NEWS

“Na istoj strani(ci)” s Rosie Kugli u Klubu Galija i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč

331001951_752426316165600_9113388568705528005_n
14.02.2023. 10:35; ; Početna / Kultura / “Na istoj strani(ci)” s Rosie Kugli u Klubu Galija i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč

U programima iz europskog projekta „Na istoj strani(ci)“, u organizaciji porečke knjižnice, naći će se korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Porečumirovljenici i članovi Kluba Galija i draga nam gošća, zagrebačka književnica, kolumnistica, po struci pravnica, autorica brojnih knjiga za djecu i odrasle, Rosie Kugli, koja će predstaviti svoj roman „Tragovi u vremenu“.

Obje su aktivnosti usmjerene na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Njihov je cilj osnaživanje kulture čitanja u Poreču kod osoba starijih od 54 godine, a koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Brojnim aktivnostima poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija, prilagođenim ciljnim skupinama, podižemo javnu svijest o važnosti čitanja. Autorica će predstaviti knjigu koja nas podsjeća koliko su knjige i čitanje važni. Osvrnut će se na jednu zagrebačku obiteljsku priču, njezinu povijest i važnost za hrvatsko nakladništvo. Rosie Kugli porečkoj će publici ispričati povijest u sličicama o jednom vremenu, a sve kroz roman koji kronološki prati Stjepana Kuglija, koji je kao tipičan predstavnik agilne mladeži željne napretka došao u Zagreb, gdje preuzima kultnu knjižaru Lavoslava Hartmana i upušta se u izuzetno riskantne i hrabre poslovne poteze koji su trebali oplemeniti domaću čitateljsku publiku. Na tom mu putu pomaže supruga Josipa s kojom odgaja tri vrijedna sina. Rosie Kugli govorit će o sjajnim rješenjima koja su trebala privući novu publiku i doslovce književno opismeniti državu, o prvim časopisima, kuharicama   i bibliotekama za mlade.  „Tragovi u vremenu“ dosljedno prate životni put književnog genijalca koji je Zagreb činio središtem knjižarstva ovih prostora, ali i vrijeme rata i društvene promjene, od nacionalizacije do privatizacije vlasništva. Kako je sve to utjecalo na Knjižaru Kugli?

U druženju s Rosie Kugli porečki umirovljenici uživat će na trećoj po redu književnoj večeri unutar programa „Na istoj strani(ci) – Pričajmo o nama“, koja će se održati 16. veljače 2023. godine u 17 sati u Klubu umirovljenika Galija. Sutradan, 17. veljače, korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Poreč s autoricom će se družiti od 11 sati, kada će naša gošća u Domu održati četvrtu po redu radionicu unutar programa „Na istoj strani(ci) – Neispričane priče“.

____________________________________________________________________________________________

 „Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Gradska knjižnica Poreč

Print Friendly, PDF & Email