NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Na 40-ak stranica sve o selektiranju otpada

13.04.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Na 40-ak stranica sve o selektiranju otpada
909GO131766.jpg

Koje sve vrste otpada postoje te koji su pravilni načini njegova gospodarenja samo su neka od pitanja na koja još uvijek ne zna odgovoriti velik broj građana. I statistike sa Zelenog telefona pokazuju da građani najvećim problemom u okolišu smatraju goleme količine otpada, divlje deponije, improvizirana i ilegalna odlagališta, a samo u prošloj godini od ukupno 175 udruga Zelena Istra primila je 54 poziva koji su se odnosili isključivo na problem otpada.

Svjesni da javnost još uvijek nije dovoljno educirana o selektiranju otpada, aktivisti Mreže Zelenih telefona, što od 2003. godine predvodi Zelena Istra, prošle su godine napravili istraživanje o standardima gospodarenja otpadom, a rezultate su objavili u brošuri koju su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavile Iva Šverko i Milena Radošević.

Prema njihovim riječima, brošura je tiskana u 1.800 primjeraka, a dijelit će se građanima i predstavnicima lokalnih institucija. Radošević je naglasila da je u brošuri otpad podijeljen na komunalni, korisni, organski i opasni, a svi koji pročitaju brošuru dobit će korisne informacije o pravilnom odlaganju te o tome kako na problem otpada »gledaju« hrvatsko i europsko zakonodavstvo. Iva Šverko, inače voditeljica Zelenog telefona, naglasila je da građane najčešće zanima gdje mogu odlagati papir, motorna ulja, stare štednjake ili hladnjake. Odgovore na ta pitanja građani mogu pronaći i u lecima Zelene Istre »Gdje se koje smeće meće?«

Između ostalog, na 40-ak stranica nedavno tiskane brošure izdvojeni su i dobri primjeri odlaganja otpada u Hrvatskoj, pravila kompostiranja te problemi koji se pojavljuju pri deponiranju i spaljivanju otpada. Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić konstatirala je da je žalosno što u Istri nijedan grad ili općina ne rade na edukaciji, pa građani sve informacije o problemu odlaganja i selektiranja otpada mogu doznati isključivo putem Zelene Istre.

D.B.P. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email