NEWS
valfresco

Muzikoterapija i liječenje ovisnosti

najava predavanja-NBC i dajana 14.12. (1)
18.12.2018. 10:27; Učitavanja: 200; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Muzikoterapija i liječenje ovisnosti

Mlada psihologinja Dajana Miloš u petak, 14.12., održala je u Zdravom gradu Poreč zanimljivo predavanje za porečke stručne timove o primjeni muzikoterapije u radu s klijentima te na području liječenja ovisnosti. Polaznica je prvog formalnog poslijediplomskog studija iz Muzikoterapije u RH koji je programski iniciran u Osijeku. Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti održala je i radionice za porečke srednjoškolce usmjeravajući mlade na proces kanaliziranja emocija  i opuštanje uz glazbu. Ovim je predavanjem ujedno zaključen program ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Poreču. 

U radu s klijentima postoje različiti psihoterapijski pristupi koji postižu različitu efikasnost ovisno o osobnosti klijenta i prirodi teškoća. Do osoba sa specifičnim teškoćama ponekad se teško dopire standardnim psihoterapijskim metodama ili je dobro da one budu kombinirane. Glazba ima brojne pogodnosti i upliv u različite sfere čovjekova života. Utječe na emocije, na misaoni proces te na samu fiziologiju (rad tijela). Glazba nam može pomoći da smanjimo stres, otpustimo negativnu energiju, reguliramo emocije te da se uskladimo s trenutnim emocionalnim stanjima. Glazbu često koristimo da se razvedrimo i opustimo ili da se isplačemo.  Zbog navedenih učinaka ne čudi da je glazba potaknula interes istraživača te da je naposljetku postala i sastavni dio terapijskih pravaca. Jedan se terapijski pravac primarno usmjerio upravo na korištenje glazbe u terapijskom radu s klijentima stoga nosi ime ‘muzikoterapija’. Ova vrsta terapije jest proces u kojemu terapeut putem glazbe tj. muzičkih iskustava formira odnos s klijentom. U okviru muzikoterapije glazba u terapijskom procesu služi kao dinamična sila promjene, a karakterizira ju slobodan izbor instrumenata i njihovo korištenje, pisanje stihova i izražavanje pjevanjem te drugi načini glazbenog izražavanja. Terapijski proces se provodi, kao i svaki drugi, uz utvrđivanje terapijskih ciljeva te procjenu napredovanja klijenta uz podršku terapeuta. Muzikoterapija je namijenjena za osobe s različitim teškoćama tj. neovisna je o spolu, dobi i zdravstvenom stanju jer na muzikalnost ne utječu neurološka oštećenja i traume mozga. Ova terapija pretpostavlja da je muzikalnost urođena i čvrsto ukorijenjena u našem mozgu. Muzikoterapija ima široku primjenu te se može koristiti u preventivne, dijagnostičke i terapijske svrhe te u individualnom ili grupnom radu. Predstavlja izuzetno dobru metodu za osobe sa specifičnim teškoćama kao što su poremećaji autističnog spektra, klijenti s neurološkim oštećenjima, psihijatrijski pacijenti, vrlo povučene osobe ali i kod drugih teškoća npr. u oporavku kardioloških pacijenata nakon srčanog infarkta i sl.

Muzikoterapija se koristi i u tretmanu ovisnosti. Naime, utvrđeno je da glazba utječe na fiziološke promjene kod ljudi, tj. utječe na dopaminergički sustav i lučenje hormona dopamina koji se luči i tijekom uzimanja droga. Zbog toga se muzikoterapija kod ovisnosti koristi kako bi potaknula određeno stanje svijesti i ugode kod ovisnika bez uporabe psihoaktivnih supstanci. Tako se muzikoterapija u radu s ovisnicima koristi u klinikama, psihijatrijskim ustanovama, komunama i kampovima za odvikavanje od  ovisnosti putem terapijskih grupa te se pokazala kao obećavajući pristup u borbi s ovisnošću.

 

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S