NEWS
valfresco

Mladi glazbenici zatvorili 56. Koncertnu sezonu u Eufrazijani

vbeg3449593
03.09.2017. 13:09; Učitavanja: 97; Početna / Kultura / Mladi glazbenici zatvorili 56. Koncertnu sezonu u Eufrazijani

Koncertom polaznika ljetne škole klasične gitare Rhapsody Guitar, zatvorena je ovogodišnja  56. Koncertna sezona u Eufrazijani. Slavlje mladosti i enormnog potencijala glazbenika u rasponu od 10 do 20 godina, privukla je mnogobrojnu publiku, a na rasporedu izvođena djela Bacha, Sora, Regondija, Barriosa, Torrobe, Piazzolle, Asencija, Vassilieva, Kreidlera i Preissa oduševila su mnoge.

Koncert su započeli solisti, i to Viktor Draganov, Borna Simeunović, Terens Sotiri, Jetmir Mehmedi, Vanesa Iličić, Lucija Štivčević, Stjepan Bosilj i Miroslav Mrass izvodeći djela renesansnih i baroknih majstora, a potom se pod dirigentskom palicom umjetnička voditelja Xhevdet Sahatxhija održao i nastup orkestra tih talentiranih gitarista koji su u različitim kombinacijama izveli briljantno aranžiranu jazz i world muziku, ali i tradicionalne skladbe s hrvatske obale i iz unutrašnjosti. Nepotrebno je i spominjati kako je publika svime bila oduševljena, a kako i neće kada se polaznici ljetne škole gitarom ozbiljno bave godinama, a iza njih su već i veoma zapaženi rezultati, poput pobjeda na mnogim međunarodnim natjecanjima.

Pučko otvoreno učilište Poreč, ponosni organizator ove vrijedne manifestacije, zadovoljan je odazivom publike kroz sezonu, a ističu i da im je posebno drago što su se mnogi građani Poreča vratili u Eufrazijanu. Na programu za iduću godinu već se počelo raditi, pa se već sada za 57. koncertnu sezonu najavljuje još bolji i bogatiji program.

Podsjetimo, ovogodišnja sezona otvorena je s domaćim ansamblom Croazzola Concertante, a uslijedio je nastup Tatiane Šverko i Leonarda Angelinija te najuspješniji koncert sezone, onaj svjetski prepoznatog ansambla Tria Alba, ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. U Eufrazijani je nastupila i iznimna talijanska pijanistica Elisa Tomellini koja je tjedan prije nastupa u porečkoj Bazilici pješice osvojila planinu Monte Rosa, a odmah zatim na njoj izvela prvi takav koncert na glasoviru uopće. U Bazilici su koncerte održali i Marijan Đuzel te Danijel Kralj, a zanimljiv nastup odradili su Katja Markotić i Saša Dejanović.

Treba napomenuti i da su se ovogodišnji 56. Koncerti u Eufrazijani odvijali pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Istarske županije, Turističke zajednice Grada Poreča, Biskupije porečko-pulske i Župnog ureda Poreča, a prema svemu viđenome, publika će sve doživljeno zasigurno jako dugo pamtiti.

(I. GRGAT, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S