NEWS

Mladi HNS-a: priopćenje sa tiskovne konferencije

10.02.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Mladi HNS-a: priopćenje sa tiskovne konferencije
661hns_logo.gif

Cilj ankete je bio dobiti sliku kako mladi provode svoje vrijeme, kakvi su njihovi politički stavovi i koje su mogućnosti za unapređenje aktivnosti namijenjenih mladima.Anketa je provedena na uzorku od 474 mladih u rasponu od 18 do 30 godina, a prosječna dob ispitanika je 24 godine. Anketa je provođena putem anketnog listića i putem Interneta. Anketa je provedena u svim mjestima u Istri, kako u gradovima tako i u selima, te na obali i u unutrašnjosti Istre. Najviše anketiranih je studenata i stalno zaposlenih dok je 12% njih nezaposleno, a čak je 17% anketiranih na privremenom radu.

Na pitanje kako provode slobodno vrijeme najviše ih je odgovorilo da se druže s prijateljima u kafićima, čitaju knjige, novine i časopise te koriste se internetom. Gotovo 84% ispitanika drži da nema ili da uopće nema sadržaja za mlade. Većina smatra da je najveći problem u nedostatku centara za mlade, prostora za rekreaciju, te udruga za mlade. Gotovo 90% anketiranih mišljenja su da gradske vlasti nedovoljno ili uopće ne skrbe o potrebama mladih. Čak 72% mladih rado bi dio svog slobodnog vremena provelo radom u udrugama za mlade u kojima bi se najviše voljeli baviti kulturom i humanitarnim aktivnostima.

Zanimljivo je da bi se čak 42% ispitanih uključilo u rad podmladka neke od političkih stranaka. Pritom mladi najviše preferiraju HNS, IDS, Zelene i SDP, a prag kod mladih prošao bi jedino još HDZ.

Čak 78% mladih izaći će na lokalne izbore, a većina njih od 57% zna za koga će glasati. Najodlučniji su bili redom glasači HNS-a, IDS-a i SDP-a, dok su najneodlučniji glasači Zelenih, te mladi iz Pule i Poreča.

Većina ih se slaže s tvrdnjom da mlade ne zanima politika i rad političkih stranaka, a gotovo polovica ih misli da su političari nečasni ljudi i da gledaju samo svoje interese. Smatraju da bu se interesi mladih više poštivali kada bi im se dao veći prostor i utjecaj u politici. Gotovo svi su mišljenja da bi stranke morale dati više prostora nestranačkim osobama i stručnjacima, a većina smatra da izlaskom na izbore mogu utjecati na političke prilike u gradu gdje žive. Skoro svi će glasati po svom uvjerenju, a ne za stranku ili koaliciju za koju budu glasali njihovi ukućani.

Gotovo svi smatraju da gradonačelnika treba birati izravno, a ne s lista političkih stranaka ili koalicija.

Ova anketa Mladih HNS-a je priprema za izborni program koji mladi pripremaju za Koaliciju Istra. Niz prijedloga i ideja koje su mladi iznijeli u anketama biti će nam od zančajne koristi. Ono za što ćemo se založiti u slijedećem razdoblju prvenstveno će biti ublažavanje razlika u školama i obrazovnog stanadarda od škole do škole. Založit ćemo se za uvođenje besplatnih udžbenika u osnovnim školama te za besplatan prijevoz za srednjoškolce. Založit ćemo se za donošenje zakona o vijećima mladih te za njihovo osnivanje po svim gradovima u Istri.

Pred izbore poradit ćemo na upoznavanju mladih o radu njihovih predstavnika u lokalnim vlastima te ih upozoriti na njihovu odgovornost i važnost izlaska na izbore.

Glasnogovornik:

Leverić Alen

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email