NEWS

Mladi HNS-a: priopćenje za javnost na temu "spolni odgoj u školama"

29.10.2004. 00:00; ; Početna / Novosti / Mladi HNS-a: priopćenje za javnost na temu "spolni odgoj u školama"

… mi Mladi HNS-a želimo upozoriti kako je takva odluka još samo jedna u nizu onih koje unazađuju hrvatsko društvo u cjelini i na koje vlada Ive Sanadera nikad nije ni bila imuna. Ovom prilikom želimo naglasiti da bi uvođenjem takvog obrazovnog programa u hrvatske škole mlade ljude upozorilo na dva važna segmenta spolnog života, a to su spolna odgovornost i zaštita vlastitoga zdravlja.

Ministarstvo ovom odlukom s jedne strane, zatvara oči pred činjenicom adolescentskog aktivnog spolnog života koja je realnost duži niz godina, dok se s druge strane dodvorava primitivizmu, neznanju i općoj neprosvijećenosti koja u Hrvatskoj zbog ovakvih odluka ima šanse postati dominantni društveni obrazac.

Spolni život mladih, država treba konačno prihvatiti kao životnu i društvenu realnost pritom se ne miješajući u život pojedinca, a uvođenjem spolnog odgoja u škole treba umanjiti eventualne kolateralne štete kao što su spolno prenosive bolesti, neželjena trudnoća, i druge.

Na kraju krajeva, ako u školama postoji monopol katoličke crkve na propisivanje moralno poželjnog (seksualnog) ponašanja u vidu vjeronauka, a koji se nota bene temelji na vjerskoj dogmi, zašto onda ne bi mogli imati i izborni kolegij koji je znanstveno utemeljen i prihvaćen u najrazvijenijim zemljama Europske unije. Možda zato što se neki i dalje žele brćkati u balkanskom blatu.

Glasnogovornik Mladih HNS-a

Ismar Avdagić

Više link: http://www.hns.hr
Print Friendly, PDF & Email