NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Domaći riblji street food širi se munjevitom brzinom: Stižu u Zagreb, Budimpeštu, Rijeku i Beograd

finderle-tunaholic
foto: Poslovni Dnevnik
26.11.2021. 13:45; ; Početna / Gospodarstvo / Domaći riblji street food širi se munjevitom brzinom: Stižu u Zagreb, Budimpeštu, Rijeku i Beograd

U Zagrebu imamo nekoliko upita u samom centru grada, što nam je važno za lokaciju, koja treba biti na prometnom mjestu, po mogućnosti u jezgri grada.

piše: Marija Crnjak za poslovni.hr

Kad su supružnici Patrik i Vesna Janko Finderle prošlog ljeta u Poreču otvorili fish bar Tunaholic, što je bila prirodna nadogradnja njihovog ribolovnog biznisa u rodnom gradu, nisu ni sanjali da će samo zbog njihovog ribljeg street fooda dolaziti gosti iz drugih gradova, a kamo li da će posao tako brzo proširiti van Istre, pa i Hrvatske.

Nakon Rovinja ovog ljeta, franšizu Tunaholic upravo prodaju u Ljubljanu, dok traju pregovori sa Zagrebom i Budimpeštom, a uskoro se očekuje i Rijeka. Upiti i interesi postoje i za Beograd, Novi Sad, pa čak Sarajevo, a imali su pozive i iz Njemačke.

Kombinacija ponude i priče
Vesna Janko Finderle smatra da je za dosadašnji uspjeh zaslužna kombinacija kvalitetne ponude i dobro osmišljene priče, koja spaja tradiciju i modernu izvedbu, dobar dizajn, ambalažu…iako priznaje da ovakav interes nisu očekivali.

“Tunaholic nije običan fish bar, to je priča osmišljena do sitnih detalja, od pripreme i naziva jela, ambalaže, dizajna objekta. Trudili smo se jednostavne namirnice obogatiti nekim modernim gastronomskim pristupom, bilo da se radi o giricama u kornetu, srdela, lignjica do tune, jela smo nazvali po ulicama u Poreču, osmislili ambalažu koju je zgodno nositi i jesti.

Našli smo odličnu poziciju u samom centru Poreča koju je teško zaobići i tako su nam dolazili prvi gosti, no sada se mnogi upute samo zbog nas u Poreč, najčešće jer su dobili preporuku ili su nas pronašli na internetu.

U sezoni se kod nas čeka u redu, tako da sljedeće godine moramo uvesti redomat, ali gostima nije teško čekati”, ispričala nam je Vesna Janko Finderle, inače dizajnerica interijera koja je zaslužna za osmišljavanje dizajna opreme, ambalaže, izgleda jelovnika, interijera.

Obitelj Finderle skoro 30 godina bavi se ribolovom, a turistima na brodu Hedonist nude izlete s ribolovom, uključujući big game fishing lov na tune. Osim iz vlastitog ulova, ribu nabavljaju iz pouzdanih izvora, i to je uvjet koji će morati ispuniti i budući franšizeri Tunaholica.

Osim za ribolov, Patrik Finderle zadužen je za gastronomsku ponudu i osmišljavanje recepata. U projektu značajnu ulogu imaju i odvjetnik Matko Sanjin Jovanović koji je zadužen za sklapanje poslova, kao i Andrija Čolak, vlasnik franšize Surf’n’Fries i konzultant za franšize, koji im je pomogao postaviti čitav koncept franšize Tunaholic Fish Bar.

Veliki doprinos ima agencija Bold koja je preuzela ulogu PR-a u svim potencijalnim franšizama, kako bi brend ostao prepoznatljiv i unificiran.

Ozbiljni i pouzdani partneri
“Važne karike u našem lancu jesu i dvije Ane, jedna je fotografkinja, a druga grafički dizajner. Već u prvoj sezoni vidjeli smo da postoji velik interes za našu priču i odlučili smo što prije zaštiti ime i žig, te smo kontaktirali Pincan Lea iz Saveza udruga inovatora Istarske Županije koji je pomogao svojim savjetima.

Osim Hrvatske, upravo zaštićujemo i europsko tržište. Nakon Rovinja slijedili su upiti iz Hrvatske i regije, neke smo odbili, s nekima pregovaramo. Važno nam je imati ozbiljne i pouzdane partnere kako bi jamčili kvalitetu brenda.

Ljubljana je u realizaciji, tamo su nam franšizeri dva poznata ugostitelja i zato smo im ponudili ekskluzivnu franšizu za grad. Partnere u Budimpešti zanima food truck koncept, to sada gledamo kako riješiti.

U Zagrebu imamo nekoliko upita u samom centru grada, što nam je važno za lokaciju, koja treba biti na prometnom mjestu, po mogućnosti u jezgri grada. U obzir dolaze i veliki šoping centri. Sada je ljetna sezona gotova i možemo se posvetiti franšizama, ljeti smo svima poručili da pričekaju do listopada da prođu gužve”, kaže Vesna Janko Finderle.

Osim poslovnog know-howa, svojim franšizerima nude savjetovanje prilikom uređenja objekta koji ima zadana rješenja grafičkog dizajna, potom nude organizaciju i ugovaranje s dobavljačima kao što je ribarska zadruga s kojom surađuju, kao i obuku o pripremi i prezentaciji proizvoda, te suradnju na zajedničkom marketingu.

Print Friendly, PDF & Email