NEWS

Na izložbi “Boje izbora” upućene poruke zdravlja

f 8
08.12.2023. 19:45; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Na izložbi “Boje izbora” upućene poruke zdravlja

Poziv na zdrave životne izbore može se uputili i kroz likovni rad poručili su  sudionici još jedne uspješne izložbe održane u prepunom foajeu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Izložba simboličnog naziva Boje izbora je otvorena i može se obići. Nastala je kao rezultat likovnog natječaja u programu porečkog Mjeseca borbe protiv ovisnosti 2023. na temu „Moj izbor je zdrav život“ , a dio je dugogodišnjeg projekta s ciljem poticanja inventivnosti i kreativnosti u prevenciji rizičnih ponašanja. Na izložbi su predstavljena najuspješnija postignuća učenika iz šest osnovnih škola i jedne srednje škole Istarske županije.

  Nakon pozdravne pjesme učenika 2. razreda OŠ Poreč, izložbu je otvorila ravnateljica i psihologinja Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš. Zahvalila je svim školama koje su se odazvale pozivu na Natječaj, svim mentorima i učenicima koji su se bavili temom zdravlja i zdravih izbora izrađujući svoje radove. Posebno je zahvalila nagrađenim učenicima. Otvorila je izložbu uz pohvale svim zanimljivim i kreativnim radovima koji su izloženi. 

Stručni žiri, na čelu sa prof. Marijom Cvitković Nadenić, imao je težak zadatak da između likovnih radova pristiglih na natječaj odabere radove za izložbu i radove koji će se nagraditi. Nagrada učenicima je tiskanje njihovog likovnog rada na dopisnicu/razglednicu koju će učenici upućivati na adrese po osobnom odabiru. Upravo ovih dana moguće je da budete jedna od tisuću osoba koja će na svoju adresu primiti dopisnicu  s pozivom na zdrave životne izbore.

Na izložbi je predstavljeno 25 iznimno kvalitetnih individualnih radova, te dva skupna rada. Od strane stručnog žirija nagrađeno je 6 likovnih radova: Luka Ramuščak (OŠ Poreč, mentorica Snježana Stifanich), Maria Krizmanić (OŠ Tar – Vabriga, mentorica Marina Dželalija Jakominić), Vigo Opačak (OŠ Poreč, mentorica Lorena Beaković), Zoe Šestan (OŠ Šijana Pula, mentorica Nada Žunec), Teo Milotić (OŠ Poreč, mentorica Marija Cvitković Nadenić), Vana Prpić (OŠ Poreč, mentorica Davorka Škarica).

Na sam dan otvaranja izložbe publika je dobila mogućnost glasovanjem odabrati još dva rada koji će biti nagrađeni. Stotinjak glasačkih listića u trenutku je planulo,  a najviše glasova od strane publike dobila su Lana Cetina (OŠ Poreč, mentorica Davorka Škarica) i Jana Rakovac, (PŠ Žbandaj, metorica Marina Čabraja).

Komenari posjetitelja izložbe  iznimno su pozitivni. „Uživali smo u razgledavanju likovnog stvaralaštva učenika. Pojedine slike zaista potiču na uključivanje u nove aktivnosti i pravilno korištenje slobodnog vremena. Učenici su svojim obiteljskim dolaskom na izložbu  promovirali još jedan bitan životni izbor, zajedništvo i ljubav.“ (učiteljica RN)

Svim nagrađenim učenicima priznanja i nagrade dodijelile su ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš i psihologinja Gordana Vorkapić Jugovac.

Izložba je otvorena do 11. prosinca 2023. te se pozivaju zainteresirani da je pogledaju i na taj način podrže učenike u promociji zdravih životnih izbora i odgovornog donošenja odluka za zdravlje tijekom odrastanja.

 

OŠ Poreč i Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email