NEWS
Laguna Ironman 800

Na jugu Istre pojavila se meduza morska mjesečina

Pelagia_noctiluca_M.Babić_4_
fotografije: Marinko Babić
14.06.2021. 12:02; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Na jugu Istre pojavila se meduza morska mjesečina

Tijekom jučerašnjeg ronjenja (13.06.2021.) u organizaciji Udruge Eko more i RK Centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca).

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozlijede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak. Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama našeg podmorja.

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći prema MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino and Alan Deidun) je slijedeći:

Važno: ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

– U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.
– Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja
– Ako je moguće, na ozljedu nanijeti pastu načinjenu od 50 % sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 % morske vode u trajanju 5 minuta
– Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom
– Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta
– Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom
– Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo).

(rex/Tekst i fotografije: Marinko Babić )

Print Friendly, PDF & Email