NEWS
HALF MARATON S

Na cestama u Istri stradale dvije srne, divlja svinja i zec

2015-12-22_12h11_54
22.12.2015. 12:12; ; Početna / Crna kronika / Na cestama u Istri stradale dvije srne, divlja svinja i zec

Tijekom jučerašnjeg dana na području PU istarske zabilježena su četiri naleta automobila na divljač, i to dva na području Postaje prometne policije Pula te po jedan na području Poreča i Buzeta, izvijestila je policija.

Prvi slučaj zabilježen je 10 minuta iza ponoći, izvan naselja Cerovlje, kada je 40-godišnjak upravljao automobilom Renault, riječke registarske oznake, kolnikom brze ceste iz smjera Cerovlja u smjeru Lupoglava te je u jednom je trenutku na kolnik istrčalo pet divljih svinja, od kojih je u jednu udario prednjim dijelom automobila. O događaju je izvješten lovočuvar, no divljač nije pronađena. Na navedenoj dionici ceste nalazi se postavljen znak “divljač na cesti”. Također, utvrđeno je da vozač upravlja neregistriranim automobilom i da kod sebe ne posjeduje ni vozačku ni prometnu dozvolu te se protiv njega podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Drugi slučaj zabilježen je oko 1.30 sati u mjestu Ročko Polje, kada je 41-godišnjakinja upravljajući Citroenom Berlingo, pulske registarske oznake, nerazvrstanom cestom u smjeru naselja Premci, u jednom trenutku prednjim dijelom vozila udarila u srnu. O događaju je izvješten lovočuvar, a divljač nije pronađena. Na navedenoj dionici ceste nema postavljenog prometnog znaka.

Treći slučaj zabilježen je oko 10.45 sati na Fažanskoj cesti, gdje je 62-godišnjak također naletio na srnu. Muškarac je upravljao automobilom Škoda Fabia, iz smjera Pule prema Fažani kada mu je s lijeve stane na cestu istrčala srna koju je udario prednjim dijelom automobila. Uginulu divljač preuzeo je lovočuvar. Na navedenom dijelu ceste nema postavljenog znaka.

Posljednji slučaj zabilježen je 21. prosinca oko 16.45 sati na kolniku DC 48 nakon Baderne u smjeru Poreča, kada je 44-godišnjak upravljao automobilom Renault Megane, pulske registarske oznake kojem je u blagom lijevom zavoju istrčao zec te je prednjim djelom udario u njega. Uginulu divljač preuzeo je lovočuvar.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji PU istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim satima, te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti.

– Vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak, napominje policija.

(iPress)

Print Friendly, PDF & Email