NEWS
Best of Poreč

Mladi gitaristi u sljedeća dva nastupa osvajaju 58. Koncerte u Eufrazijani

Rhapsody Guitar (1)
14.08.2019. 22:55; ; Početna / Kultura / Mladi gitaristi u sljedeća dva nastupa osvajaju 58. Koncerte u Eufrazijani

Koncerti u Eufrazijani u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč pružaju priliku i najmlađim talentima da se izraze i pokažu svoju posvećenost i ljubav prema svevremenskoj glazbi. Sljedeća dva nastupa u Eufrazijevoj bazilici zauzimaju posebno mjesto u okviru festivala te pripadaju mladim gitarističkim nadama. Tako je ovoga petka, 16. kolovoza na programu ovogodišnji pobjednik Poreč Festa Filip Mišković, dok će već u utorak, 20. kolovoza Baziliku razigrati polaznici Ljetne škole gitare predavača i gitarista Xhevdeta Sahatxhije.

Sljedeći petak, 16. kolovoza donosi nam nastup mladog gitarista Filipa Miškovića, pobjednika 10. međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja Poreč Fest, održanog u svibnju ove godine. Na natjecanju je u IV. kategoriji bez ograničenja u godinama osvojio najveći mogući broj bodova. Ovim uspjehom Filip Mišković, inače gitarist srednje Glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu, u klasi Maroja Brčića, nastavio je zlatni niz na natjecanjima i uvjerljivo zaslužio nastup na ovogodišnjim Koncertima u Eufrazijani. Mišković je dobitnik preko četrdeset prvih mjesta na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima te mu je zbog iznimnih rezultata dodijeljena i titula Splitskog pupoljka 2019. Za 58. Koncerte u Eufrazijani Mišković je pripremio izvedbe J. K. Mertza, N. Costea, S. Šuleka, J. S. Bacha, A. Barrios-Mangoréa i A. Piazzolle.

U utorak, 20. kolovoza očekuje nas nastup polaznika Ljetne škole gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije, koju odlikuje snaga ujedinjenja različitih uzrasta i narodnosti u glazbi. Škola djeluje od 2013. godine, a cilj joj je promocija mladih gitarista, afirmacija njihovih glazbenih potencijala, napredovanje u  novim saznanjima, širenje multikulturalnih vrijednosti te sudjelovanje u raznim glazbenim formacijama, koncertima i  nastupima. Sahatxija je obrazovao mnoge naraštaje mladih gitarista od kojih su brojni osvojili vrijedne nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima, a danas su priznati umjetnici i glazbeni pedagozi. Rhapsody guitar već tradicionalno razigrava program Koncerata u Eufrazijani, svake godine u drugačijem sastavu i posebno pripremljenim programom.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na [email protected]. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani