NEWS

Moglo bi biti, ali nije…

13.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Moglo bi biti, ali nije…
722IMG_2388.JPG

Na jedinstveni način dovoda oborinske vode na prometnicu umjesto odvađanja sa prometnice, upozoravali smo na našem portalu u nekoilko navrata. Posljedica ne odvađanja kiše sa prometnica jesu potoci koji se redovito za kišnog vremena slijevaju preko (NE UZ) prometnice, stvarajući tako po život opasne aquaplaning-e, posebice na prometnici od Buići do Poreča. Pogledate li na trenutak uz rub prometnice, primijetiti ćete da je trava i zemlja VIŠA od nivoa prometnice, i svakoj će logičnoj osobi biti jasno o čemu se radi – voda ne može curiti uzbrdo (osim uz pomoć pumpe).
No, to naše cestare sve ove godine uopće ne zanima, pa su i nekada postojeći i funkcionalni kanali uz prometnicu ostali samo ukras za obilniji rast priorodnog zelenila. A vozače ionako nitko ne pita…
Ovih se dana uz istu prometnicu kopa kanal za kanalizacijske cijevi, na samo 2 metra od prometnice. Da bi se ubilo dvije muhe jednim udarcem, bilo je dovoljno doslovce bagerom strugnuti višak materijala uz rub prometnice i već bi čarobna voda našla svoj put kako da otiče sa prometnice.
Ali – za to nitko nije dao uputu, naputak ili kako već. Jer to nije u nadležnosti ovoga ili onoga, tu su nadležne "Državne ceste" ili "Županijske ceste"…. (brigo moja pređi na drugoga) Naravno da iz ureda "nadležnih cesta" nitko nije primijetio kako se sve češće zbog pristupa kući zatrpava i postojeći kanal uz prometnicu (pogledajte npr. kroz Vrvare), da na takvim mjestima opet zločesta voda traži sebi puti vraća se na prometnicu, i tako sve do raskršća kod Parensa gdje nastaju mali vodopadi i bujice koje nestaju u rešetki nakon nekoliko kilometara puta po prometnici. 
Može li se iskoristiti postojeći trenutak i usput "pogrebati" travu sa prometnice ? Bili bi sigurno zahvalni svi oni koji se voze tom prometnicom, a među njima su i visoki čelnici lokalne samouprave, ali i puno puno običnih građana. 

Print Friendly, PDF & Email