MO Veli Maj: Otvoren vrtić, uklonjen nekadašnji Servo Mihalj, uređene plaže – u planu prometnica OŠ Finida-Gornji Špadići, društveni dom i moderno igralište

plaza Materada
11.03.2021. 19:17; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / MO Veli Maj: Otvoren vrtić, uklonjen nekadašnji Servo Mihalj, uređene plaže – u planu prometnica OŠ Finida-Gornji Špadići, društveni dom i moderno igralište

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić obišao je ovog tjedna gradilišta i realizirane projekte u Mjesnom odboru Veli Maj, u društvu predsjednice mjesnog odbora Michele Bravar Kovačić i člana vijeća Vilija Čuša.

MO Veli Maj proteklih je godina dobio niz novih objekata za kvalitetniji, ugodniji život mještana, ali i brojnih turista koji tijekom sezone borave u ovdašnjim turističkim objektima.

Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, u dogovoru sa sadašnjim vlasnikom, uklonjeno je derutno zdanje nikad dovršenog hotela, poznatijeg kao Servo Mihalj.

Prije nešto više od dvije godine stara škola u samom naselju Veli Maj u potpunosti je obnovljena i prenamijenjena u novi vrtić koji trenutno prima dvije jasličke skupine djece. Uvjeti za otvaranje novog vrtića stvoreni su otvaranjem nove škole na Finidi kada su odjeli koji su se nalazili u ovoj područnoj školi preseljeni u novi objekt, a Grad odmah počeo s prenamjenom stare škole u objekt za predškolsku djecu.

Uz asfaltiranja u svim naseljima MO-a, to je područje dobilo i potpuno novu LED rasvjetu kroz koju će se ostvariti značajne uštede, a dodatno su uređena i tražena parkirališta i nogostupi u naselju Vranići.

Ovaj je mjesni odbor posljednjih godina postao bogatiji i za dvije novouređene plaže. Jedna je plaža Špadići, koja je uređena u dužini od 400 metara, potpuno obnovljena i učinjena dostupnom za osobe s invaliditetom i slabijim vidom. Uređena je i plaža Materada – uvala Srgulje, u dužini od oko dvjestotinjak metara gdje je sanirano sunčalište i pristupne šetnice, te opremljena novim sadržajima. U plaže na ovom području ulaže i privatni sektor, odnosno hotelijerske tvrtke, koje je uz obnovu i podizanje kategorije svojih objekata uređuje i pripadajuće plaže.

Ovih se dana radovi odvijaju i na jednoj od najpopularnijih gradskih plaža, Materada – S.Martin, gdje je počelo uređenje modernog dječjeg igrališta koje će dodatno oplemeniti ponudu ove plaže. Moderno igralište opremit će se igralima te klupom za dojenje i prematanje, kao ispomoć majkama. Igralište se izvodi u suradnji Hrvatskog  zavoda za javno zdravstvo(HZJZ) i Grada Poreča-Parenzo u sklopu projekta „Živjeti zdravo“.

Dodajmo kako se uređenje Creske ulice privodi kraju, te će uz rotor, stanovnici toga grada dobiti i uređenu biciklističko-pješačku stazu.

– Drago mi je da ćemo učiniti Cresku ulicu sigurnijom za pješake i bicikliste. Jer ova je dionica i dio trase Parenzane, koja spaja bivšu kolodvorsku zgradu s naseljem Finida gdje nekadašnja pruga prolazi kroz šumu prema St. Vergotini i dalje, rekao je gradonačelnik Peršurić, dodavši kako se u narednom razdoblju planira projektiranje prometnice koja će spojiti OŠ Finida s rotorom u Gornjim Špadićima (kod Ridenta), čime će biti olakšan pristup školi, ali će se i prometno rasteretiti drugi dijelovi grada te će se osigurati dodatan ulaz u naselje Gulići.

Sukladno željama mještana i mjesnog odbora, ovih je dana kraj boćališta u Srednjim Špadićima postavljen prateći objekt, koji će osim za same boćare biti i u funkciji prostora za druženja mještana.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email