje otpadom, upravo suprotno, osim izgradnje centara, čije su pretovarne stanice sastavni dio, primarna selekcija za koju je IŽ itekako spremna, pa i sanacija deponija, gdje smo ovdje na tome napravili već jako puno, spada u tri osnovna stupa na kojima se gospodarenje otpadom bazira – kazao je Muller dodavši da je Fond tu da pruži stručnu i financijsku pomoć. Za gradnju šest istarskih pretovarnih stanica Fond će izdvojiti 45 milijuna kuna, a prva iduća će kroz desetak dana biti otvorena u Umagu, a zatim u Labinu. ŽGCO Kaštijun će isto tako biti jako brzo gotov. Probni rad predviđen je u travnju ili svibnju, a otvorenje u lipnju prije ljetne sezone, kazao je Muller dodavši da će istarsko gospodarenje otpadom biti uzorni model u ostalim dijelovima Hrvatske.

Promjena u zaštiti okoliša

Upravo će ovaj projekt omogućiti našem gradu da na jedan moderan, standardiziran, europski način prevozimo otpad na regionalno odlagalište komunalnog otpada u Kaštijun, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić podsjetivši da je Grad Poreč s okolnim općinama i svojim komunalnim poduzećem među prvima izgradio uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i septičkih jama, proveo sanaciju starog dijela odlagališta i izgradio novo.

– Ti će projekti omogućiti ne samo zaštitu prirode, okoliša, već otvaranje novih radnih mjesta, a usuđujemo se reći da će dati i veliku konkurentsku prednost našim malim i velikim poduzetnicima te obrtnicima u velikoj borbi na svjetskom turističkom tržištu .- zaključio je gradonačelnik Štifanić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ustvrdio je da je suradnja istarskih komunalnih društava, gradova i općina s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na visokoj razini ne samo na porečkom odlagalištu Košambra, već i na ŽGCO Kaštijun koji je dokaz istarskog zajedništva. Prisjetio se “strahova, nerazumijevanja i neznanja” u razdoblju kada se tek osmišljavao model gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji zaključivši da se danas kada se projekti počinju ostvarivati vidi da ono nije nikakav bauk, već samo promjena u kvaliteti zaštite okoliša.

(Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email