NEWS

MJESEC NAŠEG FILMA u kinu Poreč (16. – 18. 5. 2024.)

idemo-u-kino
13.05.2024. 14:25; ; Početna / Kultura / MJESEC NAŠEG FILMA u kinu Poreč (16. – 18. 5. 2024.)

Program Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) “Mjesec našeg filma” uključuje 70 domaćih filmova koji će putem 450 projekcija biti prikazani u 70 kina i više od 50 gradova diljem Hrvatske tijekom svibnja 2024.

Ovogodišnje izdanje Mjeseca našeg filma odvija se pod podnaslovom: 70 godina filmskih festivala.

Program uključuje simboličkih 70 filmova koji su u proteklih 70 godina osvajali glavne festivalske nagrade stručnih ocjenjivačkih sudova na festivalima poput Pula Film Festivala, Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxa, Zagreb Film Festivala, Motovun Film Festivala, Festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, Dana hrvatskog filma i drugih.

Ulaznice za program dostupne su po promotivnim cijenama.

četvrtak, 16. 5.

19.30               TRI LJUBAVNE PRIČE (2007.)
režija: Snježana Tribuson
uloge: Judita Franković, Ljiljana Bogojević, Dragica Srećković
žanr: igrani
trajanje: 25 minuta
Tri hrvatske priče o obiteljskom nasilju povezuje mali crni pas. Statistike su potvrdile da, kad jednom netko na ženu digne ruku, taj će to najčešće i ponoviti. Pa, barem jedan od njih sigurno neće.

 

20.00               SLUŽBENI POLOŽAJ (1964.)
režija: Fadil Hadžić
uloge: Voja Mirić, Olivera Marković, Milena Dravić
žanr: igrani
trajanje: 96 minuta

Zagreb. Krojačica Marija, čelnica samoupravne organizacije svog poduzeća, otkrije da je komercijalni direktor Radman, u suradnji s financijskim direktorom Jovićem, počinio pronevjeru. Upozori na to generalnog direktora Bošnjaka, poštenog funkcionara partizanske prošlosti. Radman pokuša ucijeniti Bošnjaka, priopćivši mu da je njegov osobni auto kupljen na trošak poduzeća te da je tako i on kompromitiran. Mlada radnica Zora, koju je Radman nedavno zaveo, uvidi njegovu pokvarenost i počne više cijeniti zainteresiranost za nju vozača Drageca…

petak, 17. 5.

19.15               BLA (2013.)
režija: Martina Meštrović
žanr: animirani
trajanje: 8 minuta
Obrazovna struktura kroz koju smo protisnuti jedno je od glavnih oružja svakoga sistema. Pristajemo li na to dobrovoljno ili nam se bez pitanja ispostavlja račun?

 

19.25               UVOZNE VRANE (2004.)
režija: Goran Dević
žanr: dokumentarni
trajanje: 21 minuta
U rodnom gradu autora filma razmnožile su se vrane. Stanovnici ih tretiraju kao privremene i neželjene goste…

 

20.00               DUGA MRAČNA NOĆ (2004.)
režija: Antun Vrdoljak
uloge: Goran Višnjić, Katarina Bistrović-Darvaš, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Goran Navojec, Tarik Filipović, Boris Dvornik, Vera Zima
žanr: igrani, ratni, drama
trajanje: 200 minuta

Mladi Ivo Kolar zagrebački je student koji neposredno prije Drugog svjetskog rata stiže u rodno selo u Slavoniji, gdje žive njegov otac Luka i majka Kata. Sluti se skori početak rata, Židovi žive u strahu, a folksdojčeri se dijele na nacističke simpatizere i na one koji Hrvatsku drže svojom domovinom. Rat će Ivu i njegova najboljeg prijatelja Matiju Matu Čačića odvesti različitim putovima, pa dok će Mata postati ustaša Ivo će završiti u partizanima, oženiti se brižnom Verom i postati ugledni komunist. No, sukob s rigidnim poslijeratnim socijalističkim sistemom suočit će ga s brojnim iskušenjima te pokraj četrdesetih dovesti na suprotne strane od njegova prijatelja Joke i moćnog druga Španca.

 

subota, 18. 5.

19.00               TVORNICE RADNICIMA (2021.)
režija: Srđan Kovačević
žanr: dokumentarni
trajanje: 105 minuta
Deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu, njezini radnici bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema tome cilju.

 

21.00               KRATKI IZLET (2017.)
režija: Igor Bezinović
uloge: Ante Zlatko Stolica, Mladen Vujčić, Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević, Martina Burulic, Josip Visković
žanr: dokumentarno-igrani
trajanje: 75 minuta

Stola je mladić u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

 

Print Friendly, PDF & Email